Forum

Kuchenne porady

Coś z wędliny?

  • Autor: Izuś Data: 2006-10-23 11:06:07

    Kupiłam na urodziny syna wędlinę (trochę szynki, polędwicy i bekonu-w plasterkach). No ale oczywiście, tak się nażarli obiadem, tortem i ciastami, że o wędlinie
    nie było już mowy. Podrzućcie jakis pomysł na jutrzejszy obiadek, bo świeżutka to ona za długo nie będzie, wiecie jak to jest z krojoną wędliną. Z góry dzięki!

  • Autor: maniuś Data: 2006-10-23 11:14:51

    http://wielkiezarcie.com/przepis111.html polecam

  • Autor: gosik Data: 2006-10-23 13:17:11

    Nie wiem, jak nazwać tę potrawę. Często robi się ją na ognisku, ale można również w piekarniku. Ziemniaki surowe pokrój w plastry, cebula - plastry, naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, układaj warstwami ziemniaki, cebulę, wędliny, może być boczek wędzony, każdą warstwę posyp przyprawami - do wyboru - sól, pieprz, papryka, jakieś ziółka wg uznania, przełóż liściem laurowym. Przykryj pokrywką i do piekarnika - jakieś 200 stopni. Czeka się dość długo - zależy ile tego masz - ale naprawdę warto. Spróbuj !!!!
    Polecam i pozdrawiam

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-10-23 13:33:13

    może w tym wątku znajdziesz jakieś ciekawe propozycje.

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=37941&post=37950

  • Autor: emiloos Data: 2006-10-23 14:35:11

    Izuś, możesz zamrozić wędlinkę a potem wyciągać jak przyjdzie potrzeba. Ja tak zawsze robię bo kupuję wędliny bez konserwantów a one długo nie mogą leżeć.

    Chyba, że nie chcesz mrozić to polecam potrawę o której pisze gosik nieco wyżej. U nas w domu mówilo się na to miszkulancja i przekładało się przyprawą do grilla :-) serio jest to bardzo smaczne i pożywne.

  • Autor: gena Data: 2006-10-23 17:00:44

    Proponuję wielkiezarcie.com/przepis13707.html albo
    http://wielkiezarcie.com/przepis7136.html

  • Autor: Izuś Data: 2006-10-23 20:38:06

    Dzięki za wszystkie pomysły. Na pewno coś wybiorę. Jesteście super!

  • Autor: ekkore Data: 2006-10-24 07:53:34

    zrób pizzę - często tak wykorzystuję wdlinę, gdy kupię za dużo, a rodzina ma akurat tydzień bezmięsny (zdarza się im czasami, teraz też tak będzie). Albo zapiekanki z bagietki z drobno posiekanymi pieczarkami, szynką i serem.

    polecam też schinkennudla http://wielkiezarcie.com/przepis7386.html - proste a zarazem smaczne

Przejdź do pełnej wersji serwisu