Forum

Kuchenne porady

syfon do bitej smietany

• Autor: majus Data: 2006-10-12 10:31:23

Witam serdecznie wszystkich żarłoczków!
    Właśnie nabyłam syfon do bitej śmietany i mam dylemat.Czy do syfonu wraz ze śmietaną można wsypać śmietan-fix?
    Boję się ,że bez zagęstnika śmietana zrzednie i podejdzie wodą.Może ktoś z Was to wypróbował?proszę o rady.
    Pozdrawiam wszystkich-Majka

• Autor: malbec Data: 2006-10-12 12:31:02

Majus, z tego co wiem od znajomego cukiernika, oprócz śmietany nie używa się już zagęstników w postaci proszku, bo nie jest to potrzebne. CO2 spienia śmietanę dostatecznie mocno-jest długo sztywna i nie podchodzi wodą. Ale najlepiej wypróbuj sama na niewielkiej ilości dobrej śmietany, najlepiej świeżej, nie UHT. Pozdrawiam.

• Autor: Uretan Data: 2006-10-12 15:43:14

Uwaga! Należy używać WYŁĄCZNIE słodkiej śmietanki, a nie śmietany.

• Autor: majus Data: 2006-10-12 17:07:15

To jest chyba dla każdego oczywiste,ja pytam czy ktoś próbował ze śmietan-fixem?

• Autor: mijam Data: 2006-10-12 20:20:35

A gdzie i za ile można kupić taki syfon?

• Autor: majus Data: 2006-10-13 10:02:19

Są na allegro.Dosyć drogie,ale czsem można taniej wylicytować.

• Autor: malbec Data: 2006-10-13 23:11:40

Ja widziałam w dobrze zaopatrzonym sklepie z artykułami agd w Warszawie, moge podać namiary(na pewno gdzie indziej też są), kosztowały (było kilka modeli) ponad 200 pln, więc na razie sobie powzdycham ale kiedyś na pewno kupię

• Autor: Bilka Data: 2006-10-17 18:23:46

Ja widziałam w Macro były o pojemności 0,5 i 1 l. Cena 180zł-230zł.

• Autor: althaea Data: 2007-08-20 11:49:35

Odświeżam wątek.
    Chcę kupić na urodziny miojemu mężowi takie cudo, bo jest on fanem bitej śmietany. Czy ktoś kto maj już taki syfon i może powiedzieć jak taka śmietanka smakuje? Bo z tego co wiem, do tych syfonów naboje są na NO2 a nie CO2. Ten sam środek (NO2) jak wyczytałam na opakowaniu spulchnia śmietanke w sprayach, które można kupić w sklepie. Jej smak dla mnie jest troszkę dziwny (ma posmak jakby metaliczny), nie wiem czy to kwestia tych puszek czy właśnie gazu spulchniającego?  No i trwałość tej śmietanki po ubiciu jest znikoma (nawet tej super dobrze schłodzonej). Na pewno nie ozdobi się tym tortu ani deseru :(
    Czy ktoś wie jak to wygląda w przypadku syfonu z nabojami na NO2?
    Pozdrawiam - Ania

• Autor: elas Data: 2007-08-20 14:32:51

Mam taki syfon od wielu lat. Co prawda już dawno go nie używałam. Nie wiem gdzie można kupić naboje. Pamiętam, że mówiono na nie "słodkie". Śmietankę ubitą w tym syfonie używałam kilka dni, o ile od razu nie została spotrzebowana. Syfon wstawiałam do lodówki i nic złego się nie działo.
    Dzięki za przypomnienie o nim. Muszę go odkurzyć. No i gdzie kupić naboje?.

• Autor: elas Data: 2007-08-20 14:33:40

Zapomniałam napisać. Nie dodaje się żadnego zagęstnika.

• Autor: althaea Data: 2007-08-21 08:49:16

naboje widziałam na allegro, no i w sklepach internetowych np tu http://tortownia.pl/produkt.php?pid=458 . Na allegro widziałam 10 szt po 12 zł, w tym sklepie są droższe, ale wypatrzyłam sporo innych fajnych rzeczy...
    P.S. Jak zakup dojdzie do skutku to proszę o odpowiedź jak długo taka UBITA smietanka utrzymuje ładną konsystencję (tzn. nie rozpływa się) np. na torcie jako dekoracja. Bo taka ze sklepu w sprayu to chyba z 15 sekund jest ładna... a potem

• Autor: elusia1 Data: 2007-08-21 11:18:57

Witam, dopiero sie zalogowałam i choc pytanie stare, ale rada sie dziele.Miałam kiedys syfon do smietany.Niestety wade jest to,ze smietana nie moze miec zadnego proszku.i po jakims czasie robi sie wodnista (np:na torcie) Naboje sa inne niz do syfonu do wody i one spawiaja ,ze smietana jest gesta.Sprobuj kremowke powinna trzymac dlugo sztywnosc.Kiedys takiej nie bylo.
    elusia1

Przejdź do pełnej wersji serwisu