Bywam na Slowacji i często jako dodatek do drugiego dania serwowane są loksze - takie niby-naleśniki, ale inne niż nasze. U nas chyba są mało popularne, albo nawet wcale nieznane. Na słowackiej stronie kulinarnej znalazłem przepis - to i proszę (chyba zrozumiały???):
Postup: 1.Umyté a uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. 2.Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu a krátko pečieme na horúcej čistej platni. 3.Upečené lokše pomastíme rozpustenou masťou a podávame spolu s kapustou a kačicou. TIP:Lokše môžeme podávať aj sladké, ak ich posypeme zomletými orechmi s cukrom alebo potrieme slivkovým lekvárom.
Nie kumam po co ten cukier w składnikach - wg mnie nie powinno go tam być, a i w samym sposobie przyrządzania go nie ma
Bywam na Slowacji i często jako dodatek do drugiego dania serwowane są loksze - takie niby-naleśniki, ale inne niż nasze. U nas chyba są mało popularne, albo nawet wcale nieznane. Na słowackiej stronie kulinarnej znalazłem przepis - to i proszę (chyba zrozumiały???):
Mastené lokše
Prísady (pre 4 osoby):
80 dkg zemiakov
15 dkg hrubej múky
6 dkg masti
6 dkg práškového cukru
soľ
1.Umyté a uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto.
2.Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu a krátko pečieme na horúcej čistej platni.
3.Upečené lokše pomastíme rozpustenou masťou a podávame spolu s kapustou a kačicou.
TIP:Lokše môžeme podávať aj sladké, ak ich posypeme zomletými orechmi s cukrom alebo potrieme slivkovým lekvárom.
Nie kumam po co ten cukier w składnikach - wg mnie nie powinno go tam być, a i w samym sposobie przyrządzania go nie ma
chyba ostatnio ktos podawal ten przpis i to całkiem po polsku:))
Vide "TIP"; może to o to chodzi z tym cukrem?
p.