Forum

Gawędy o jedzeniu

suszyć por?

  • Autor: EWA007 Data: 2006-10-09 17:11:17

    Mam nadprodukcję, chciałabym ususzyć (w tej elektrycznej suszarce), ale nie mam pojęcia, czy to się w ogóle robi i czy taki suszony por dobrze się przechowuje, do czego się potem nadaje. Proszę, może ktoś się podzieli doświadczeniami?

  • Autor: ZANTA Data: 2006-10-09 19:32:58

    Ja suszony por przechowuje tak samo jak pietruszke i liść selera w lniannym woreczku w suchym miescu używam do zup i czasami do sosów.

  • Autor: lajan Data: 2006-10-09 20:12:34

    Suszę, marchewkę, pietruszkę, seler, porę. Wszystko co zbieram z działki. W malakserze szatkuję na grube wiórki i po wysuszeniu, proporcjonalnie mieszam . Przechowuję w plastykowych szczelnie zamkniętych wiaderkach. Używam do wszystkiego. Zupy, sosy.golonka po bawarsku.Wspaniałe.Polecam suszenie. W tym roku warzywa i ziemniaki nie dadzą się przechować.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-10-09 20:29:07

    Dziękuję!
    A dlaczego tegoroczne warzywa nie dadzą się przechować?

  • Autor: lajan Data: 2006-10-10 06:39:59

    Pogoda to sprawiła, upały, rośliny zasuszone, chorowite, warzywa uratujesz tylko suszeniem.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-10-10 16:25:44

    Dziękuję.

  • Autor: woila Data: 2006-10-11 21:39:22

    ..a czemu nie mrozić?

Przejdź do pełnej wersji serwisu