Zawsze mam problem z ryżem - jak go ugotować, żeby był dobry, sypki?? Dziś mam taki z torebki i jeszcze chciałam go zabarwić szafranem - ale ile tego szafranu i jak tosię robi???? Kto pomoże??
Odkąd przeczytałam porady na temat gotowania ryżu to nie przygotowóje go jusz w inny sposób.Cebulke zeszkle na patelni dodaqje ryż i ok.2 minutek praże a następnie dodaje bulion i zalewam wodą czynność powtarzam gdy ryż wchłonie cały płyn.Niewiem kto napisał pordy o ryżu ale bardzo mu za to dziękuje bo jest poprostu WSPANIAŁY!!!!!polecam wypróbować
ja prażę ryż na suchej patelni i po chwili dodaję bulionu potem duszę ( na oko bo lubię lekko twardy), jak mam ryż gotować w sposób klasyczny to do gotującej się wody dodaję ryż ,gotuję przez ok.20. min. i hartuję zimną lub ciepłą wodą. Jest jeszcze przepis na ryż na słodko i wtedy gotujemy go w mleku przez chwilę ,a potem taimy.Niestety nie znam proporcji bo nie lubię słodkich dań . Polecam różne odmiany ryżu : paraboloided - fantastyczny smak i twardość- miękkość jak kto woli, balsam-końcówki nie pamiętam - pachnący i pyszny i jeszcze jest jasminowy też pachnie jest pycha ale zastanawiam się czy to nie ten sam co balsam... tylko inaczej nazwany; nie będę pisała o ciemnym ryżu bo ten to już chyba wszyscy znają albo co najmniej wiedzą o co chodzi . Pozdrawiam , smacznego Ewa
ten ryż nazywa się basmati a nie balsam - coś tam . Sprawdziłam to dopiero po powrocie do domu. Kupuję go zawsze w tym samym miejscu i facet zawsze mi daje taki jak chcę choćbym poprzekręcała nazwę w dowolny sposób Ewa
Ja gotuję zwykle ryż na "głębokiej" wodzie - jak makaron. Zabarwiam na żółto kurkumą (szafran jest trochę drogi, ale jak masz, to możesz użyć), wsypuję trochę do wody i już. Czasem po odcedzeniu dodaję jeszcze rodzynki i już. Taki prażony też czasem robię, ale nie zawsze mam czas na pilnowanie go. Pozdrawiam i powodzenia!!!
Zawsze mam problem z ryżem - jak go ugotować, żeby był dobry, sypki?? Dziś mam taki z torebki i jeszcze chciałam go zabarwić szafranem - ale ile tego szafranu i jak tosię robi???? Kto pomoże??
spojrz do artykolow: sa tam porady na temat ryzu a i w szkole gotowania cos sie pewnie znajdzie. Pozdrawiam serdecznie!
Odkąd przeczytałam porady na temat gotowania ryżu to nie przygotowóje go jusz w inny sposób.Cebulke zeszkle na patelni dodaqje ryż i ok.2 minutek praże a następnie dodaje bulion i zalewam wodą czynność powtarzam gdy ryż wchłonie cały płyn.Niewiem kto napisał pordy o ryżu ale bardzo mu za to dziękuje bo jest poprostu WSPANIAŁY!!!!!polecam wypróbować
ja prażę ryż na suchej patelni i po chwili dodaję bulionu potem duszę ( na oko bo lubię lekko twardy), jak mam ryż gotować w sposób klasyczny to do gotującej się wody dodaję ryż ,gotuję przez ok.20. min. i hartuję zimną lub ciepłą wodą. Jest jeszcze przepis na ryż na słodko i wtedy gotujemy go w mleku przez chwilę ,a potem taimy.Niestety nie znam proporcji bo nie lubię słodkich dań . Polecam różne odmiany ryżu : paraboloided - fantastyczny smak i twardość- miękkość jak kto woli, balsam-końcówki nie pamiętam - pachnący i pyszny i jeszcze jest jasminowy też pachnie jest pycha ale zastanawiam się czy to nie ten sam co balsam... tylko inaczej nazwany; nie będę pisała o ciemnym ryżu bo ten to już chyba wszyscy znają albo co najmniej wiedzą o co chodzi . Pozdrawiam , smacznego
Ewa
ten ryż nazywa się basmati a nie balsam - coś tam . Sprawdziłam to dopiero po powrocie do domu. Kupuję go zawsze w tym samym miejscu i facet zawsze mi daje taki jak chcę choćbym poprzekręcała nazwę w dowolny sposób
Ewa
Polecam:
http://wielkiezarcie.com/przepis19339.html
Ja...
Ja gotuję zwykle ryż na "głębokiej" wodzie - jak makaron. Zabarwiam na żółto kurkumą (szafran jest trochę drogi, ale jak masz, to możesz użyć), wsypuję trochę do wody i już. Czasem po odcedzeniu dodaję jeszcze rodzynki i już.
Taki prażony też czasem robię, ale nie zawsze mam czas na pilnowanie go.
Pozdrawiam i powodzenia!!!