Forum

Kuchenne porady

pomidorowa

  • Autor: Wykopalisko Data: 2006-10-15 00:27:15

    jakie znacie sposoby na przeróbkę rosołu w pomidorówkę?

  • Autor: kinga_d Data: 2006-10-15 06:40:20

    dodajesz  przecier ze słoiczka,  zabielasz śmietaną i to wszystko

  • Autor: inka21 Data: 2006-10-15 12:14:28

    dodaj suszonych pomodorów, lub na maselku przesmaż świezy pomidor, dodaj odrobine czosnku i maggi , oczywiście wcześniej już wspomniany przecier pomidorowy i smacznego

  • Autor: malina_ana Data: 2006-10-15 18:34:39

    robię tak jak moje poprzedniczki ale dodaję jeszcze ugotowany makaton muszelki lub kolanka/jakiś grubszy nie ten rosołowy,bo do rosołu to u mnie musi byc cienki/

  • Autor: danasieradz Data: 2006-10-15 13:02:17

        -   1 sok pomidorowy (ja daję z hortexu, ale może być inny ).
        -   rosołek z wczorajszego obiadu
        -   1 śmietana  ( rama do gotowania lub jaką macie pod ręką )
        -   1 łyżka mąki
         Sprawdzony sposób na dobrą ,szybką zupę.W podobny sposób robię też buraczkową.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-10-15 20:13:22

    a na trzeci dzień na pomidorówce robię jarzynową:))

  • Autor: Janek Data: 2006-10-15 20:38:04

    Zagęszczanie mąka to zbrodnia na pomidorach (!!!) . Przecież w dodawanym makaronie jest mąka(!)Ja dodaję ...trzy-cztery potarcia na małej tareczce, gałki muszkatołowej ( na 2 l zupy) .Pomidor uwielba gałkę muszkatołową (nie przedawkować, lepiej za mało niż za dużo, tylko praktyka).
    Można dodać obrane ze skórki i pozbawione nasion, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, juz na talerz.
    Janek

  • Autor: ekkore Data: 2006-10-16 08:12:24

    U mnie zawsze z rosoły jest pomnidorowa - tylko pod tym warunkiem córka zje rosół. Na drugi dzień w zależności od zasobów zapasów dodaję albo świeże pomidory (obrane ze skóry i zmiksowane), albo pomidory z puszki, albo pastę pomidorową, w ostateczności koncentrat pomidorowy sklepowy. Ewentualnie kombinację składników

    Nie dawajcie natomiast nigdy ketchupu, nawet do dosmaczenia - ja raz próbowałam (no bo skoro do sosu się nadaje to i zupie nada smaku) - ocet zawarty wyjątko nie pasuje do całości. Nawet moja pomidorowozupna córka nie chciała jeść

  • Autor: Janek Data: 2006-10-16 17:16:20

    Zrobiłem sobie kiedyś taki "eksperyment" na działce, nie jestem wybredny, nie powiem też Wam co zrobiłem z nią. Tylko tyle, że do domu wróciłem głodny. Zużyłem na tą "zupkę" ostatnia kostke rosołową z tych co miałem na działce.
    Ja...

Przejdź do pełnej wersji serwisu