Hej, moj pierwszy post witam witam ;) Potrzebuje nieco rad, gdyz zamierzam pracowac (przynajmniej narazie) jako kucharz w pizzeri. Potrzebny jest mi przepis na ciasto do pizzy (i sosu) ale taki, ktory sie robi jak najszybciej (wiadomo w pizzeri klienci nie beda czekac 2 h), za wszystkie pomoce z gory dziekuje. A teraz 2. pytanko: czy ktos z Was pracowal/pracuje jako kucharz w jakiejs pizzeri? Jak to wszystko wyglada? Czy poza pieczeniem ciasta trzeba umiec cos jeszcze?? ( nie mowimy o krojeniu szynki czy sera oczywiscie ;])
A pizzeria nie ma już sprawdzonej receptury zarówno na sos jak i ciasto?
Jako sos polecam Ci http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html - tyle, że już pewnie za późno na wykonanie, bo ceny nie te. Ale na przyszłosć warto wykonać naprawdę ogromne ilości - i doprawiać różnymi ziołami, ewentualnie mieszać z przecierem (pastą) z pomidorów.
A ciasto:
400 g mąki 40 g drożdży szkl ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli przyprawy i zioła - wg uznania (pieprz, chili, papryka czerwona - proszek, bazylia, oregano, czosnek)
Przygotować rozczyn z wody i 2-3 łyżek mąki. Jak ruszy dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, wyłożyć na blachę, obkładać po jakiś 10 minutach. piec przez 30 min temp 180 stopni na dwie grzałki, na termoobiegu (w moim piekarniku) 160 stopni 25 minut - wtedy, gdy więcej niż jedna blacha. Tyle nie wiem czy te dane przydadzą się do profesjonalnego pieca
Ciasto rośnie na jakieś 1,5 - 2, jak potrzeba niższy placek to albo dać mniej drożdży, albo ciasto przeznaczyć na większą porcję - ta przewidziana jest na blachę znajdującą się na wyposażeniu piekarnika. Ciasto na piżzę robię w ten sposób już od jakiś 12 lat i wszystkim smakuje.
Jesli chcesz, to przesle ci przepisy na pizze z Pizza Hut ( na ciasto cienkie i grube oraz na rodzeje farszow). Niestety w twoim profilu nie ma adresu maila ani numeru gg, wiec jesli chcesz wyslij maila na moj adres, ktory jest podany w moim profilu. Pozdrawiam.
Malenko-jeśli to nie sprawi ci kłopotu-mogłabys mi podesłać te przepisy z Pizza Hut,Kfc i co tam jeszcze masz....Bardzo proszę. Prosiłam już raz na forum-ale widocznie liczba chętnych przerosła mozliwości osoby wysyłajacej. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie(adres mam w profilu)
Oczywiscie wysle i do was. Sweetya do ciebie juz wyslalam, ale mozliwe ze nie doszlo. To by nie byl pierwsza raz. Czesto cos wysylam do siostry do Polski i ona tego nie otrzymuje.
Malenko-dziękuje ,dostałam!Dobrze ,że napisałaś ,ze wysłałaś -bo nie wiedziałabym,że to od Ciebie(inna nazwa konta;))) Dzięki i serdeczne pozdrówka!!!!
A co powiesz na bialy sos do pizzy? Mam jeszcze klasyczny przepis na sos pomidorowy z amerykanskiej pizzeri. Zaraz to przelumacze i dopisze. Moze ci sie kiedys przydadza.
Hej, moj pierwszy post witam witam ;)
Potrzebuje nieco rad, gdyz zamierzam pracowac (przynajmniej narazie) jako kucharz w pizzeri. Potrzebny jest mi przepis na ciasto do pizzy (i sosu) ale taki, ktory sie robi jak najszybciej (wiadomo w pizzeri klienci nie beda czekac 2 h), za wszystkie pomoce z gory dziekuje. A teraz 2. pytanko: czy ktos z Was pracowal/pracuje jako kucharz w jakiejs pizzeri? Jak to wszystko wyglada? Czy poza pieczeniem ciasta trzeba umiec cos jeszcze?? ( nie mowimy o krojeniu szynki czy sera oczywiscie ;])
A pizzeria nie ma już sprawdzonej receptury zarówno na sos jak i ciasto?
Jako sos polecam Ci http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html - tyle, że już pewnie za późno na wykonanie, bo ceny nie te. Ale na przyszłosć warto wykonać naprawdę ogromne ilości - i doprawiać różnymi ziołami, ewentualnie mieszać z przecierem (pastą) z pomidorów.
A ciasto:
400 g mąki
40 g drożdży
szkl ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
przyprawy i zioła - wg uznania (pieprz, chili, papryka czerwona - proszek, bazylia, oregano, czosnek)
Przygotować rozczyn z wody i 2-3 łyżek mąki. Jak ruszy dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, wyłożyć na blachę, obkładać po jakiś 10 minutach. piec przez 30 min temp 180 stopni na dwie grzałki, na termoobiegu (w moim piekarniku) 160 stopni 25 minut - wtedy, gdy więcej niż jedna blacha. Tyle nie wiem czy te dane przydadzą się do profesjonalnego pieca
Ciasto rośnie na jakieś 1,5 - 2, jak potrzeba niższy placek to albo dać mniej drożdży, albo ciasto przeznaczyć na większą porcję - ta przewidziana jest na blachę znajdującą się na wyposażeniu piekarnika. Ciasto na piżzę robię w ten sposób już od jakiś 12 lat i wszystkim smakuje.
Jesli chcesz, to przesle ci przepisy na pizze z Pizza Hut ( na ciasto cienkie i grube oraz na rodzeje farszow). Niestety w twoim profilu nie ma adresu maila ani numeru gg, wiec jesli chcesz wyslij maila na moj adres, ktory jest podany w moim profilu. Pozdrawiam.
Malena
a czy ja rowniez moge prosic o takie przepisy ?? tu_gosia@poczta.onet.pl z gory dzieki
Malenko-jeśli to nie sprawi ci kłopotu-mogłabys mi podesłać te przepisy z Pizza Hut,Kfc i co tam jeszcze masz....Bardzo proszę.
Prosiłam już raz na forum-ale widocznie liczba chętnych przerosła mozliwości osoby wysyłajacej.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie(adres mam w profilu)
Oczywiscie wysle i do was. Sweetya do ciebie juz wyslalam, ale mozliwe ze nie doszlo. To by nie byl pierwsza raz. Czesto cos wysylam do siostry do Polski i ona tego nie otrzymuje.
Malenko - a czy i ja moge się przykleić do prośby Sweetya ? bardzo proszę :)
Malenko - ja już mam - doszły !!
Dziękuję bardzo !!
Pozdrawiam - Elek
Malenko-proszę wyślij i do mnie-jakoś od nikogo nie mogę się doprosić..
je.mist@neostrada.pl
Malenko-dziękuje ,dostałam!Dobrze ,że napisałaś ,ze wysłałaś -bo nie wiedziałabym,że to od Ciebie(inna nazwa konta;)))
Dzięki i serdeczne pozdrówka!!!!
Marlenko! Czy ja również mogę prosić o przepisy? Moje dzieciaczki - niejadki uwielbiają pizzę. Dzięki i pozdrawiam. kkk24@poczta.gazeta.pl
Malena, jeśli to nie kłopot to ja też uśmiecham się do Ciebie i proszę o te przepisy na pizzę cienką i grubą. emilasmak@poczta.onet.pl
ja też o nie proszę: agaste@gmail.com
bardzo [rosze o przeslanie prepisu na pizze z Pizza Hut na adres v.ungrowska@chello.pl
A co powiesz na bialy sos do pizzy? Mam jeszcze klasyczny przepis na sos pomidorowy z amerykanskiej pizzeri. Zaraz to przelumacze i dopisze. Moze ci sie kiedys przydadza.
O, biały sos ,a czyżby śmietanowy/mój ulubiony/?Bardzo proszę o przepis
A wiec sos bialy:
wielkiezarcie.com/przepis21024.html
sos klasyczny:
wielkiezarcie.com/przepis21026.html
Malenko, czy mogę też prosić o przepisy na pizzę i farsze? Jeśli Ci nie sprawi kłopotu to wyślij na na GG .
Malenko ,czy ja też mogłabym prosić o te przepisy . Mój adres szczesnab@wp.pl. Z óry dziękuję.
Malenko to ja też poproszę o przepis na pizzę rakaf@wp.pl