Kochani mam kawałek schabu i mrożone grzybki (zbiór własny). Chciałabym zrobić schab faszerowany tymi grzybami, ale nie mam sprawdzonego przepisu na dobry farsz. Wierzę, że ktoś z was zna super przepis i się nim podzieli. Pomożecie??? Agapis :-)
Schab faszerowany Składniki: 1 kg schabu tłuszcz majeranek, sól, pieprz
Farsz: bułka kajzerka 2 jaja łyżka masła mrożonych grzybów ok. 20 dag pieprz zielony w zalewie cebula natka pietruszki
Sposób wykonania: Schab dokładnie umyć, osuszyć. Długim nożem naciąć tworząc tzw. kieszeń. Przygotować nadzienie: żółtko utrzeć z masłem, dodać namoczoną bułkę, odsączony z zalewy zielony pieprz, podsmażone grzyby i drobno posiekaną cebulę, ubitą pianę z białek oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami, kieszeń nałożyć nadzieniem i zaszyć. Schab osznurować. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso do brytfanny, oblać tłuszczem powierzchnię mięsa, wstawić do piekarnika i upiec w temperaturze około 200 stopni C, często polewając sosem.
Kochani mam kawałek schabu i mrożone grzybki (zbiór własny). Chciałabym zrobić schab faszerowany tymi grzybami, ale nie mam sprawdzonego przepisu na dobry farsz. Wierzę, że ktoś z was zna super przepis i się nim podzieli. Pomożecie??? Agapis :-)
Ja schab robię tak :
Schab faszerowany
Składniki:
1 kg schabu
tłuszcz
majeranek, sól, pieprz
Farsz:
bułka kajzerka
2 jaja
łyżka masła
mrożonych grzybów ok. 20 dag
pieprz zielony w zalewie
cebula
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Schab dokładnie umyć, osuszyć. Długim nożem naciąć tworząc tzw. kieszeń. Przygotować nadzienie: żółtko utrzeć z masłem, dodać namoczoną bułkę, odsączony z zalewy zielony pieprz, podsmażone grzyby i drobno posiekaną cebulę, ubitą pianę z białek oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami, kieszeń nałożyć nadzieniem i zaszyć. Schab osznurować. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso do brytfanny, oblać tłuszczem powierzchnię mięsa, wstawić do piekarnika i upiec w temperaturze około 200 stopni C, często polewając sosem.