Do tej pory nie lubiłam kaszy gryczanej - za bardzo kojarzyła mi się z bułkami drożdżowymi, nadziewanymi nią, które robiła moja babcia. Ale jakoś nabrałam chęci na spróbowanie, że może to nie takie straszne, że w sumie smaku nie pamiętam a tylko wiem, że nie lubię. Kupiłam. Dopiero w domu zauważyłam na opakowaniu - prażona. To znaczy ze wszystkie takie są? Gotuje się ją jak kaszę jęczmienną? Czy istnieje kasza gryczana nie prażona?
Ja spotkalam sie tylko z prazona.Powiem szczerze,ze ja uwielbiam kasze gryczana!!! Ja gotuje,zeby nie byla taka do konca miekka.Do niej smaze cebulke na masle i polewam no i jeszcze jajko sadzone i kefir mniam mniam .Juz mam slinotok.Zycze smacznego -na pewno ci posmakuje
Tak szczerze mówiąc to ja też nie zwróciłam uwagi na to czy są inne kasze gryczane niż prażone. U mnie na woreczku tak jest i gotuję ją tak jak jęczmienną. Jedna część kaszy, dwie wody (wody można mniej) , trochę soli i troszkę margaryny. Trochę pogotuję i pod ciepły kocyk. Sama kasza nie za bardzo smakuje i ma bardzo specyficzny i mocny zapach ale z dodatkami dla mnie jest super. Robiłam kotleciki z twarożkiem i kaszę z kiełbasą, cebulą i papryką a także kotleciki z żółtym serem. Ostatnio naprawdę się nią zachwycam :). Musisz spróbować :). Pozdrawiam i życzę miłych doznań smakowych :)
U mnie w domu Rodzinnym (i teraz ja też tak robię) najcząściej kaszę gryczaną podawano z gulaszem i surówka lub ogórkiem kiszonym . Ja do wody w której gotuję kaszę dodaję troszkę masła lub smalczyku i wrzucam ze dwa-trzy grzybki suszone - dodają fantastycznego smaku - no i aromatu . Życzę smacznegoo !!
Robiłam kiedyś gołąbki z kaszy gryczanej i twarogu, były super... ale przepis miałam w książce "dania jarskie", ktorą to pożarł mi pies... a, że mam sklerozę ( wiek już taki), hihihi, nie bardzo pamietam proporcje i przyprawy. Może ktoś posiada taki przepis lub znalazł na WŻ...to bardzo prosze o wstawnienie pozdrawiam jasia
ja jestem wielbicielką kaszy gryczanej, kupuję prażoną w woreczkach, nie wiem czy jest inna :D Kasza ta jest idealna właśnie z gulaszem albo w bitkami w sosie. Ostatnio jadłam sos chiński z kaszą zamiast ryżem i było pyszne!
Wielką fanka kaszy gryczanej nie jestem, ale z tego co wiem istnieją dwa rodzaje czyli prażone i zwykla. ta prażona ponoc gotuje się nieco szybciej, bo wcześniej zostala poddana obróbce termicznej. Moja mam twierdzi tez, że prażona jest smaczniejsza. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu robilami szczerze polecam. Ponoć pierogi z takim farszem też są super.
Tak to prawda, pierogi z kasza sa super. Kiedys robilam tez glabki z kasza a zamist zwyklej kapusty uzylam czerwonej ( choc kolor miala fioletowy). Szczerze mowiac tez sa pyszne. Przepis ten pochodzi z kuchni peruwianskiej.
Owszem, istnieje kasza nie prażona. Do tej pory kupowałam ją tylko na targu u rolników, ale ostatnio pokazała się też na sklepowych półkach: http://www.melvit.com.pl/produkty_karta.asp?74 Osobiście bardzo ją lubię - ma delikatny, neutralny smak.
W Niemczech teraz juz mozna kupic kasze gryczana prazona. Kiedys byla tylko naturalna, jest wtedy jasniejsza z lekkim zielonkawym tonem. W smaku jednak, prazona jest lepsza. Takie jest moje zdanie - jesli chodzi o smak.
Kaszę gryczaną /nazywaną tatarką/ bardzo lubię.Gotuje się najlepiej ''w kocyku'' to jest ;gotujemy dotąd ,az wypije cała wodę i zakopujemy w piernatach/kołdrach ,poduszkach,kocykach/,taka kasza ma tą zaletę ,że długo jest gorąca,nawet kilka godzin..Często robię teżhttp://wielkiezarcie.com/przepis19021.html
moja babcia kiedyś robiła chleb/ bułki z kaszy gryczanej. Podobno były cudownie smaczne. A ja nie widziałam w sklepach mąki gryczanej...a w czym możnaby zmielić kaszę?
Do tej pory nie lubiłam kaszy gryczanej - za bardzo kojarzyła mi się z bułkami drożdżowymi, nadziewanymi nią, które robiła moja babcia. Ale jakoś nabrałam chęci na spróbowanie, że może to nie takie straszne, że w sumie smaku nie pamiętam a tylko wiem, że nie lubię.
Kupiłam. Dopiero w domu zauważyłam na opakowaniu - prażona. To znaczy ze wszystkie takie są? Gotuje się ją jak kaszę jęczmienną? Czy istnieje kasza gryczana nie prażona?
Ja spotkalam sie tylko z prazona.Powiem szczerze,ze ja uwielbiam kasze gryczana!!! Ja gotuje,zeby nie byla taka do konca miekka.Do niej smaze cebulke na masle i polewam no i jeszcze jajko sadzone i kefir mniam mniam .Juz mam slinotok.Zycze smacznego -na pewno ci posmakuje
Tak szczerze mówiąc to ja też nie zwróciłam uwagi na to czy są inne kasze gryczane niż prażone. U mnie na woreczku tak jest i gotuję ją tak jak jęczmienną. Jedna część kaszy, dwie wody (wody można mniej) , trochę soli i troszkę margaryny. Trochę pogotuję i pod ciepły kocyk. Sama kasza nie za bardzo smakuje i ma bardzo specyficzny i mocny zapach ale z dodatkami dla mnie jest super. Robiłam kotleciki z twarożkiem i kaszę z kiełbasą, cebulą i papryką a także kotleciki z żółtym serem. Ostatnio naprawdę się nią zachwycam :). Musisz spróbować :). Pozdrawiam i życzę miłych doznań smakowych :)
Znalazłam na tej stronce coś , co wyjaśnia wiele : http://www.restaurants.pl/przepisy/jarskie/kasza_gryczana.htm
U mnie w domu Rodzinnym (i teraz ja też tak robię) najcząściej kaszę gryczaną podawano z gulaszem i surówka lub ogórkiem kiszonym .
Ja do wody w której gotuję kaszę dodaję troszkę masła lub smalczyku i wrzucam ze dwa-trzy grzybki suszone - dodają fantastycznego smaku - no i aromatu .
Życzę smacznegoo !!
U mnie w tej wersji zawsze kasza jęczmienna perłowa - najulubieńszy obiad z dzieciństwa
Wszystkie przepisy są super,ale ja jednakowoż poszukuję przepisu na kaszę gryczaną inaczej niż z gulaszem.
Robiłam kiedyś gołąbki z kaszy gryczanej i twarogu, były super...
ale przepis miałam w książce "dania jarskie", ktorą to pożarł mi pies...
a, że mam sklerozę ( wiek już taki), hihihi, nie bardzo pamietam proporcje i przyprawy.
Może ktoś posiada taki przepis lub znalazł na WŻ...to bardzo prosze o wstawnienie
pozdrawiam jasia
Nikt nie zna gołąbków z kaszą gryczana i twarogiem ?
szkoda....
Ja polecam do sprobowania:
wielkiezarcie.com/przepis20990.html
ja jestem wielbicielką kaszy gryczanej, kupuję prażoną w woreczkach, nie wiem czy jest inna :D Kasza ta jest idealna właśnie z gulaszem albo w bitkami w sosie. Ostatnio jadłam sos chiński z kaszą zamiast ryżem i było pyszne!
Wielką fanka kaszy gryczanej nie jestem, ale z tego co wiem istnieją dwa rodzaje czyli prażone i zwykla. ta prażona ponoc gotuje się nieco szybciej, bo wcześniej zostala poddana obróbce termicznej. Moja mam twierdzi tez, że prażona jest smaczniejsza. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu robilami szczerze polecam. Ponoć pierogi z takim farszem też są super.
Tak to prawda, pierogi z kasza sa super. Kiedys robilam tez glabki z kasza a zamist zwyklej kapusty uzylam czerwonej ( choc kolor miala fioletowy). Szczerze mowiac tez sa pyszne. Przepis ten pochodzi z kuchni peruwianskiej.
Owszem, istnieje kasza nie prażona. Do tej pory kupowałam ją tylko na targu u rolników, ale ostatnio pokazała się też na sklepowych półkach:
http://www.melvit.com.pl/produkty_karta.asp?74
Osobiście bardzo ją lubię - ma delikatny, neutralny smak.
W Niemczech teraz juz mozna kupic kasze gryczana prazona. Kiedys byla tylko naturalna, jest wtedy jasniejsza z lekkim zielonkawym tonem. W smaku jednak, prazona jest lepsza. Takie jest moje zdanie - jesli chodzi o smak.
Lubię gryczaną paloną,ale nie z woreczków (odbarwia się,traci smak i zapach),tylko na wagę.
Kaszę gryczaną /nazywaną tatarką/ bardzo lubię.Gotuje się najlepiej ''w kocyku'' to jest ;gotujemy dotąd ,az wypije cała wodę i zakopujemy w piernatach/kołdrach ,poduszkach,kocykach/,taka kasza ma tą zaletę ,że długo jest gorąca,nawet kilka godzin..Często robię teżhttp://wielkiezarcie.com/przepis19021.html
http://wielkiezarcie.com/przepis19021.html
Prosze bardzo:)Mam nadzieje,ze bedzie aktywny...
moja babcia kiedyś robiła chleb/ bułki z kaszy gryczanej. Podobno były cudownie smaczne. A ja nie widziałam w sklepach mąki gryczanej...a w czym możnaby zmielić kaszę?