Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jak można wydać książkę?

• Autor: messua27 Data: 2006-10-09 15:47:57

Kochani mam nietypowe pytanie, zadał mi je dziś mój dobry znajomy polonista , jak wydac książkę jest nauczycielem na wsi, więc nie ma kontaktu z wielkim światem, stąd moje pytanie gdzie sie udać aby ktos wogóle przeczytał maszynopis, gdzie można znależć jakieś wydawnictwa i jak wogóle się z mini skontaktować?
    Jeśli ktoś coś wie to proszę odpowiedzcie. Z góry dziękuję
    messua

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-09 16:55:07

Tak na poczatek to wiem ze:
    Trzeba manuskrypty wysylac do wydawnictw - tzn najpierw samemu sfinansowac maly naklad (kilka lub kilkanascie egzemplarzy zeszyc w ksiazke i oprawic) Najlepiej bedzie sie w tej sprawie zwrocic  do spwecjalnego zakladu w ktorym mozna zamowic oprawienie ksiazki. Moze tez jakas mala drukarnia bedzaca w poblizu tmoze udzielic informacji

Wazne: wydawnictwa z reguly nie przyjmuja manuskryptow pisanych recznie , niezwiazanych czy nie oprawionych. Poza tym dobrze jesli Twoj Kolega zasiegnie na  przyklad w internecie poinformacji jakie wydawnictwa maja odpowiedni profil - nie wszystkie przeciez publikuja to samo. Nie zniechecac sie! Wiele prob bedzie byc moze nieudanych zanim znajdzie sie chetny wydawca.

• Autor: EWA007 Data: 2006-10-09 17:07:37

Jeśli ma pieniądze, sam sobie sfinansuje, wystarczy skontaktować sie z dowolną firmą poligraficzną. Jeśli pieniędzy nie ma, pozostaje to, co radzono wyżej-rozsyłać po wydawnictwach, może któreś zareaguje.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-09 17:24:52

Mozna jeszcze (zaleznie od rodzaju literatury) poszukac ...sponsorow. Ale to raczej chyba trudne moze istnieje jakis Zwiazek literatow w Polsce? Tam mozna by bylo ew. uzyskac scislejsze informacje. Hmm jezeli jest polonista (jak piszesz) nie zaszkodziloby jesli to naturalnie mozliwe, zasiegnac rady jakiegos profesora na uczelni?

• Autor: messua27 Data: 2006-10-09 23:35:28

Dziękuję Wam bardzo przesłałam mu wasze odpowiedzi i chyba zaczniemy cos działać , ale narazie z własnymi trochę skromnymi finansami  chociaż rozglądam się trochę za sponsorami, możecie mi tylko rzucic tak pi razy drzwi ile mniej więcej potrzeba kasy , czy np. 10 - 15 tysięcy wystarczy czy nie bo ja nie mam pojęcia?:(
    Pozdrawiam cieplutko
    messua

• Autor: ekkore Data: 2006-10-11 07:47:09

skontaktuj się ze mną na gg lub mailowo spróbuję pomóc

• Autor: Domi Data: 2006-10-11 08:51:54

Ja jeszcze tylko dodam, że po wrzuceniu w "wujka Google" hasła "publish your own book" wyskakuje kilka amerykańskich stron na któych dostępne sa usługi publikowania książek w małym nakładzie- tam są też dostępne cenniki. Polecam www.cafepress.com  - tam można zlecić wydrukowanie książki a potem wykupić nakład. 
    Albo poprosić znajomych żeby sobie kupili. Nie wiem, jak oni zarabiają, ale najwyraźniej się da;) Jeśli będzie trzeba pomóc z tłumaczeniem to pomogę. W każdym razie 
    polecam przyjrzenie się tym stronom, bo może nie trzeba będzie wydawać aż takich pieniędzy, a ksiązkę się wyda. Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu