Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ostrzeżenie przed wirusem

• Autor: aryt Data: 2006-10-11 21:18:03

Dostałam dziś taką wiadomość

treść usunięto. Proszę na przyszłość nie rozsyłać dalej podobnych ogłoszeń, bo to są totalne bzdury. shoffix

• Autor: lucka33 Data: 2006-10-11 21:22:28

Czesc ten problem pare dni temu tutaj ale okazalo sie ze to lipa i watwk zostal zamkniety

• Autor: lucka33 Data: 2006-10-11 21:30:27

Użytkownik lucka33 napisał w wiadomości:
    > Czesc ten problem byl pare dni temu tutaj ale okazalo sie ze to lipa i watwk
    > zostal zamkniety

• Autor: emiloos Data: 2006-10-12 10:21:27

Ludzie! Wszyelkiego rodzaju takie maila typu: roześlij do x osób, łańcuszki szczęścia itp mają na celu wyłudzenie Waszych adresów mailowych na potrzeby spamerów i nic poza tym więc nie dajmy się nabrać. To wszystko lipa a my dajemy się w to wciągnąć i zastanawiamy się skąd mamy tyle spamu w skrzynce i skąd mamy te wirusy w komputerach. Sami je rozprzestrzeniamy :( i to tyle na ten temat.

• Autor: inka21 Data: 2006-10-12 10:23:22

dzięki posyłam wieśc dalej ,ponieważ nigdy nie wiadomo ile w tym prawdy a ile nie, a jednak ostrożności nigdy za wiele

• Autor: shoffix Data: 2006-10-12 12:46:24

Na litość...; tyle w tym prawdy, co gruszek na wierzbie! To są totalne bzdury!!!

@inko21: jesze niedawno dyskutowałem z Tobą a'propos padniętego dysku Twojego kolegi po - niby - zaatakowaniu przez "wirusa - Biblia Zakonników"; pamiętasz?
    Chyba nie za bardzo... Żadnej lekcji nie wyciągnęłaś z tej rozmowy i dalej swoje. Szkoda. Ale ja jestem cierpliwy i powtórzę jeszcze raz:
    Tego typu pseudoogłoszenia noszą miano hoax'ów = ściema, fałsz, bzurny alert...
    Pisane są dla zabawy, bo wprowadzają zamieszanie wśród nieobeznanych userów Internetu. W obliczu dzisiejszego zagrożenia, jakie niesie Internet, o łatwowierność w takie alerty nie trudno. Ku ubolewaniu, mamy tego niejeden dowód i na tym forum.

cytat z hoaxa: "właśnie dlatego powinieneś rozesłać to ostrzeżenie do wszystkich swoich korespondentów".- No właśnie, co następuje? A klik na "prześlij dalej - z zaznaczeniem >> do wszystkich" >> kolejna osoba robi to samo >> i już nawet po dwóch listach można uzbierać setki adresów e-mail. Jak to się ma do natępnego cytowanego zdania - "Jest o wiele lepiej otrzymac ten sam list 25 razy..."? - sprawa prosta. Lista nowych adresów e-mail wydłuża się.
    I o to też chodzi autorowi takich fałszywych alertów >> pozyskanie jak największej ilości adresów pocztowych; a wcześniej czy później korespondencja wróci do nadawcy z cennymi informacjami. Wniosek: cel osiągniety >> wygenerowany ruch w sieci >> zamieszanie >> adresy jak na tacy i uśmiech na twarzy dowcipnisia.

i konkluzja: Proszę na przyszłość olewać podobne w treści ogłoszenia. Nie rozsyłać dalej; tym bardziej nie umieszczać na publicznym forum!!! O zgrozo!

@aryt, @inka21 (i wcześniej @ZANTA z tym samym komunikatem):
    udzielam Wam publicznej reprymendy, abyście się nauczyły czytać takie fałszywki i zapamietały sobie lekcję na amen.

Treść ogłoszenia usuwam.

BTW. Możemy zrobić mały teścik. Wysyłam Wam dwie wiadomości:
    jedna z tytułowym załącznikiem "invitation" - zapewniam że będzie czysta;
    druga z zarażonym załącznikiem pod wdzięczną nazwą, np. "zajaczek".

Nadawcę znacie, list z ogłoszeniem znacie; pytanie: którą wiadomość otworzycie?

pozdrawiam,
    shiludek

'\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *

• Autor: alman Data: 2006-10-13 08:50:00

Święta racja, ja zawsze olewam takie listy i kasuję natychmiast, nawet nie czytając. W ogóle mam zasadę, że jeśli przesyłka od nadawcy który jest mi nieznany, idzie do kasacji bez czytania. To wpoił mi mój syn.

• Autor: jolus Data: 2006-10-13 23:07:02

ja otworze  tę drugą:) sliczna nazwa "zajaczek" .....

