Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Robótki na drutach- potrzebuję pomocy!

• Autor: angela Data: 2006-10-22 11:22:31

Robię bolerko na drutach dla córki i mam problem. W opisie wzoru w objaśnieniach do schematu jest taki oto opis:
    1 przeciągnięcie: zdjąć 1 prawe oczko, 1 oczko prawe przeciągnąć przez nie zdjęte oczko.

W żaden sposób nie mogę tego prawidłowo przerobić. Czy ktoś mógłby mi pomóc i wytłumaczyć jak mam to zrobić? Z góry dziękuję.

• Autor: cel Data: 2006-10-22 11:46:28

Według mnie powinnaś zdjąć jedno oczko bez przerabiania (tak jak do przerobienia na prawo ale bez przerabiania go), kolejne oczko przerobić na prawo i przez przerobione oczko przeciągnąć oczko zdjęte bez przerabiania.
    Może to brzmi kosmicznie, ale w praktyce jest łatwe. Jeśli będziesz miała problemy to spróbuj na formum Gazety Wyborczej dotyczącym robótek na drutach. Tam uzyskasz pomoc w każdej sprawie dotyczącej drutów i szydełka.
    .http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15333
    .
    Pozdrawiam i życzę sukcesu, a mam nadzieję, że jak skończysz robótkę to się nią pochwalisz.

• Autor: ekkore Data: 2006-10-22 12:22:43

Tak jak napisała cel - chodzi o to, aby zamykane oczka utworzyły kolumny zamykane w jedna stronę (ważne przy robieniu reglanów, gdy chcemy je podkreślić, oraz przy wszelkich ażurach). jeżeli potem dodajesz oczko zaraz za zdjęciem uzyskasz prostą kolumnę (oczywiście w następnych rzędach oczka odejmowane muszą być w tym samym miejscu, inaczej nie wyjdzie charakterystyczna "linia"), jak oczko będzie dodawane w innym miejscu (kilka oczek dalej) wtedy wyjdzie skos

Jak napisała cel - to wcale nie jest trudne

• Autor: Maja R. Data: 2006-10-22 14:20:26

Mówicie jakimś szyfrem.....hahahahah

• Autor: ekkore Data: 2006-10-22 17:11:55

eee..tam... zaraz szyfrem... wszystko to oczka lewe i prawe...

• Autor: angela Data: 2006-10-22 14:57:50

Dziękuję za rady. Jak skończę robótkę to na pewno Wam ją  pokażę.

• Autor: angela Data: 2006-10-22 20:20:36

Hurra! Już mi wzor wychodzi!

• Autor: gosik_999 Data: 2006-10-24 16:46:37

Musisz oczko prawe przełożyć na prawy drut, bez przerabiania i przez to oczko przeciągnąć oczko następne z lewego druta( z dwóch oczek zrobi Ci się jedno). powodzenia i cierpliwości

Przejdź do pełnej wersji serwisu