Witam serdecznie wszystkich żarłoczków! Właśnie nabyłam syfon do bitej śmietany i mam dylemat.Czy do syfonu wraz ze śmietaną można wsypać śmietan-fix? Boję się ,że bez zagęstnika śmietana zrzednie i podejdzie wodą.Może ktoś z Was to wypróbował?proszę o rady. Pozdrawiam wszystkich-Majka
Majus, z tego co wiem od znajomego cukiernika, oprócz śmietany nie używa się już zagęstników w postaci proszku, bo nie jest to potrzebne. CO2 spienia śmietanę dostatecznie mocno-jest długo sztywna i nie podchodzi wodą. Ale najlepiej wypróbuj sama na niewielkiej ilości dobrej śmietany, najlepiej świeżej, nie UHT. Pozdrawiam.
Ja widziałam w dobrze zaopatrzonym sklepie z artykułami agd w Warszawie, moge podać namiary(na pewno gdzie indziej też są), kosztowały (było kilka modeli) ponad 200 pln, więc na razie sobie powzdycham ale kiedyś na pewno kupię
Odświeżam wątek. Chcę kupić na urodziny miojemu mężowi takie cudo, bo jest on fanem bitej śmietany. Czy ktoś kto maj już taki syfon i może powiedzieć jak taka śmietanka smakuje? Bo z tego co wiem, do tych syfonów naboje są na NO2 a nie CO2. Ten sam środek (NO2) jak wyczytałam na opakowaniu spulchnia śmietanke w sprayach, które można kupić w sklepie. Jej smak dla mnie jest troszkę dziwny (ma posmak jakby metaliczny), nie wiem czy to kwestia tych puszek czy właśnie gazu spulchniającego? No i trwałość tej śmietanki po ubiciu jest znikoma (nawet tej super dobrze schłodzonej). Na pewno nie ozdobi się tym tortu ani deseru :( Czy ktoś wie jak to wygląda w przypadku syfonu z nabojami na NO2? Pozdrawiam - Ania
Mam taki syfon od wielu lat. Co prawda już dawno go nie używałam. Nie wiem gdzie można kupić naboje. Pamiętam, że mówiono na nie "słodkie". Śmietankę ubitą w tym syfonie używałam kilka dni, o ile od razu nie została spotrzebowana. Syfon wstawiałam do lodówki i nic złego się nie działo. Dzięki za przypomnienie o nim. Muszę go odkurzyć. No i gdzie kupić naboje?.
naboje widziałam na allegro, no i w sklepach internetowych np tu http://tortownia.pl/produkt.php?pid=458 . Na allegro widziałam 10 szt po 12 zł, w tym sklepie są droższe, ale wypatrzyłam sporo innych fajnych rzeczy... P.S. Jak zakup dojdzie do skutku to proszę o odpowiedź jak długo taka UBITA smietanka utrzymuje ładną konsystencję (tzn. nie rozpływa się) np. na torcie jako dekoracja. Bo taka ze sklepu w sprayu to chyba z 15 sekund jest ładna... a potem
Witam, dopiero sie zalogowałam i choc pytanie stare, ale rada sie dziele.Miałam kiedys syfon do smietany.Niestety wade jest to,ze smietana nie moze miec zadnego proszku.i po jakims czasie robi sie wodnista (np:na torcie) Naboje sa inne niz do syfonu do wody i one spawiaja ,ze smietana jest gesta.Sprobuj kremowke powinna trzymac dlugo sztywnosc.Kiedys takiej nie bylo. elusia1
Witam serdecznie wszystkich żarłoczków!
Właśnie nabyłam syfon do bitej śmietany i mam dylemat.Czy do syfonu wraz ze śmietaną można wsypać śmietan-fix?
Boję się ,że bez zagęstnika śmietana zrzednie i podejdzie wodą.Może ktoś z Was to wypróbował?proszę o rady.
Pozdrawiam wszystkich-Majka
Majus, z tego co wiem od znajomego cukiernika, oprócz śmietany nie używa się już zagęstników w postaci proszku, bo nie jest to potrzebne. CO2 spienia śmietanę dostatecznie mocno-jest długo sztywna i nie podchodzi wodą. Ale najlepiej wypróbuj sama na niewielkiej ilości dobrej śmietany, najlepiej świeżej, nie UHT. Pozdrawiam.
Uwaga! Należy używać WYŁĄCZNIE słodkiej śmietanki, a nie śmietany.
To jest chyba dla każdego oczywiste,ja pytam czy ktoś próbował ze śmietan-fixem?
A gdzie i za ile można kupić taki syfon?
Są na allegro.Dosyć drogie,ale czsem można taniej wylicytować.
Ja widziałam w dobrze zaopatrzonym sklepie z artykułami agd w Warszawie, moge podać namiary(na pewno gdzie indziej też są), kosztowały (było kilka modeli) ponad 200 pln, więc na razie sobie powzdycham
ale kiedyś na pewno kupię
Ja widziałam w Macro były o pojemności 0,5 i 1 l. Cena 180zł-230zł.
Odświeżam wątek.
Chcę kupić na urodziny miojemu mężowi takie cudo, bo jest on fanem bitej śmietany. Czy ktoś kto maj już taki syfon i może powiedzieć jak taka śmietanka smakuje? Bo z tego co wiem, do tych syfonów naboje są na NO2 a nie CO2. Ten sam środek (NO2) jak wyczytałam na opakowaniu spulchnia śmietanke w sprayach, które można kupić w sklepie. Jej smak dla mnie jest troszkę dziwny (ma posmak jakby metaliczny), nie wiem czy to kwestia tych puszek czy właśnie gazu spulchniającego? No i trwałość tej śmietanki po ubiciu jest znikoma (nawet tej super dobrze schłodzonej). Na pewno nie ozdobi się tym tortu ani deseru :(
Czy ktoś wie jak to wygląda w przypadku syfonu z nabojami na NO2?
Pozdrawiam - Ania
Mam taki syfon od wielu lat. Co prawda już dawno go nie używałam. Nie wiem gdzie można kupić naboje. Pamiętam, że mówiono na nie "słodkie". Śmietankę ubitą w tym syfonie używałam kilka dni, o ile od razu nie została spotrzebowana. Syfon wstawiałam do lodówki i nic złego się nie działo.
Dzięki za przypomnienie o nim. Muszę go odkurzyć. No i gdzie kupić naboje?.
Zapomniałam napisać. Nie dodaje się żadnego zagęstnika.
naboje widziałam na allegro, no i w sklepach internetowych np tu http://tortownia.pl/produkt.php?pid=458 . Na allegro widziałam 10 szt po 12 zł, w tym sklepie są droższe, ale wypatrzyłam sporo innych fajnych rzeczy...
P.S. Jak zakup dojdzie do skutku to proszę o odpowiedź jak długo taka UBITA smietanka utrzymuje ładną konsystencję (tzn. nie rozpływa się) np. na torcie jako dekoracja. Bo taka ze sklepu w sprayu to chyba z 15 sekund jest ładna... a potem
Witam, dopiero sie zalogowałam i choc pytanie stare, ale rada sie dziele.Miałam kiedys syfon do smietany.Niestety wade jest to,ze smietana nie moze miec zadnego proszku.i po jakims czasie robi sie wodnista (np:na torcie) Naboje sa inne niz do syfonu do wody i one spawiaja ,ze smietana jest gesta.Sprobuj kremowke powinna trzymac dlugo sztywnosc.Kiedys takiej nie bylo.
elusia1