Forum

Kuchenne porady

jak ugotować ryż??

• Autor: agutek10 Data: 2006-10-11 12:01:10

Zawsze mam problem z ryżem - jak go ugotować, żeby był dobry, sypki?? Dziś mam taki z torebki i jeszcze chciałam go zabarwić szafranem - ale ile tego szafranu i jak tosię robi???? Kto pomoże??

• Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-11 12:03:09

spojrz do artykolow: sa tam porady na temat ryzu a i w szkole gotowania cos sie pewnie znajdzie. Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: szyszunia26 Data: 2006-10-11 12:38:01

Odkąd przeczytałam porady na temat gotowania ryżu to nie przygotowóje go jusz w inny sposób.Cebulke zeszkle na patelni dodaqje ryż i ok.2 minutek praże a następnie dodaje bulion i zalewam wodą czynność powtarzam gdy ryż wchłonie cały płyn.Niewiem kto napisał pordy o ryżu ale bardzo mu za to dziękuje bo jest poprostu WSPANIAŁY!!!!!polecam wypróbować

• Autor: estanish Data: 2006-10-11 16:11:57

ja prażę ryż na suchej patelni i po chwili dodaję bulionu potem duszę ( na oko bo lubię lekko twardy), jak mam ryż gotować w sposób klasyczny to do gotującej się wody dodaję ryż ,gotuję przez ok.20. min. i hartuję zimną lub ciepłą wodą. Jest jeszcze przepis na ryż na słodko i wtedy gotujemy go w mleku przez chwilę ,a potem taimy.Niestety nie znam proporcji bo nie lubię słodkich dań . Polecam różne odmiany ryżu : paraboloided - fantastyczny smak i twardość- miękkość jak kto woli, balsam-końcówki nie pamiętam - pachnący i pyszny i jeszcze jest jasminowy też pachnie jest pycha ale zastanawiam się czy to nie ten sam co balsam... tylko inaczej nazwany; nie będę pisała o ciemnym ryżu bo ten to już chyba wszyscy znają albo co najmniej wiedzą o co chodzi . Pozdrawiam , smacznego Ewa

• Autor: estanish Data: 2006-10-12 15:05:45

ten ryż nazywa się basmati a nie balsam - coś tam . Sprawdziłam to dopiero po powrocie do domu. Kupuję go zawsze w tym samym miejscu i facet zawsze mi daje taki jak chcę choćbym poprzekręcała nazwę w dowolny sposób Ewa

• Autor: Janek Data: 2006-10-11 12:58:00

Polecam:
    http://wielkiezarcie.com/przepis19339.html

Ja...

• Autor: gosik Data: 2006-10-16 12:54:41

Ja gotuję zwykle ryż na "głębokiej" wodzie - jak makaron. Zabarwiam na żółto kurkumą (szafran jest trochę drogi, ale jak masz, to możesz użyć), wsypuję trochę do wody i już. Czasem po odcedzeniu dodaję jeszcze rodzynki i już.
    Taki prażony też czasem robię, ale nie zawsze mam czas na pilnowanie go.
    Pozdrawiam i powodzenia!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu