Koleżanka poprosiła mnie o znalezienie tego przepisu.Karp ten był kiedyś specjalnoscią jej Sp. ojca.Pamięta,że gotował go w mleku z curry .Słyszeliście oczymś takim?Przepis przywózł z Anglii,wiec w oryginale mogła to być jakas inna ryba.Mam nadzieje,że do Wigilii znajde ten przepis.
Nie znam niestety tego przepisu ,ale znalazłam coś takiego na stronie Kuchni Polskiej-
60 dkg filetów z ryby morskiej (dorsz, błękitek, ostrobok), 3 ząbki czosnku, 1 łyżka curry, 1 - 2 szkl. chudego mleka, 4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki, sól. Sposób przyrządzenia: Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, porozdzielać na porcje. Każdy kawałek natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i curry. W niskim, szerokim rondlu zagotować mleko. Do wrzątku włożyć filety, oprószyć solą. Rondel przykryć, dusić na niewielkim ogniu. Gdyby w czasie duszenia mleko odparowało, skrapiać wrzącą wodą. Czas duszenia 20 - 25 min. Uduszoną rybę wyłożyć na półmisek, posypać nacią pietruszki, obłożyć ziemniakami z wody (1 - 2 na porcję). Podawać z dodatkiem surówek.
-mam nadzieję,że na coś się przyda;)))
Moze jakby więcej informacjii-czy np. ta ryba była bardziej na słodko,czy też tak jak w przepisie...ale może ktoś będzie wiedział coś więcej na ten temat. Pozdrawiam
Znalazłam u siebie taki przepis. O ile dobrze pamiętam mam go z Internetu. Lubię gotować i od dawna zbieram różne ciekawe przepisy. Tego jeszcze nie wykorzystałam, ale mam ochotę to zrobic w przyszłym tygodniu. - 75 dag filetów z dorsza ( lub innej ryby ) - pół szklanki wiórków kokosowych - 4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych - drobno posiekana cebula - 2 jaja - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka przyprawy curry - 2 łyżki masła - pół łyżeczki soli mleko kokosowe: - pół szklanki mleka - 4 łyżki wiórków kokosowych Cztery łyżki wiórków kokosowych zalej gorącym mlekiem, zostaw na pół godziny, po czym dokładnie odciśnij płyn. Na patelni stop łyżkę masła, wrzuć wiórki kokosowe (pół szklanki), podsmaż je na złoty kolor i odstaw do przestudzenia. Na drugiej patelni stop resztę masła i zeszklij na nim cebulę. Filety przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty z solą czosnek, cebulę, przesmażone wiórki kokosowe, orzechy, curry, sól oraz wbij jajka i wlej mleko kokosowe. Ze wszystkich tych składników starannie wyrób masę, z której następnie uformujesz kotlety. Teraz przygotuj 8 kawałków folii aluminiowej i każdy lekko natłuść, połóż na nich po jednym kotlecie i ciasno pozawijaj. Zawinięte w folię kotlety wstaw na blasze do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Podaj z ryżem i surówkami
Koleżanka poprosiła mnie o znalezienie tego przepisu.Karp ten był kiedyś specjalnoscią jej Sp. ojca.Pamięta,że gotował go w mleku z curry .Słyszeliście oczymś takim?Przepis przywózł z Anglii,wiec w oryginale mogła to być jakas inna ryba.Mam nadzieje,że do Wigilii znajde ten przepis.
Nie znam niestety tego przepisu ,ale znalazłam coś takiego na stronie Kuchni Polskiej-
60 dkg filetów z ryby morskiej (dorsz,
błękitek,
ostrobok),
3 ząbki czosnku,
1 łyżka curry,
1 - 2 szkl. chudego mleka,
4 łyżki umytej,
drobno posiekanej naci pietruszki,
sól.
Sposób przyrządzenia: Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, porozdzielać na porcje. Każdy kawałek natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i curry. W niskim, szerokim rondlu zagotować mleko. Do wrzątku włożyć filety, oprószyć solą. Rondel przykryć, dusić na niewielkim ogniu. Gdyby w czasie duszenia mleko odparowało, skrapiać wrzącą wodą. Czas duszenia 20 - 25 min. Uduszoną rybę wyłożyć na półmisek, posypać nacią pietruszki, obłożyć ziemniakami z wody (1 - 2 na porcję). Podawać z dodatkiem surówek.
-mam nadzieję,że na coś się przyda;)))
Moze jakby więcej informacjii-czy np. ta ryba była bardziej na słodko,czy też tak jak w przepisie...ale może ktoś będzie wiedział coś więcej na ten temat.
Pozdrawiam
Znalazłam u siebie taki przepis. O ile dobrze pamiętam mam go z Internetu. Lubię gotować i od dawna zbieram różne ciekawe przepisy. Tego jeszcze nie wykorzystałam, ale mam ochotę to zrobic w przyszłym tygodniu.
- 75 dag filetów z dorsza ( lub innej ryby )
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
- drobno posiekana cebula
- 2 jaja
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
mleko kokosowe:
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Cztery łyżki wiórków kokosowych zalej gorącym mlekiem, zostaw na pół godziny, po czym dokładnie odciśnij płyn. Na patelni stop łyżkę masła, wrzuć wiórki kokosowe (pół szklanki), podsmaż je na złoty kolor i odstaw do przestudzenia. Na drugiej patelni stop resztę masła i zeszklij na nim cebulę. Filety przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty z solą czosnek, cebulę, przesmażone wiórki kokosowe, orzechy, curry, sól oraz wbij jajka i wlej mleko kokosowe. Ze wszystkich tych składników starannie wyrób masę, z której następnie uformujesz kotlety. Teraz przygotuj 8 kawałków folii aluminiowej i każdy lekko natłuść, połóż na nich po jednym kotlecie i ciasno pozawijaj. Zawinięte w folię kotlety wstaw na blasze do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Podaj z ryżem i surówkami
pEppE piszesz że masz ciekawe przepisy jeśli nie są one jakąś tajemnicą rodzinną to podziel się nimi z nami pozdrawiam
Dzięki za te przepisy,zaraz przekaże koleżance.