Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Działalność gospodarcza- za ile???????

• Autor: pumka Data: 2006-10-26 00:41:27

Kochani czy może orientuje sie ktoś jakie są koszty rozpoczęcia działalności gosp w branży transportowej?  Ile może kosztować wyrobienie koncesji przewoźnika towarów? I w ogóle przybliżony koszt takiego interesu????

• Autor: ekkore Data: 2006-10-26 07:44:35

dużo. Ile kosztuje koncesja przewoźnika nie wiem (nie interesowało mnie to), ale prawo jazdy kierowcy na tira (nie wiedzieć czemu właściciel firmy transportowej musi nim być - to słowa mojego znajomego) to koszt ponad 3000 zł.
    Do tego dochodzi autko. Jak chcesz jeździć na trasach międzynarodowych to nowy skład to jakieś 500 000 (i nie wiem czy to nie było tylko za ciągnik, ale wydaje mi się, że nie). Aby się opłacało autek musisz mieć kilka - na jednym trudno zarobić. Na początku musisz się liczyć z dokładaniem do interesu, ale z czasem na pewno jest dochodowy - z transportu korzysta się zawsze. Znajomy sprzedał mieszkanie, zamiast kupić dom (bo na to miały być pieniądze) wprowadził się do mamy, a za te pieniądze kupił pierwszy skład (to było jakieś 4-5 lat temu). Teraz ma ich ponad 10. I choć jest zadłużony to jednak zarabia na obsługę rat i inne.

• Autor: pumka Data: 2006-10-27 23:24:07

Dziękuję za odpowiedż ale szkopuł w tym, że chodzi mi najbardziej o koszt wyrobienia koncesji.
    W reszcie sie mniej wiecej orientuję- mąż jest kierowcą tira i z cenami samochodów jesteśmy na bieżąco.
    Jednak dzięki za odpowiedź.  Pozdrawiam

• Autor: ekkore Data: 2006-10-28 08:30:07

wiesz co - spróbuj znaleźć w internecie na stronach ministerstwa transportu - tam powinno być.

.Oficjalna cena koncesji udzielonej przez Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej to 4000 zł ,natomiast cena nieoficjalna rynkowa to 60.000 zł(sześćdziesiąt tysięcy). To znalazłam na jakimś forum http://www.kprm.gov.pl/forum/forum_main.php?id=1:502:502:0:0:0:0:0:0:1

• Autor: ekkore Data: 2006-10-28 08:36:41

a tu masz telefon do ministerstwa - z ich strony - najprościej zadzwonić i się zapytać tel. 022 630-12-40
    fax 022 621-02-02

• Autor: pumka Data: 2006-10-29 13:21:43

Bardzo bardzo Ci dziękuję. Naprawdę mi pomogłaś.Wreszcie mam jakąś orientację w temacie i namiary.
    Pozdrawiam i przesyłam buziaki

Przejdź do pełnej wersji serwisu