Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

dieta dla wrzodowca

• Autor: Yanna Data: 2006-10-18 14:13:14

Czy ktoś mógł by mi pomóc w sprawie diety dla wrzodowca ?
     Mój syn wyszedł właśnie ze szpitala po perforacji wrzoda na dwunastnicy, co prawda dostał dietę do której będę sie stosowała w trakcie pichcenia posiłków, ale czasami doświadczenia tych którzy mają podobne schorzenie jest bardzo pomocne.
    Pozdrawiam

• Autor: Wróbelek Data: 2006-10-18 16:05:40

generalnie ( i napewno lekarz też Ci to powiedział) zę nic smażonego czy pieczonego. Wszystko gotowane. Ja pamiętam żę nawet na wywarze (rosołku) miałam gotowaną rybkę, czy pulpeciki z mieska mielonego w takim wywarze gotowane.

• Autor: estanish Data: 2006-10-18 17:32:29

proponuję wypróbować parowary. Więcej smaku zostaje w potrawach. No i trzeba (że tak z innej beczki) nie palić! No i życie bez stresu (ale jak się tu nie stresować jak trzeba jeść tylko gotowane !!!!). Dla pocieszenia : wrzody dwunastnicy nie mają podobno tendencji do rakowacenia ponieważ powstają na skutek nadmiaru kwasu a tego nie lubią nowotwory. Więc w tej sytuacji trzeba pocierpieć i będzie ok. Ewa

• Autor: Wróbelek Data: 2006-10-18 17:45:13

ale jak pocierpieć, tyle trza sobie odmawiać:( A jak sięczłowiek skusi na " zakazany owoc" to potem tak cierpi. :(((

• Autor: estanish Data: 2006-10-19 14:55:23

Jak boli mojego męża to mówię mu :
    -że jak boli to rośnie ( ale tu nie zawsze się sprawdzało)
    -że jak boli to wiadomo że nikt nie wyciął
    -że jak boli to wiadomo że się żyje bo martwych nie boli
    I on mi wtedy tak: !!! Nie ma rady wrzody póki są bolą, nie zawsze dieta pomaga. Najgorzej jest jesienią niestety nastaje ten czas wrzodowców no więc ofiary choroby i my ofiary ofiar choroby łączmy się we wspólnym bólu !!! Ewa

• Autor: Wróbelek Data: 2006-10-19 21:28:33

ja mam teraz spokuj ale był czas że co  ruku wracały (tylko u mnie na wiosnę). Jak miałam dobrą kurację i diety się pilnowałam(tu róznie bywało z mojąsilnąwolą:) to nie było tak źle z przetrwaniem tego okresu.

• Autor: estanish Data: 2006-10-20 10:36:04

Ja próbuję przekonać chłopa do diet ale chyłkiem oszukuje łotr jeden !!! Ewa

Przejdź do pełnej wersji serwisu