Nie moge znaleźć słów ani angielskich ani polskich (jeśli takowe są) pieśni, znanej mi pod tyt. "Najstarsza pieśń o szczęściu". Jest często śpiewana w filmach i przy smutniejszych "okazjach". Wolałbym tekst oryginalny niekoniecznie przetłumaczony (nie spolszczony!) ze względu na uchwycenie "uczucia " zawartego w tekście. Cel(?) próba napisania polskiego tekstu. Mam wersję już napisaną ale obawiam się że to nie to. Jest w treści swej pożegnaniem, śpiewem odchodzącej osoby To tekst pisany tylko z "wrażeń melodycznych". Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Niestety nie znam kompletnie angielskiego ...no niecezuralne niektóre... Pieśń tę spiewają chóry, przeważnie murzyńskie podczas nabożeństw, czasami przewija sie ten motyw też na pogrzebach filmowych szkot w kildzie stoi w głębi i gra na dudach (?)... ale to nie "Cisza" grana na trabkę. Janek
...byłoby to proste(!). Gdybym miał jakieś dojście do kościoła protestanckiego, pastora i zanucił melodię to miałbym na pewno... Jest ta bardzo znana pieśń. Nie ma nieomal filmu, w którym jest scena pogrzebowa, żeby nie było tej melodi ...albo "Ciszę" grają. Janek
To było w kilku filmach. Spróbuje w video wypożyczalni zanleźć jakiś film i może mi się uda. Pytałem dziś naszego organistę, po mszy wieczornej, zanuciłem mu, zagrał kawałek i ...coś "chodziło jemu po głowie" ale poszuka. Jeny ale nawinąłem temat. Janek
No tak, pamiętam kilka filmów z takim malowniczym kobziarzem w tle pogrzebu. Mam wrażenie że jest to Amazing Grace i jeśli tak, to teksty widziałam w necie Nie wiem czy wspomniana tu wcześniej Eternal Grace to to samo, ale może nie...
Dzięki za dobry trop jak dałem Amazing... w google to coś się "wykluwa" ...pusciłem e-ila do "Zajazdu" ..może to będzie to. Dam znać. Bużka ...i całej zaangażowanej "społeczności" WŻ. Dziękuję Wam Dziewczyny za pomoc. Janek
Znalazlam i wyslalam ci mailem. Wprawdzie to niemiecka strona, ale prawie na jej dole jest tekst oryginalny a obok niemieckie tlumaczenie. Mysle, ze i tak ci sie przyda.
Dziękuję Ci bardzo, to jest ta melodia!!!. Słowa też znalazłem (te same) tylko na innej chyba stronce. Moje słowa, które już mam są bardziej prośbą do Boga i częściowo do pozostajacych ... Dziękuję Ci jeszcze raz. Spróbuję swoją wersję poddać osądowi. Janek
No to na tej stronce chicagowskiego bandu policyjnego masz na dole strony tę melodię w wersji najlepszej. Ja sobie ściągnęłam do swojej playlisty, bo szkoda nie mieć, prawda?
Nie moge znaleźć słów ani angielskich ani polskich (jeśli takowe są) pieśni, znanej mi pod tyt. "Najstarsza pieśń o szczęściu". Jest często śpiewana w filmach i przy smutniejszych "okazjach". Wolałbym tekst oryginalny niekoniecznie przetłumaczony (nie spolszczony!) ze względu na uchwycenie "uczucia " zawartego w tekście. Cel(?) próba napisania polskiego tekstu. Mam wersję już napisaną ale obawiam się że to nie to. Jest w treści swej pożegnaniem, śpiewem odchodzącej osoby To tekst pisany tylko z "wrażeń melodycznych".
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Janek
Hmm... A można prosić o jakieś dokładniejsze dane dotyczące tej pieśni? (angielski tytuł na przykład)
Niestety nie znam kompletnie angielskiego ...no niecezuralne niektóre... Pieśń tę spiewają chóry, przeważnie murzyńskie podczas nabożeństw, czasami przewija sie ten motyw też na pogrzebach filmowych szkot w kildzie stoi w głębi i gra na dudach (?)... ale to nie "Cisza" grana na trabkę.
Janek
Czy ta piosenka ma tytul " Eternal grace"?
Maleno ...nie wiem ale prześlij ...może to właśnie ta pieśń.
Janek
Napisz, czy o ta piesn ci chodzilo.
Jesli to ta piosenka, to wysle ci ja na twoj adres.
Nie jestem pewien , sprawdzę , jeszce popoatrzę w "google'ach"
Janek
Wyslalam ci ja przedwczoraj, czyzbys nie dostal?
Małem awarię kompa i po otwarciu poczty ...pooooszło sobie gdzieś wszystko z dwóch dni.
Jeszcze raz ci wyslalam.
Dostałem, dzięki. Z odczytaniem, niestety, muszę poczekać na moje lingwistki (*Córki).
Dam znać.
Ja...
Maleno, niestety, to nie to... ale dziękuję za trud. Szukam dalej.
Pozdrawiam.
Janek
Poszperam jeszcze, moze cos jeszcze znajde. Gdybym chociaz wiedziala tytul.
...byłoby to proste(!). Gdybym miał jakieś dojście do kościoła protestanckiego, pastora i zanucił melodię to miałbym na pewno...
Jest ta bardzo znana pieśń. Nie ma nieomal filmu, w którym jest scena pogrzebowa, żeby nie było tej melodi ...albo "Ciszę" grają.
Janek
Janku a mógłbyś podać konkrenty film? wtedy byłoby o wiele prościej
To było w kilku filmach. Spróbuje w video wypożyczalni zanleźć jakiś film i może mi się uda. Pytałem dziś naszego organistę, po mszy wieczornej, zanuciłem mu, zagrał kawałek i ...coś "chodziło jemu po głowie" ale poszuka.
Jeny ale nawinąłem temat.
Janek
po każdym filmie - w napisach - leci spis wszystkich piosenek wykorzystanych w filmie, zresztą to wszystko napewno można znaleźć w internecie również
A mnie sie ciagle wydawalo, ze to wlasnie "Eternal grace" w filmach puszczaja. Jakos nie moge sobie zadnego filmu z pogrzebem przypomniec.
Wyskoczę dziś do video-biblioteki i może znajdę jakiś film to podam tytuł, a może będzie tam tytuł pieśni w czołówce filmu...
Janek
Mam wrażenie że jest to Amazing Grace i jeśli tak, to teksty widziałam w necie
Nie wiem czy wspomniana tu wcześniej Eternal Grace to to samo, ale może nie...
Dzięki za dobry trop jak dałem Amazing... w google to coś się "wykluwa" ...pusciłem e-ila do "Zajazdu" ..może to będzie to. Dam znać.
Bużka ...i całej zaangażowanej "społeczności" WŻ.
Dziękuję Wam Dziewczyny za pomoc.
Janek
Janku polecam sie na przyszlosc. Bo wiesz, gdzie diabel nie moze tam babe posle.
Znalazlam i wyslalam ci mailem. Wprawdzie to niemiecka strona, ale prawie na jej dole jest tekst oryginalny a obok niemieckie tlumaczenie. Mysle, ze i tak ci sie przyda.
Malena.
Na tej stronie możesz od razu posłuchać czy to jest to. Kliknij tylko na opdpowiednie nuty i na guzik po lewej stronie u góry. Jak masz Winampa to nie będzie problemu.
A dla porównania ze słowami które może uzyskasz od autora zamieszczę Ci jakieś stare, niewiadomego tłumaczenia
"Tak właśnie rozumiane zbawienie z łaski opiewał John Newton w swym słynnym hymnie Amazing grace:
Cudowna Boża łaska ta,
Zbawiła z grzechów mnie,
Zgubiony nędzny byłem ja,
lecz teraz cieszę się.
Ta łaska wlała Boży strach
w kamienne serce me
I wtedy zobaczyłem w łzach,
Żem na przepaści dnie.
Lecz łaska podźwignęła mnie
I naprzód wiedzie wciąż
Przez ciemne i burzliwe dnie,
Tam gdzie Ojcowski Dom.
O Boże dzięki, dzięki Ci,
Za cudną łaskę Twą,
Do nóg Twych padam w kornej czci,
Niebiosa chwałą brzmią.
Tekst pieśni za: Śpiewnik „Wędrowiec”, Wydawnictwo Słowo Prawdy. Brak miejsca i roku wydania"
Dziękuję Ci bardzo, to jest ta melodia!!!. Słowa też znalazłem (te same) tylko na innej chyba stronce. Moje słowa, które już mam są bardziej prośbą do Boga i częściowo do pozostajacych ...
Dziękuję Ci jeszcze raz. Spróbuję swoją wersję poddać osądowi.
Janek
P.S.
Znalazłem:
http://www.iplay.pl/amazing,grace,his,greatest,sacred,performances,elvis,presley,album,mp3,11316.html
w wykonaniu E. Presleya ale urywek melodi odbiega od nagrania dudziarza szkockiego które mi podałaś.
J.
No to na tej stronce chicagowskiego bandu policyjnego masz na dole strony tę melodię w wersji najlepszej. Ja sobie ściągnęłam do swojej playlisty, bo szkoda nie mieć, prawda?