Forum

Kuchenne porady

oblaty

  • Autor: viola68 Data: 2006-10-19 13:23:49

    witam!!
    dzis w sklepie widziałam cos co nazywa się  oblaty ,są różne smaki ,ale nie wim co się z tym robi 
    może ktos z was to zna????
    pozdrawiam viola68

  • Autor: Uretan Data: 2006-10-19 13:31:05

    A jak wyglądają? Bo nazwa może być przypadkowa.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-10-19 13:45:50

    Moze to jest czeska specjalnosc? Duze, okragle, cieniutkie jak oplatki wafle, zlepione po dwa i przelozone pysznym kremem. Jest bardzo wiele odmian smakowych. Nazywaja sie wlasnie oblaty lub oblatki. Tradycyjnie pochodza z Karlowych Varov.

  • Autor: Malena Data: 2006-10-19 13:54:48

    Tak jak napisalas sa to cienkie oplatki z ciasta macznego, robione bez zakwasu. Uzywa sie ich rowniez do dekoracji ciast.  W Niemczech najbardziej znane sa Karlsbader Oblaten, ktore produkuje sie juz od ponad 200 lat.

  • Autor: viola68 Data: 2006-10-19 14:12:56

    własnie są to  okragłe cioenkie placki

  • Autor: basia19 Data: 2006-10-19 16:03:51

    Ja to znam sprzed ponad 40-stu lat, wtedy były to cieniutkie wafelki i poprostu się je jadło , były naprawdę pyszne, te dzisiejsze w smaku są nieco inne, ale też dobre, pozdrawiam.

  • Autor: estanish Data: 2006-10-19 16:04:02

    Ja jadłam takie z karmelem w środku. Położyłam taki oblat na filiżance z świeżo zalaną kawą , poczekałam aż nawilgnie i mniam,mniam. Te oblaty miały średnicę nieco większa od filiżanki. Jeżeli o to chodzi to polecam Ewa

  • Autor: angela Data: 2006-10-19 21:21:48

    Po czesku nazywają się lazenskie oplatki. Najlepsze są czekoladowe. Zawsze jak jestem w Czechach to je kupuję. Cała nasza rodzina je uwielbia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu