Prosze jeszcze o pomoc w znalezieniu przepisu na pierogi malopolskie.Jestem obecnie za granica i nie moge uzywac polskich znakow, dlatego mam problemy z wyszukanie tego przepisu na stronie wielkiego zarcia.Dziekuje za pomoc.
farsz: 20 dag twarogu 20 dag ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 1 łyżka masła 1 cebula sól, pieprz
Zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę utrzeć z twarogiem, wymieszać z kaszą, przyprawami. Z mąki, jajka i niecałej szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Bahus
Czas wykonania: Trudność: bardzo łatwe Ocena przepisu [1-10]: 5 Typ potrawy: Potrawy mączne Źródło: internet Wyświetlany: 1248 Komentowany: 0 Drukowany: 100
Składniki: ciasto: - 40 dag mąki pszennej - żółtko - 2 łyżki stopionej margaryny - sól - około pół szklanki letniej przegotowanej wody - 50 dag kiszonej kapusty - 5 dag suszonych grzybów - 10 dag startego żółtego sera - sól, pieprz
Wykonanie: Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj i odcedź. Kapustę posiekaj, włóż do rondla i zalej gorącym wywarem z grzybów. Całość gotuj 30 minut, po czym odparuj. Grzyby drobno pokrój, wymieszaj z kapustą i przestudź. Następnie połącz z serem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby ?odpoczęło?. Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.
Prosze jeszcze o pomoc w znalezieniu przepisu na pierogi malopolskie.Jestem obecnie za granica i nie moge uzywac polskich znakow, dlatego mam problemy z wyszukanie tego przepisu na stronie wielkiego zarcia.Dziekuje za pomoc.
Wpisałam w wyszukiwarkę : pierogi małopolskie i .......... wyświetliło mi ,że :........ NIC nie znaleziono !!
wklejam Ci linka na wszystkie pierogi - moze coś tu znajdziesz:
http://wielkiezarcie.com/szukaj.php?key=pierogi+&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1&date1=&date2=&aut=
40 dag mąki
1 jajko
farsz:
20 dag twarogu
20 dag ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 łyżka masła
1 cebula
sól, pieprz
Zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę utrzeć z twarogiem, wymieszać z kaszą, przyprawami. Z mąki, jajka i niecałej szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Bahus
to są lubelskie
Moja babcia robiła podobne pierogi i nazywała je "pierogi poznańskie" :D. Z nazwami to różnie bywa. Przepis znalazłem w internecie.
Bahus
znalazłam jeszcze takie :
Trudność: bardzo łatwe
Ocena przepisu [1-10]: 5
Typ potrawy: Potrawy mączne
Źródło: internet
Wyświetlany: 1248
Komentowany: 0
Drukowany: 100
ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- żółtko
- 2 łyżki stopionej margaryny
- sól
- około pół szklanki letniej przegotowanej wody
- 50 dag kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj i odcedź. Kapustę posiekaj, włóż do rondla i zalej gorącym wywarem z grzybów. Całość gotuj 30 minut, po czym odparuj. Grzyby drobno pokrój, wymieszaj z kapustą i przestudź. Następnie połącz z serem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby ?odpoczęło?. Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.