Forum

Kuchenne porady

Mrozona papryka

• Autor: emssa Data: 2006-10-27 20:07:16

Kupilam jeszcze worek zielonej papryki ,bo byla po zlotowce .Wiekszosc ukisilam ,ale jeszcze mi zostalo .Mam pytanie czy papryke mozna mrozic?Jesli tak to jak ?

• Autor: mag141 Data: 2006-10-27 20:49:44

Ja tam mroże!kroję w kostę i zamrażam w pojemnikach po lodach albo innych wg. uznania. Doskonały dodatek w zimie do sosów, zapiekanek itd. Nie nadaje się do sałatki, bo jak się odmrozi to puszcza wodę i jest "flakowata", ale do obróbki termicznej to się nada.

• Autor: emssa Data: 2006-10-27 20:52:05

Wielkie dzieki .To ide tak zrobic

• Autor: mag141 Data: 2006-10-27 20:57:53

Z własnego doświadczenia podpowiem, że jak mrozisz w pojemnikach dużych, porób takie przegródki z foli (zwykłej albo aluminiowej),bo później jak sie zamrozi całość to trudno odkuć tyle ile potrzeba.Można też pokrojoną mrozić w woreczkach, już poporcjowaną.To ułatwia całą sprawę.Pozdrawiam

• Autor: makusia Data: 2006-10-27 23:28:09

i jest dobra do zrobienia lecza :))

• Autor: zabki Data: 2006-10-29 08:42:14

Mnie nauczył mój chrześniak - australijski kucharz - jak zamrażać świeże warzywa. Kroję paprykę ( po oczyszczeniu z pestek ) w paski, wkładam do większego worka foliowego -  wypełniam połowę worka, wyduszam powietrze, zawiązuję mocno worek na końcu i zamrażam. Jak już jest zamrożona to popukam trochę tym workiem o blat stołu i mam każdy kawałek papryki luzem. Nadaje się do wszelkiego gotowania, smażenia.
    Np. mięsko duszone z papryką i pieczarkami - wychodzi pycha sosik !
    To samo można zrobić z większością warzyw, nawet cebulą. Jak potrzebujesz do gotowania czy smażenia- wyciągasz gotowe, pokrojone już.
    Można tak samo zamrozić cytryny czy limonki, już umyte i pokrojone, potem tylko wyciągasz i wrzucasz po kawałku do herbaty czy drinka.

• Autor: woila Data: 2006-10-29 11:18:06

Ja mrożę paprykę po uprzednim zblanszowaniu i robię takie mniejsze porcje, żeby w całości dodawać do potraw. Można też pokrojone zamrozić najpierw "luzem" na tacce, a potem włożyć do torebek lub pojemników, wtedy nie zrobią się takie zbite bryły.

Przejdź do pełnej wersji serwisu