czy gnochi to tak jak nasze kopytka? z czm wy jecie koppytka, bo ja chyba od czasow szkolnych ich nie jadlam.. hehe
kupilam w supermarkecie promocja byla i tylko teraz nie wiem co z tym zrobic.. znaczy sie podobno mozna to potraktowac jak paste i podac z jakims sosem na bazie pomidorow, ale mi to jakos nie pasuje... no nie wiem...
Gnochie, to wloskie kopytka. Ja podaje je do gulaszu, w ogole do mies w sosie. Robie tez je tak: podsmazam cebulke na masle, posypuje vegeta, nastepnie dodaje gnochie i posypuje tartym serem, calosc mieszam az do rozpuszczenia sera. Mozna je rowniez podawac jako paste. Nadaja sie rowniez do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
Gnochi sa podobne do kopytek. Ciasto jest z kartofli, maki, jaja i czasem dodatkiem parmezanu, Podgrzac na parze do tego sos jaki sie lubi. Jednym z klasycznych jest ze szpinaku i sera plesnowego lub pomidorowy. Mozna gniochi rownierz podsmazyc z cebulka i boczkiem lub podac z sosem miesnym. Mozliwosci jest sporo - mozna traktowac jak kopytka a jesli sa bez parmezanu podac na slodko z maselkiem i cukrem. Powodzenia w gotowaniu!
och przepraszam ze urazilam, nie zamierzone to bylo, tak z rozpedu napisalam nawet o tym nie mysalam bo ja w anglii mieszkam i tu jakos tak przyzwyczailam sie do mowienia na wszelki makaron pasta - z wloskiego...
Tu jest kłopot językowy Mariniku. U wynalazców (we Włoszech) "maccaroni" jest jedną z odmian pasty. Ponieważ jest to krajanka, to u nas przyjęło się jako ogólna nazwa cienkich kluseczek z mąki i jaj. Prawdę mówiąc "pasta" jest dobrą nazwą, bo oznacza wszelkie gotowane produkty mączne - z jajem, ziemniakami, itd.
na rozgrzane maslo wrzucic pare listkow rpzmarynu do tego czosnek przecisniety przez praske chwile podsmazyc i wrzucic w to ugotowane moga tez juz byc ostudzone gnochi dodac pieprz i sol do smaku. ja pdpalam do tego rolady z piersi z indyka z parmezanem i szpinakiem. goscie byli zachwyceni
Witam Gnochi jest typową potrawą włoską podawaną z pesto.Wystarczy ugotować tak jak kluski i wymieszać z pesto (ja najbardziej lubię zielone z szyszek pini)oraz posypać tartym parmezanem .
Ja bym chętnie zrobiła domowe Gnochi ale nie mam przepisu,jeśli ktoś takowy posiada to będę wdzięczna.
Witam Gnochi jest typową potrawą włoską podawaną z pesto.Wystarczy ugotować tak jak kluski i wymieszać z pesto (ja najbardziej lubię zielone z szyszek pini)oraz posypać tartym parmezanem .
Ja bym chętnie zrobiła domowe Gnochi ale nie mam przepisu,jeśli ktoś takowy posiada to będę wdzięczna.
czy gnochi to tak jak nasze kopytka?
z czm wy jecie koppytka, bo ja chyba od czasow szkolnych ich nie jadlam.. hehe
kupilam w supermarkecie promocja byla i tylko teraz nie wiem co z tym zrobic.. znaczy sie podobno mozna to potraktowac jak paste i podac z jakims sosem na bazie pomidorow, ale mi to jakos nie pasuje... no nie wiem...
dzieki!
x.
Gnochie, to wloskie kopytka. Ja podaje je do gulaszu, w ogole do mies w sosie. Robie tez je tak: podsmazam cebulke na masle, posypuje vegeta, nastepnie dodaje gnochie i posypuje tartym serem, calosc mieszam az do rozpuszczenia sera. Mozna je rowniez podawac jako paste. Nadaja sie rowniez do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
no i z gulaszem bedzie! dzieki wielkie!!! :)
Gnochi sa podobne do kopytek. Ciasto jest z kartofli, maki, jaja i czasem dodatkiem parmezanu, Podgrzac na parze do tego sos jaki sie lubi. Jednym z klasycznych jest ze szpinaku i sera plesnowego lub pomidorowy. Mozna gniochi rownierz podsmazyc z cebulka i boczkiem lub podac z sosem miesnym. Mozliwosci jest sporo - mozna traktowac jak kopytka a jesli sa bez parmezanu podac na slodko z maselkiem i cukrem. Powodzenia w gotowaniu!
ha.! a wlasnie mi przypomnialas ze jak mala bylam to wlasnie kopytka na slodko przewaznie jadalam... z maselkiem... mniam... slinka cieknie.. :)
dzieki za pomysly!
kurna - jaka PASTA ???????
Toż to makaron chyba ma być a nie jakaś tam pasta??????
och przepraszam ze urazilam, nie zamierzone to bylo, tak z rozpedu napisalam nawet o tym nie mysalam bo ja w anglii mieszkam i tu jakos tak przyzwyczailam sie do mowienia na wszelki makaron pasta - z wloskiego...
Tu jest kłopot językowy Mariniku. U wynalazców (we Włoszech) "maccaroni" jest jedną z odmian pasty. Ponieważ jest to krajanka, to u nas przyjęło się jako ogólna nazwa cienkich kluseczek z mąki i jaj. Prawdę mówiąc "pasta" jest dobrą nazwą, bo oznacza wszelkie gotowane produkty mączne - z jajem, ziemniakami, itd.
na rozgrzane maslo wrzucic pare listkow rpzmarynu do tego czosnek przecisniety przez praske chwile podsmazyc i wrzucic w to ugotowane moga tez juz byc ostudzone gnochi dodac pieprz i sol do smaku. ja pdpalam do tego rolady z piersi z indyka z parmezanem i szpinakiem. goscie byli zachwyceni
Witam
Gnochi jest typową potrawą włoską podawaną z pesto.Wystarczy ugotować tak jak kluski i wymieszać z pesto (ja najbardziej lubię zielone z szyszek pini)oraz posypać tartym parmezanem .
Ja bym chętnie zrobiła domowe Gnochi ale nie mam przepisu,jeśli ktoś takowy posiada to będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Ewa
Witam
Gnochi jest typową potrawą włoską podawaną z pesto.Wystarczy ugotować tak jak kluski i wymieszać z pesto (ja najbardziej lubię zielone z szyszek pini)oraz posypać tartym parmezanem .
Ja bym chętnie zrobiła domowe Gnochi ale nie mam przepisu,jeśli ktoś takowy posiada to będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Ewa
http://kulinaria.foody.pl/strony/1/i/764.php Tutaj znajdziesz wiele przepisów.