Forum

Gawędy o jedzeniu

pierogi malopolskie

  • Autor: gosia5982 Data: 2006-10-16 21:28:24

    Prosze jeszcze o pomoc w znalezieniu przepisu na pierogi malopolskie.Jestem obecnie za granica i nie moge uzywac polskich znakow, dlatego mam problemy z wyszukanie tego przepisu na stronie wielkiego zarcia.Dziekuje za pomoc.

  • Autor: Elek Data: 2006-10-16 22:14:35

    Wpisałam w wyszukiwarkę : pierogi małopolskie  i .......... wyświetliło mi ,że :........  NIC nie znaleziono !!

  • Autor: Elek Data: 2006-10-16 22:18:33

    wklejam Ci linka na wszystkie pierogi - moze coś tu znajdziesz:
    http://wielkiezarcie.com/szukaj.php?key=pierogi+&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1&date1=&date2=&aut=

  • Autor: bahus Data: 2006-10-16 22:41:42

    Pierogi małopolskie

    ciasto:
    40 dag mąki
    1 jajko

    farsz:
    20 dag twarogu
    20 dag ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
    1 łyżka masła
    1 cebula
    sól, pieprz

    Zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę utrzeć z twarogiem, wymieszać z kaszą, przyprawami. Z mąki, jajka i niecałej szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
    Bahus

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-10-17 07:24:20

    to są lubelskie

  • Autor: bahus Data: 2006-10-17 17:27:03

    Moja babcia robiła podobne pierogi i nazywała je "pierogi poznańskie" :D. Z nazwami to różnie bywa. Przepis znalazłem w internecie.
    Bahus

  • Autor: Elek Data: 2006-10-16 23:09:30

    znalazłam jeszcze takie :

    Pierogi małopolskie wydruk
    obrazek potrawyCzas wykonania:
    Trudność: bardzo łatwe
    Ocena przepisu [1-10]: 5
    Typ potrawy: Potrawy mączne
    Źródło: internet
    Wyświetlany: 1248
    Komentowany: 0
    Drukowany: 100
    Składniki:
    ciasto:
    - 40 dag mąki pszennej
    - żółtko
    - 2 łyżki stopionej margaryny
    - sól
    - około pół szklanki letniej przegotowanej wody
    - 50 dag kiszonej kapusty
    - 5 dag suszonych grzybów
    - 10 dag startego żółtego sera
    - sól, pieprz


    Wykonanie:
    Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj i odcedź. Kapustę posiekaj, włóż do rondla i zalej gorącym wywarem z grzybów. Całość gotuj 30 minut, po czym odparuj. Grzyby drobno pokrój, wymieszaj z kapustą i przestudź. Następnie połącz z serem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby ?odpoczęło?. Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.

Przejdź do pełnej wersji serwisu