Forum

Kuchenne porady

fioletowa fasolka

  • Autor: tu_gosia Data: 2006-10-08 22:14:25

    witajcie, mam fasolkę która ma kolor fioletowy, czy to się je jak normalną fasolke ?? hmmm no normalnie mam dylemat .....

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-10-09 05:59:18

    Miałam kiedyś na działce(szparagowa",podczas gotowania robi się zielona.Je się normalnie.

  • Autor: tu_gosia Data: 2006-10-09 08:09:13

    dzięki !! będzie dzisiaj do obiadu :)

  • Autor: jaga51 Data: 2006-10-09 08:58:29

    Użytkownik tu_gosia napisał w wiadomości:
    > dzięki !! będzie dzisiaj do obiadu :)
    polecam,jest batdzo smaczna.co roku sieje na działce

  • Autor: dorota40 Data: 2006-10-09 09:53:31

    Ja taką fasolę fioletową, nakrapianą, wielkości fasoli"Jaś" sieję na działce , ale jako ozdobną. Jednak nigdy jej nie konsumowałam...

  • Autor: alman Data: 2006-10-09 10:01:39

    Jeśli masz fasolę fioletową szparagową o bardzo długich, mięsistych strąkach to pyszna fasola, po ugotowaniu będzie zielona.

  • Autor: dorka Data: 2006-10-09 21:07:02

    Właśnie chyba taką samą mam i nie wiem, czy to jadalne, w każdym razie wygląda ładnie.

  • Autor: tu_gosia Data: 2006-10-10 12:18:41

    hejo, zrobiłam wczoraj do obiadu i faktycznie, po ugotowaniu zrobiła się zielona i oczywiście bardzo smaczna, fioletowy kolor znikł :) dzięki, pozdrawiam

  • Autor: bahus Data: 2006-10-09 23:24:35

    Należy zawsze rozgraniczać: fasola (ziarna) i fasolka (szparagowa), wtedy uniknie się nieporozumień.
    Bahus

  • Autor: alman Data: 2006-10-10 09:28:20

    Masz rację Bahusie, czy mówimy o tym samym? Ja miałam na myśli fasolkę, czyli szparagową, ale chyba o tej porze to już jej nie ma. A fasola /ziarno/ też bywa kolorowa, kupiłam kiedyś w sklepie i gotowałam z nią zupę. Była smaczna, aczkowlwiek kolor nie był ciekawy. Myślę, że jeżeli używamy takiej fasolki to w małych ilościach, inaczej np. zupa nie ma zachęcającego wyglądu.

  • Autor: ulala Data: 2006-10-10 11:06:01

    Fasolka szparagowa jak najbardziej jeszcze jest dostępna - nie dalej jak wczoraj widziałam jej na targu ile chcesz - zarówno żółtej jak i zielonej. Fioletowej nie było, ale i w pełni sezonu jej nie widziałam. Szkoda, że nie udaje się nadal u nas kupić odmiany fasolki szparagowej którą jadłam w Holandii, potobno nazywa się ją "podwiązkami" bo ma długie (ze 20-30 cm), zielone, lekko zmarszczone strąki. Wyjątkowo mi smakowała, ale nigdzie w Polsce z nią się nie spotkałam. Z jej nasionami też.

  • Autor: Bilka Data: 2006-10-13 20:55:44

    Jeśli myślimy o tym samym to kupiłam wiosną na allegro kilka nasionek takiej fasolki pod nazwą "fasolnik chiński". Niestety nie dochowałam się ilości odpowiedniej do spożycia /dwa strąki, które zostawiłam na nasiona/.Może w przyszłym roku się uda...

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2006-10-11 00:25:03

    Alman fasolka szparagowa jest o tej porze.Ja mam na dzialce wlasnie fioletowa.Ktora trzeba zebrac wkoncu.Pozdrawiam

  • Autor: alman Data: 2006-10-11 18:05:36

    Faktycznie może jeszcze być, zależy jak późno /wcześnie/ posadzona, a pogoda w tym roku doskonała, więc może sobie spokojnie rosnąć. Ja w tym roku nie miałam jej na działce.

Przejdź do pełnej wersji serwisu