Kupilam jeszcze worek zielonej papryki ,bo byla po zlotowce .Wiekszosc ukisilam ,ale jeszcze mi zostalo .Mam pytanie czy papryke mozna mrozic?Jesli tak to jak ?
Ja tam mroże!kroję w kostę i zamrażam w pojemnikach po lodach albo innych wg. uznania. Doskonały dodatek w zimie do sosów, zapiekanek itd. Nie nadaje się do sałatki, bo jak się odmrozi to puszcza wodę i jest "flakowata", ale do obróbki termicznej to się nada.
Z własnego doświadczenia podpowiem, że jak mrozisz w pojemnikach dużych, porób takie przegródki z foli (zwykłej albo aluminiowej),bo później jak sie zamrozi całość to trudno odkuć tyle ile potrzeba.Można też pokrojoną mrozić w woreczkach, już poporcjowaną.To ułatwia całą sprawę.Pozdrawiam
Mnie nauczył mój chrześniak - australijski kucharz - jak zamrażać świeże warzywa. Kroję paprykę ( po oczyszczeniu z pestek ) w paski, wkładam do większego worka foliowego - wypełniam połowę worka, wyduszam powietrze, zawiązuję mocno worek na końcu i zamrażam. Jak już jest zamrożona to popukam trochę tym workiem o blat stołu i mam każdy kawałek papryki luzem. Nadaje się do wszelkiego gotowania, smażenia. Np. mięsko duszone z papryką i pieczarkami - wychodzi pycha sosik ! To samo można zrobić z większością warzyw, nawet cebulą. Jak potrzebujesz do gotowania czy smażenia- wyciągasz gotowe, pokrojone już. Można tak samo zamrozić cytryny czy limonki, już umyte i pokrojone, potem tylko wyciągasz i wrzucasz po kawałku do herbaty czy drinka.
Ja mrożę paprykę po uprzednim zblanszowaniu i robię takie mniejsze porcje, żeby w całości dodawać do potraw. Można też pokrojone zamrozić najpierw "luzem" na tacce, a potem włożyć do torebek lub pojemników, wtedy nie zrobią się takie zbite bryły.
Kupilam jeszcze worek zielonej papryki ,bo byla po zlotowce .Wiekszosc ukisilam ,ale jeszcze mi zostalo .Mam pytanie czy papryke mozna mrozic?Jesli tak to jak ?
Ja tam mroże!kroję w kostę i zamrażam w pojemnikach po lodach albo innych wg. uznania. Doskonały dodatek w zimie do sosów, zapiekanek itd. Nie nadaje się do sałatki, bo jak się odmrozi to puszcza wodę i jest "flakowata", ale do obróbki termicznej to się nada.
Wielkie dzieki .To ide tak zrobic
Z własnego doświadczenia podpowiem, że jak mrozisz w pojemnikach dużych, porób takie przegródki z foli (zwykłej albo aluminiowej),bo później jak sie zamrozi całość to trudno odkuć tyle ile potrzeba.Można też pokrojoną mrozić w woreczkach, już poporcjowaną.To ułatwia całą sprawę.Pozdrawiam
i jest dobra do zrobienia lecza :))
Mnie nauczył mój chrześniak - australijski kucharz - jak zamrażać świeże warzywa. Kroję paprykę ( po oczyszczeniu z pestek ) w paski, wkładam do większego worka foliowego - wypełniam połowę worka, wyduszam powietrze, zawiązuję mocno worek na końcu i zamrażam. Jak już jest zamrożona to popukam trochę tym workiem o blat stołu i mam każdy kawałek papryki luzem. Nadaje się do wszelkiego gotowania, smażenia.
Np. mięsko duszone z papryką i pieczarkami - wychodzi pycha sosik !
To samo można zrobić z większością warzyw, nawet cebulą. Jak potrzebujesz do gotowania czy smażenia- wyciągasz gotowe, pokrojone już.
Można tak samo zamrozić cytryny czy limonki, już umyte i pokrojone, potem tylko wyciągasz i wrzucasz po kawałku do herbaty czy drinka.
Ja mrożę paprykę po uprzednim zblanszowaniu i robię takie mniejsze porcje, żeby w całości dodawać do potraw. Można też pokrojone zamrozić najpierw "luzem" na tacce, a potem włożyć do torebek lub pojemników, wtedy nie zrobią się takie zbite bryły.