Forum

Kuchenne porady

Ciasto bez miksera

• Autor: Asia Laskowska Data: 2006-10-22 10:03:11

Błagam pomocy. Metodą blondynki spaliłam mikser i nie wiem co upiec. Szarlotki mam już dosyć i nie wiem co mam dzisiaj zrobić RATUNKUUU!!!!!!

• Autor: Asia Laskowska Data: 2006-10-22 11:42:45

Bardzo, bardzo wam dziękuję i idę sprawdzić składniki. Marlenko czy do twojego ciasta z wiśnimi mogą być wiśnie mrożone? Tylko takie mam bo nie robiłam w słoikach.

• Autor: Malena Data: 2006-10-22 11:52:43

Oczywiscie mozesz dodac mrozone wisnie.

• Autor: ekkore Data: 2006-10-22 12:25:24

Jak posiadasz pałkę (gałkę, wałek - różnie nazywają) do kręcenia i miskę (makutrę) oraz trzepaczkę do bicia piany zrobisz każde, nawet najbardziej skomplikowane ciasto. kiedyś nie było mikserów i wszystko kręcone było ręcznie.

• Autor: Asia Laskowska Data: 2006-10-22 14:27:24

Dzięki ekkore, ale nasze babcie miały chyba trochę wiejcej czasu. Ale tak naprawdę to do tej pory w naszej rodzinie wspominane są te "prawdziwe" ucierane ciasta ponoć różniące się znacznie od tych "teraźniejszych" ... aż się łezka w oku kręci jak czyta się przepisy zaczynające się od :"weż tuzin dziewuch kuchennych" czy jakoś tak. Ja poprostu nie mam czasu zbyt wiele i nie chciałabym całej niedzieli spędzić przy "garach". Serdecznie pozdrawiam AsiaL

• Autor: ekkore Data: 2006-10-22 17:16:47

Ale aż całej niedzieli na takie ciasto nie potrzeba.
    Ja przez bardzo długi czas posiadając mikser nie korzystałam z niego - jakoś nie mogłam się przekonać.
     Poza tym do takiego przygotowywania ciasta zawsze można zaprząc rodzinkę - zamiast przed telewizorem czy na leżaka czas można spędzić w kuchni, na wspólnej rozmowie - jedno ukręci żółtka, drugie ubije pianę...

• Autor: karola462 Data: 2006-10-22 12:53:17

a to http://wielkiezarcie.com/przepis20812.html

• Autor: Asia Laskowska Data: 2006-10-22 14:29:06

Bardzo fajny przepis drewnianą łyżkę mam... ale maślanki niestety nie Bardzo serdecznie pozdrawiam AsiaL

Przejdź do pełnej wersji serwisu