Chciałabym upiec pysznego murzynka ale...... jak do tej pory wszystkie jakie piekłam wychodziły jakieś takie niezbyt "czarne". Korzystałam z różnych przepisów. Używam kakao wedlowskie gorzkie i mam wrażenie , że było ono kiedyś bardziej intensywnego koloru. Podwajałam nawet ilość kako i nic. Co Wy na to ?? Macie jakiś pomysł ?
Z mojego doświadczenia w pieczeniu wynika, że ciemniejsze są te ciasta z dodatkiem kakao, w których masa na np. murzynka składa się z fazy mokrej-tzw masy czekoladowej, często przygotowanej przez podgrzanie z tłuszczem i cukrem, nastepnie łączonej z jajkami i dopiero wtedy z mąką. Po prostu podgrzane lub choćby połączone dokładnie z tłuszczem kakao "rozpuszcza" się w nim i jest ciemniejsze. Widac to na przykładzie polewy czekoladowej, z reguły mocno ciemnej. Ciasto przygotowane przez zmieszanie na sucho kakao z mąką nie będzie takie ciemne. Druga sprawa to faktycznie rodzaj kakao, van Houten jest ciemne i polecane do ciast i deserów. A tak wogóle to polecam eksperymenty z rozpuszczoną na parze ciemną, gorzką czekoladą, zamiast kakao. Pozdrawiam!
Chciałabym upiec pysznego murzynka ale......
jak do tej pory wszystkie jakie piekłam wychodziły jakieś takie niezbyt "czarne".
Korzystałam z różnych przepisów. Używam kakao wedlowskie gorzkie i mam wrażenie , że było ono kiedyś bardziej intensywnego koloru.
Podwajałam nawet ilość kako i nic.
Co Wy na to ?? Macie jakiś pomysł ?
wg.mnie najlepsze kakao jest od van houten´a.murzynek wychodzi ciemny.
Bardzo dziękuję - może faktycznie złe kakao używałam.
Z mojego doświadczenia w pieczeniu wynika, że ciemniejsze są te ciasta z dodatkiem kakao, w których masa na np. murzynka składa się z fazy mokrej-tzw masy czekoladowej, często przygotowanej przez podgrzanie z tłuszczem i cukrem, nastepnie łączonej z jajkami i dopiero wtedy z mąką. Po prostu podgrzane lub choćby połączone dokładnie z tłuszczem kakao "rozpuszcza" się w nim i jest ciemniejsze. Widac to na przykładzie polewy czekoladowej, z reguły mocno ciemnej. Ciasto przygotowane przez zmieszanie na sucho kakao z mąką nie będzie takie ciemne. Druga sprawa to faktycznie rodzaj kakao, van Houten jest ciemne i polecane do ciast i deserów. A tak wogóle to polecam eksperymenty z rozpuszczoną na parze ciemną, gorzką czekoladą, zamiast kakao. Pozdrawiam!
Racja, ja tak właśnie piekę murzynka topiąc najpierw margarynę z cukrem, wychodzi naprawdę bardzo ciemny
Dziękuję za naprawdę cenne rady, mam nadzieję ,że wreszcie się uda. Buziaki
Zapraszam do moich przepisów:) Mam tam przepis na murzynek cynamonowy- naprawde brązowy (są zdjęcia) i prosty w wykonaniu:)
coś w stylu murzynka, ale o wiele prostsze i bez jajek ;) mi wychodziło bardzo ciemne, a używam właśnie kakao wedla
http://wielkiezarcie.com/przepis20244.html
Dziękuję Wam bardzo- POMOGLIŚCIE