• Autor: ekkore Data: 2006-10-13 09:29:35

Wczoraj dostałam też taką korespondencję - wywaliłam ją od razu do kosza, bez potwierdzania odbioru (bo akurat tego żądał nadawca) który u mnie po wyłączeniu poczty się opróżnia automatycznie, po czym wiadomość ta i tak dokleiła się (już po południu, a list usuwałam rano) do innego maila, pisanego nie jako odpowiedz tylko z książki adresowej do zupełnie innej osoby. Nadmienię, że nigdy nie korzystałam z opcji wyślij do wszystkich. Ze doszła wiem od adresata - podczas, gdy ode mnie wyszedł jedynie sam załącznik (zdjęcie) bez treści listu - sprawdziłam w wysłanych.

Sho - pytanie do Ciebie - dlaczego tak się stało?

• Autor: Janek Data: 2006-10-13 09:58:46

Kochani, do których wysłałem e-ile z "ostrzeżeniem" przepraszam za panikę. Po "rozmowach" z kompetentnymi osobami zrozumiałem ..."co jest grane" i na przyszłość będę ostrożny i najpierw sprawdzę, a potem bedę "działał".
    Jeszce raz ...sorki za panikę.
    Janek()...

• Autor: shoffix Data: 2006-10-16 23:39:30

@Janek napisał w wiadomości:
    Kochani, do których wysłałem e-ile z "ostrzeżeniem"

Powinieneś dostać porządne wciry.

pozdrawiam,
    shiludek

'\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *

• Autor: shoffix Data: 2006-10-16 23:35:51

@ekkore napisała w wiadomości:
    Wczoraj dostałam też taką korespondencję...
    Sho - pytanie do Ciebie - dlaczego tak się stało?

mamy dowód na istnienie kosmitów.

Jeżeli dobrze rozumiem, to:

dostajesz maila z bzdetami >> usuwasz do kosza >> kosz ma zaznaczoną opcję opróżniania po zamknięciu aplikacji do obsługi poczty (teoretycznie usunieta poczta znika z dysku); to, czy odpowiedziełaś nadawcy na żądanie potwierdzenia odbioru nie ma znaczenia.
    wysyłasz wiadomość >> nowa wiadomość >> wiadomość bez tekstu, sygnatury; dołączony wyłącznie załącznik = konkretne zdjęcie >> do: adresat z książki adresowej >> wysłano >> adresat odbiera przesyłkę pocztową z wysłanym zdjęciem plus ekstra usuniete wcześniej bzdety - u Ciebie, po sprawdzeniu, w wysłanych poleciało tylko zdjęcie.

... czyli po drodze ufoludki w sieciowej przestrzeni dopisują do Twojej wiadomości konkretny tekst, paradoksalnie akurat hoaxa wcześniej otrzymanego i, na domiar, usuniętego.

no pomyśl rozsądnie, że ktoś tu w kulki leci. Każdy nastepny list też obarczony był/jest ekstra wkładem? Prawdopodobnie nastapiła błędna interpretacja otrzymanej poczty.
    Przy "sterowaniu" istnieje możliwośc wysyłania korespondencji bez ingerencji usera, ale w tym konkretnym przypadku >> wykluczam = tym bardziej, że wspomniany hoax nie jest ani wirusem, ani trojanem, ani... (no, można by podciągnąć go pod spam), ani nie ma żadnego destrukcyjnego wpływu na "PiSiorka".
    I tyle w temacie.

BTW. A uzupełniając moją wcześniejszą wypowiedź:
    cytat z hoaxa: "Ten wirus został odkryty przez McAfee wczoraj i jak do tej pory nie ma na niego środka zaradczego".
    McAfee twierdzi zaś >> Olympic Torch Hoax;
    gdzie określnie "wczoraj" czytane powinno być luty 2006 a środek zaradczy oczywiście jest, a jakże by inaczej: nie wierzyć w takie bujdy i podpuchy, czytać ze zrozumieniem, olewać, nie rozsyłać. Ostrożność - to jedno; bezmyślność - to dwa.

pozdrawiam,
    shiludek

'\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *

• Autor: pandora Data: 2006-10-17 20:29:10

Shoffixie drogi,
    ja zupełnie nie na temat.
    Nie zaglądałam tu chyba ze dwa tygodnie. Może odzywałeś się już wcześniej, ale dopiero teraz Cię zobaczyłam. Bardzo się cieszę, że Cię widzę, naprawdę. Nie jestem wazeliniara i sporadycznie popełniam takie wyznania, ale stęsniłam się za Tobą . Bywaj tu czasem.
    pozdr.p.

• Autor: bahus Data: 2006-10-13 23:12:13

Popieram shoffixa
    Bahus

• Autor: inka Data: 2006-10-14 01:11:09

a maila od zajączka nie ma - Pozdrawiam zajączki

Przejdź do pełnej wersji serwisu