Forum

Rozmowy wolne i frywolne

co to za kwiatek

• Autor: marcia 2003 Data: 2006-10-16 21:22:49

Czy macie pojęcie jak nazywa sie ten kwiat?

• Autor: jola Data: 2006-10-16 21:33:41

U mnie to się nazywa cebula ,nawet taką posiadam ,ale jak to sie nazywa fachowo nie mam pojęcia ,ale wiem ,że pięknie kwitnie.

• Autor: kremowa Data: 2006-10-16 21:44:59

Myślę,że jest to jakaś odmiana amarylisa.Pięknie kwitnie .U mnie ok.marca ma corocznie po dwa czerwono-rózowe kwiatostany/na każdym po 4 bardzo duże kielichy/.Na zimę trzeba mniej podlewać,aby cebule ''odpoczęły''.Są różne odmiany kolorystyczne,rozmnaża się z cebulek.

• Autor: nutella Data: 2006-10-16 21:54:13

Też bym obstawiała amarylis:)

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-10-16 21:59:05

Nazywa sie chyba kwiatem Św.Katarzyny.

• Autor: kremowa Data: 2006-10-16 21:58:59

Nie, to chyba raczej Haemanthus tzw.''języki teściowej'',liście podobne do amarylisa ale kwiatostany zupełnie inne/powiększyłam zdjęcie/

• Autor: jola Data: 2006-10-16 23:15:57

Ja właśnie ten kwiatek mam od tesciowej,dostałam go w prezencie.Widocznie coś w tej nazwie jest, a język to ona ma i to bardzo cięty.

• Autor: katty Data: 2006-10-16 22:02:14

Wydaje mi się że to kliwia. Nie udaje mi sie wkleić linka ale wpisz w wyszukiwarkę i sprawdź.

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-10-16 22:06:52

Mnie sie też tak zdawało dopóki nie powiększyłam zdjęcia.Kliwia ma kwiaty pomarańczowe podobne do frezjilub w innej odmianie do lilii.

• Autor: cel Data: 2006-10-17 07:25:50

Hemantus czyli krasnokwiat. Ten na zdjęciu to krasnokwiat białokwiatowy.

• Autor: ekkore Data: 2006-10-17 08:35:46

Na kwiatach się dokładnie nie znam, ale językiem teściowej to nie jest - języki mają cieniowane liście i zawsze trzymają się prosto. jest druga odmiana rozetkowa - rozmnażają się jak głupie i wyłażą z doniczki, a jak się je rozsadzi to w szybkim czasie zabraknie doniczek.

To na zdjęciu wygląda znajomo. Jeżeli jest cebulowe i wyrastają z niego przed ukazaniem się liści kwiaty, przypominające 4 megafony połączone końcówkami w kolorystyce różnej (tzn nie każdy kwiat inny, tylko w zależności od roślinki - moje kwiaty były herbaciane z różowymi centkami, a widziałam całe różowe, kremowe, mieszane) to odmiana hortensji (jakiej już nie pamiętam, bo kwiatek mam od dosyć dawna, już się wyeksploatował, jeżeli idzie o kwitnienie - wypuszcza tylko liście) - no chyba, że pomyliłam nazwę, ale w głowie mi się cały czas kołacze akurat ta. Jakby co, jeżeli to co napisałam pasuje do twojego kwiatka to dowiem się od teściowej dokładnie.

• Autor: woila Data: 2006-10-17 22:43:54

Ekkore, mówisz o tym kwiatku? Jak go dostałam miał etykietkę z napisem "amarylis" ale niestety jest już w garażu, bo przekwitł i zgubił i liście i kwiaty.

• Autor: smakosia Data: 2006-10-18 07:31:21

Użytkownik woila napisał w wiadomości:
    > Ekkore, mówisz o tym kwiatku? Jak go dostałam miał etykietkę z napisem
    > "amarylis" ale niestety jest już w garażu, bo przekwitł i zgubił i
    > liście i kwiaty.

Nie pozbywaj sie tego kwiata, bo z Amarylisami dość nietypowo się postępuje. To nic, że stracił kwiaty i liście. Trzeba go teraz "uśpić" a potem w odpowiednim momencie zacząć podlewać. Odwdzięczy się nowymi liśćmi i kwiatami. Radzę poszukać wskazówek na ten temat. Może tu: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1846016&id_f=5

• Autor: ekkore Data: 2006-10-18 07:50:39

o tym.  Teraz wykop cebulę i zanieś w chłodne miejsce (uspij). Za rok- na wiosnę posadź - i wypuści kwiatki i liście.
    Mój ma już jakieś 6-7 lat, chyba się wykwitł na amen, bo tylko wypuszcza liście, ale za to na wiosnę i na początku jesieni.

• Autor: smakosia Data: 2006-10-18 07:56:19

Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > o tym.  Teraz wykop cebulę i zanieś w chłodne miejsce (uspij). Za rok- na
    > wiosnę posadź - i wypuści kwiatki i liście.Mój ma już jakieś 6-7 lat,
    > chyba się wykwitł na amen, bo tylko wypuszcza liście, ale za to na wiosnę i
    > na początku jesieni.

Ekkore cebuli nie trzeba wykopywać. Czytałam o tym kiedyś w książce o roślinach doniczkowych a teraz również w tym wątku, do którego podałam link.

• Autor: ekkore Data: 2006-10-18 07:59:12

wiesz co - ja nie wykopywałam, bo mi się nie chciało, choć teściowa zalecała. I w tym właśnie upatrują tego (nie ja tylko Ci co się znają na roślinkach), że przestał kwitnąć.

• Autor: smakosia Data: 2006-10-18 08:10:21

Ja też nie jestem ekspertem w tym temacie. Mój znajomy, który nie przepada za "bieganiną" przy doniczkach i jak już coś kupuje, to zawsze kaktusy :-) - ma tego Amarylisa i z lenistwa nie wykopuje cebuli. Jednak muszę przyznać, że każdego roku kwiatek wspaniale kwitnie więc dlatego wspomniałam o tym, że nie ma konieczności wykopywać cebuli. Ale jak to w życiu: są osobniki słabsze i silniejsze. Być może Twój Amarylis będzie kwitł jeśli zrobisz tak, jak radziła teściowa...?

• Autor: woila Data: 2006-10-18 13:15:17

Dzięki Dziewczyny! Właśnie w tym celu zaniosłam go garażu (ciemno i dość chłodno), bo gdzieś już słyszałam o tym ale jak jeszcze Wy to potwierdziłyście, to już jestem teraz całkiem pewna, że zrobiłam dobrze. Zajrzałam na to forum, które podałaś Smakosiu i uzyskałam jeszcze parę cennych info. Na Was zawsze można liczyć, dzięki jeszcze raz.

• Autor: ewu Data: 2006-10-17 08:49:23

To na pewno jest kliwia kwitnie na pomarańczowo wiosną  mam je od kilku lat i daję głowę że to kliwia

• Autor: marcia 2003 Data: 2006-10-17 09:31:41

kliwia to nie jest bo -kliwia ma węzsze liscie.Spróbuje znalezc cos winternecie weglug podanych nazw. Dzięki

• Autor: marcia 2003 Data: 2006-10-17 09:43:55

tak jest to jest  heamanthus..Co ja bym bez Was zrobila.Serdeczne dzięki.

• Autor: aryt Data: 2006-10-17 09:46:30

Ten kwiatek nazywa się Krasnokwiat białokwiatowy , sprawdziłam w encyklopedii Roślin doniczkowych .Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu