Witam ktoś może wie, jak zrobić taki lukier do pączków, jaki jest w kupnych? (półprzezroczysty, wilgotny, lekko lepki - nie wysycha). Proszę o pomoc!! (dodam, że w życiu nie robiłam żadnego lukru, więc prosze potraktować mnie jak laika:))
najprostszy lukier: wsypujesz do filiżanki cukier puder, zalewasz gorącą wodą (uważaj, wystarczy bardzo mało)- ilość wody zależy od tego jakiej konsystencji lukier chcesz uzyskać - radzę zacząć od kilku kropel, zawsze można dodać, gdy zrobi się zbyt rzadki- dodaj cukier puder. do lukru można też dodać kilka kropel jakiegoś aromatu (np.pomarańczowy).
dzięki bardzo, tylko czy te lukry nie zasychają? (tak, jak np. na pierniczkach) Chodzi mi o to, żeby lukier był mięciutki i wilgotny - jak w pączkach z tesco :))
Witam
ktoś może wie, jak zrobić taki lukier do pączków, jaki jest w kupnych? (półprzezroczysty, wilgotny, lekko lepki - nie wysycha). Proszę o pomoc!!
(dodam, że w życiu nie robiłam żadnego lukru, więc prosze potraktować mnie jak laika:))
najprostszy lukier: wsypujesz do filiżanki cukier puder, zalewasz gorącą wodą (uważaj, wystarczy bardzo mało)- ilość wody zależy od tego jakiej konsystencji lukier chcesz uzyskać - radzę zacząć od kilku kropel, zawsze można dodać, gdy zrobi się zbyt rzadki- dodaj cukier puder. do lukru można też dodać kilka kropel jakiegoś aromatu (np.pomarańczowy).
zobacz tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis6736.html powodzenia:)
dzięki bardzo, tylko czy te lukry nie zasychają? (tak, jak np. na pierniczkach) Chodzi mi o to, żeby lukier był mięciutki i wilgotny - jak w pączkach z tesco :))
niestety nie wiem jaki jest lukier na pączkach z tesco ;)