Forum

Kuchenne porady

Schab

  • Autor: Agapis Data: 2006-10-21 17:51:11

    Kochani mam kawałek schabu i mrożone grzybki (zbiór własny). Chciałabym zrobić schab faszerowany tymi grzybami, ale nie mam sprawdzonego przepisu na dobry farsz. Wierzę, że ktoś z was zna super przepis i się nim podzieli. Pomożecie??? Agapis :-)

  • Autor: aryt Data: 2006-10-21 23:53:07

    Ja schab robię tak :


    Schab faszerowany
      Składniki:
    1 kg schabu
    tłuszcz
    majeranek, sól, pieprz

    Farsz:
    bułka kajzerka
    2 jaja
    łyżka masła
     mrożonych grzybów ok. 20 dag
    pieprz zielony w zalewie
    cebula
    natka pietruszki

    Sposób wykonania:
    Schab dokładnie umyć, osuszyć. Długim nożem naciąć tworząc tzw. kieszeń. Przygotować nadzienie: żółtko utrzeć z masłem, dodać namoczoną bułkę, odsączony z zalewy zielony pieprz, podsmażone grzyby i drobno posiekaną cebulę, ubitą pianę z białek oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami, kieszeń nałożyć nadzieniem i zaszyć. Schab osznurować. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso do brytfanny, oblać tłuszczem powierzchnię mięsa, wstawić do piekarnika i upiec w temperaturze około 200 stopni C, często polewając sosem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu