Kochani mam nietypowe pytanie, zadał mi je dziś mój dobry znajomy polonista , jak wydac książkę jest nauczycielem na wsi, więc nie ma kontaktu z wielkim światem, stąd moje pytanie gdzie sie udać aby ktos wogóle przeczytał maszynopis, gdzie można znależć jakieś wydawnictwa i jak wogóle się z mini skontaktować? Jeśli ktoś coś wie to proszę odpowiedzcie. Z góry dziękuję messua
Tak na poczatek to wiem ze: Trzeba manuskrypty wysylac do wydawnictw - tzn najpierw samemu sfinansowac maly naklad (kilka lub kilkanascie egzemplarzy zeszyc w ksiazke i oprawic) Najlepiej bedzie sie w tej sprawie zwrocic do spwecjalnego zakladu w ktorym mozna zamowic oprawienie ksiazki. Moze tez jakas mala drukarnia bedzaca w poblizu tmoze udzielic informacji
Wazne: wydawnictwa z reguly nie przyjmuja manuskryptow pisanych recznie , niezwiazanych czy nie oprawionych. Poza tym dobrze jesli Twoj Kolega zasiegnie na przyklad w internecie poinformacji jakie wydawnictwa maja odpowiedni profil - nie wszystkie przeciez publikuja to samo. Nie zniechecac sie! Wiele prob bedzie byc moze nieudanych zanim znajdzie sie chetny wydawca.
Jeśli ma pieniądze, sam sobie sfinansuje, wystarczy skontaktować sie z dowolną firmą poligraficzną. Jeśli pieniędzy nie ma, pozostaje to, co radzono wyżej-rozsyłać po wydawnictwach, może któreś zareaguje.
Mozna jeszcze (zaleznie od rodzaju literatury) poszukac ...sponsorow. Ale to raczej chyba trudne moze istnieje jakis Zwiazek literatow w Polsce? Tam mozna by bylo ew. uzyskac scislejsze informacje. Hmm jezeli jest polonista (jak piszesz) nie zaszkodziloby jesli to naturalnie mozliwe, zasiegnac rady jakiegos profesora na uczelni?
Dziękuję Wam bardzo przesłałam mu wasze odpowiedzi i chyba zaczniemy cos działać , ale narazie z własnymi trochę skromnymi finansami chociaż rozglądam się trochę za sponsorami, możecie mi tylko rzucic tak pi razy drzwi ile mniej więcej potrzeba kasy , czy np. 10 - 15 tysięcy wystarczy czy nie bo ja nie mam pojęcia?:( Pozdrawiam cieplutko messua
Ja jeszcze tylko dodam, że po wrzuceniu w "wujka Google" hasła "publish your own book" wyskakuje kilka amerykańskich stron na któych dostępne sa usługi publikowania książek w małym nakładzie- tam są też dostępne cenniki. Polecam www.cafepress.com - tam można zlecić wydrukowanie książki a potem wykupić nakład. Albo poprosić znajomych żeby sobie kupili. Nie wiem, jak oni zarabiają, ale najwyraźniej się da;) Jeśli będzie trzeba pomóc z tłumaczeniem to pomogę. W każdym razie polecam przyjrzenie się tym stronom, bo może nie trzeba będzie wydawać aż takich pieniędzy, a ksiązkę się wyda. Pozdrawiam!
Kochani mam nietypowe pytanie, zadał mi je dziś mój dobry znajomy polonista , jak wydac książkę jest nauczycielem na wsi, więc nie ma kontaktu z wielkim światem, stąd moje pytanie gdzie sie udać aby ktos wogóle przeczytał maszynopis, gdzie można znależć jakieś wydawnictwa i jak wogóle się z mini skontaktować?
Jeśli ktoś coś wie to proszę odpowiedzcie. Z góry dziękuję
messua
Tak na poczatek to wiem ze:
Trzeba manuskrypty wysylac do wydawnictw - tzn najpierw samemu sfinansowac maly naklad (kilka lub kilkanascie egzemplarzy zeszyc w ksiazke i oprawic) Najlepiej bedzie sie w tej sprawie zwrocic do spwecjalnego zakladu w ktorym mozna zamowic oprawienie ksiazki. Moze tez jakas mala drukarnia bedzaca w poblizu tmoze udzielic informacji
Wazne: wydawnictwa z reguly nie przyjmuja manuskryptow pisanych recznie , niezwiazanych czy nie oprawionych. Poza tym dobrze jesli Twoj Kolega zasiegnie na przyklad w internecie poinformacji jakie wydawnictwa maja odpowiedni profil - nie wszystkie przeciez publikuja to samo. Nie zniechecac sie! Wiele prob bedzie byc moze nieudanych zanim znajdzie sie chetny wydawca.
Jeśli ma pieniądze, sam sobie sfinansuje, wystarczy skontaktować sie z dowolną firmą poligraficzną. Jeśli pieniędzy nie ma, pozostaje to, co radzono wyżej-rozsyłać po wydawnictwach, może któreś zareaguje.
Mozna jeszcze (zaleznie od rodzaju literatury) poszukac ...sponsorow. Ale to raczej chyba trudne moze istnieje jakis Zwiazek literatow w Polsce? Tam mozna by bylo ew. uzyskac scislejsze informacje. Hmm jezeli jest polonista (jak piszesz) nie zaszkodziloby jesli to naturalnie mozliwe, zasiegnac rady jakiegos profesora na uczelni?
Dziękuję Wam bardzo przesłałam mu wasze odpowiedzi i chyba zaczniemy cos działać , ale narazie z własnymi trochę skromnymi finansami chociaż rozglądam się trochę za sponsorami, możecie mi tylko rzucic tak pi razy drzwi ile mniej więcej potrzeba kasy , czy np. 10 - 15 tysięcy wystarczy czy nie bo ja nie mam pojęcia?:(
Pozdrawiam cieplutko
messua
skontaktuj się ze mną na gg lub mailowo spróbuję pomóc
Albo poprosić znajomych żeby sobie kupili. Nie wiem, jak oni zarabiają, ale najwyraźniej się da;) Jeśli będzie trzeba pomóc z tłumaczeniem to pomogę. W każdym razie
polecam przyjrzenie się tym stronom, bo może nie trzeba będzie wydawać aż takich pieniędzy, a ksiązkę się wyda. Pozdrawiam!