Nie przepadam za śledziami, ale moj mąż uwielbia je pod każdą ( prawie ;-) ) postacią. Znalazlam takie przepisy: SAŁATKA ŚLEDZIOWA 1 1kg śledzi kilka dorodnych ogórków kiszonych 3 cebule groszek zielony konserwowy musztarda majonez mieszanka ulubionych ziół lub przyprawa do ryb kilka ziaren ziela angielskiego kilka listów liścia laurowego olej pieprz
filety w razie konieczności moczymy i kroimy w mniejsze kawałki. ogórek i cebule kroimy w dość grubą kostkę. każdy kawałek ryby posypujemy ziołami z jednej i z drugiej strony i smarujemy dość cienko musztardą. układamy te kawałki w salaterce jeden obok drubiego ale tak żeby na siebie nie nachodziły po czym posypujemy je pokrojonymi ogórkami i cebulą, nastęnie kładziemy na to kilkaziaren ziela, 2 listki , pieprzymy, polewamy niewielką ilością oleju i całość przykrywamy majonezem. dalej kładziemy następną warstwę od początku :kawałki ryby,cebula z ogórkiem,ziele i liść, pieprz,olej majonez, i tak do wyczerpania wszystkich składników. następnie przykrywamy całość talerzykiem mocno dociskamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na całą noc. celowo nie podałam w przepisie soli gdyż słone są i śledzie i ogórki i majonez i musztarda więc jeśli już ktoś musi dodać soli to bardzo ostrożnie.
Filety moczyc w zwyklej wodzie (lub w mineralnej gazowanej) minimum 2 godz., osaczyc. Pietruszke i marchewke ugotowac w lekko posolonej wodzie. Osobno ugotowac ziemniaki , wystudzic. Pokroic w kosteczke. Filety pokroic w kostke, cebule i biale czesci pora w polkrazki. Marchewke, piertuszke, jablka i jajka zetrzec na tarce o grubych oczkach. W salaterce ulozyc warstwami: cebule > jablka > filety > ziemniaki > por > pietruszke > jajka > marchewke. Lekko oproszyc sola i pieprzem. Majonez wymieszac z jogurtem, sola, pieprzem i czescia posiekanego szczypiorku. Calosc polac sosem i posypac reszta szczypiorku.
Śledzie pod pierzynką 3 1 kg śledzi matiasów, 3 cebule białe, 3 cebule czerwone, puszka ananasa, średni słoiczek majonezu, 1 puszka kukurydzy Śledzie wypłukac i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ulożyć w przezroczystym naczyniu, na to drobno pokrojona cebulka, ananas.Następnie przykryć pierzynką z majonezu, na wierzch kukurydza. Nie dodajemy żadnych przypraw. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na około godzinę tam , gdzie mamy około 10 stopnii C. ********* opakowanie śledzi w oleju mała puszka koncentratu pomidorowego 2 cebule 1/2 paczki rodzynków łyżka oliwy szczypta soli, cukru, pieprzu Śledzie wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć. Cebule obrać, pokroić w krążki, przesmażyć na złoty kolor, posolić i popieprzyć. Pod koniec dodać koncentrat, dokładnie wymieszać i chwilę razem poddusić. Wsypać rodzynki, zamieszać i zdjąć z kuchenki. Doprawić. Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć przestudzoną pierzynką Pozdrawiam i życzę smacznego.
Zobacz to: http://wielkiezarcie.com/przepis15302.html
Albo ten: http://wielkiezarcie.com/przepis15609.html
wielkiezarcie.com/przepis13532.html
http://wielkiezarcie.com/przepis17087.html
Nie przepadam za śledziami, ale moj mąż uwielbia je pod każdą ( prawie ;-) ) postacią. Znalazlam takie przepisy:
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 1
1kg śledzi
kilka dorodnych ogórków kiszonych
3 cebule
groszek zielony konserwowy
musztarda
majonez
mieszanka ulubionych ziół lub przyprawa do ryb
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listów liścia laurowego
olej
pieprz
filety w razie konieczności moczymy i kroimy w mniejsze kawałki. ogórek i cebule kroimy w dość grubą kostkę. każdy kawałek ryby posypujemy ziołami z jednej i z drugiej strony i smarujemy dość cienko musztardą. układamy te kawałki w salaterce jeden obok drubiego ale tak żeby na siebie nie nachodziły po czym posypujemy je pokrojonymi ogórkami i cebulą, nastęnie kładziemy na to kilkaziaren ziela, 2 listki , pieprzymy, polewamy niewielką ilością oleju i całość przykrywamy majonezem. dalej kładziemy następną warstwę od początku :kawałki ryby,cebula z ogórkiem,ziele i liść, pieprz,olej majonez, i tak do wyczerpania wszystkich składników. następnie przykrywamy całość talerzykiem mocno dociskamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na całą noc. celowo nie podałam w przepisie soli gdyż słone są i śledzie i ogórki i majonez i musztarda więc jeśli już ktoś musi dodać soli to bardzo ostrożnie.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 2
5-6 filetow sledziowych (matiasow),
2-3 cebule,
2 pory,
2 jablka,
3 pietruszki,
4 marchewki,
3 ziemniaki,
3 jajka ugotowane na twardo
sos: 1/2 szkl. majonezu, maly kubek jogurtu naturalnego, peczek szczypiorku, sol, pieprz
Filety moczyc w zwyklej wodzie (lub w mineralnej gazowanej) minimum 2 godz., osaczyc.
Pietruszke i marchewke ugotowac w lekko posolonej wodzie.
Osobno ugotowac ziemniaki , wystudzic. Pokroic w kosteczke.
Filety pokroic w kostke, cebule i biale czesci pora w polkrazki.
Marchewke, piertuszke, jablka i jajka zetrzec na tarce o grubych oczkach.
W salaterce ulozyc warstwami:
cebule > jablka > filety > ziemniaki > por > pietruszke > jajka > marchewke. Lekko oproszyc sola i pieprzem.
Majonez wymieszac z jogurtem, sola, pieprzem i czescia posiekanego szczypiorku. Calosc polac sosem i posypac reszta szczypiorku.
Śledzie pod pierzynką 3
1 kg śledzi matiasów,
3 cebule białe,
3 cebule czerwone,
puszka ananasa,
średni słoiczek majonezu,
1 puszka kukurydzy
Śledzie wypłukac i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ulożyć w przezroczystym naczyniu, na to drobno pokrojona cebulka, ananas.Następnie przykryć pierzynką z majonezu, na wierzch kukurydza. Nie dodajemy żadnych przypraw. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na około godzinę tam , gdzie mamy około 10 stopnii C.
*********
opakowanie śledzi w oleju
mała puszka koncentratu pomidorowego
2 cebule
1/2 paczki rodzynków
łyżka oliwy
szczypta soli, cukru, pieprzu
Śledzie wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć. Cebule obrać, pokroić w krążki, przesmażyć na złoty kolor, posolić i popieprzyć. Pod koniec dodać koncentrat, dokładnie wymieszać i chwilę razem poddusić. Wsypać rodzynki, zamieszać i zdjąć z kuchenki. Doprawić. Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć przestudzoną pierzynką
Pozdrawiam i życzę smacznego.