Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Prośba ....jeszcze jedna...

• Autor: Janek Data: 2006-10-29 20:23:29

Nie moge znaleźć słów ani angielskich ani polskich (jeśli takowe są) pieśni, znanej mi pod tyt.  "Najstarsza pieśń o szczęściu". Jest często śpiewana w filmach i przy smutniejszych "okazjach". Wolałbym tekst oryginalny niekoniecznie przetłumaczony (nie spolszczony!) ze względu na uchwycenie "uczucia " zawartego w tekście. Cel(?) próba napisania polskiego tekstu. Mam wersję już napisaną ale obawiam się że to nie to. Jest w treści swej pożegnaniem, śpiewem odchodzącej osoby To tekst pisany tylko z "wrażeń melodycznych".
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Janek

• Autor: Domi Data: 2006-10-29 21:27:12

Hmm... A można prosić o jakieś dokładniejsze dane dotyczące tej pieśni? (angielski tytuł na przykład)

• Autor: Janek Data: 2006-10-30 15:09:55

Niestety nie znam kompletnie angielskiego ...no niecezuralne niektóre... Pieśń tę spiewają chóry, przeważnie murzyńskie podczas nabożeństw, czasami  przewija sie ten motyw też na pogrzebach filmowych szkot w kildzie stoi w głębi i gra na dudach (?)... ale to nie "Cisza" grana na trabkę.
    Janek

• Autor: Malena Data: 2006-10-30 00:21:55

Czy ta piosenka ma tytul " Eternal grace"?

• Autor: Janek Data: 2006-10-30 15:11:32

Maleno ...nie wiem ale prześlij ...może to właśnie ta pieśń.
    Janek

• Autor: Malena Data: 2006-10-30 21:11:46

Napisz, czy o ta piesn ci chodzilo.

• Autor: Malena Data: 2006-10-30 00:27:08

Jesli to ta piosenka, to wysle ci ja na twoj adres.

• Autor: Janek Data: 2006-10-31 20:35:31

Nie jestem pewien , sprawdzę , jeszce popoatrzę w "google'ach"
    Janek

• Autor: Malena Data: 2006-10-31 20:38:41

Wyslalam ci ja przedwczoraj, czyzbys nie dostal?

• Autor: Janek Data: 2006-10-31 20:42:29

Małem awarię kompa i po otwarciu poczty ...pooooszło sobie gdzieś wszystko z dwóch dni.

• Autor: Malena Data: 2006-10-31 20:49:47

Jeszcze raz ci wyslalam.

• Autor: Janek Data: 2006-10-31 21:09:19

Dostałem, dzięki. Z odczytaniem, niestety, muszę poczekać na moje lingwistki (*Córki).
    Dam znać.
    Ja...

• Autor: Janek Data: 2006-11-04 20:28:07

Maleno, niestety, to nie to... ale dziękuję za trud. Szukam dalej.
    Pozdrawiam.
    Janek

• Autor: Malena Data: 2006-11-05 00:16:17

Poszperam jeszcze, moze cos jeszcze znajde. Gdybym chociaz wiedziala tytul.

• Autor: Janek Data: 2006-11-05 00:38:43

...byłoby to proste(!). Gdybym miał jakieś dojście do kościoła protestanckiego, pastora i zanucił melodię to miałbym na pewno...
    Jest ta bardzo znana pieśń. Nie ma nieomal filmu, w którym jest scena pogrzebowa, żeby nie było tej melodi ...albo "Ciszę" grają.
    Janek

• Autor: holly Data: 2006-11-05 07:31:43

Janku a mógłbyś podać konkrenty film? wtedy byłoby o wiele prościej

• Autor: Janek Data: 2006-11-05 19:36:03

To było w kilku filmach. Spróbuje w video wypożyczalni zanleźć jakiś film i może mi się uda. Pytałem dziś naszego organistę, po mszy wieczornej, zanuciłem mu,  zagrał kawałek i ...coś "chodziło jemu po głowie" ale  poszuka.
    Jeny ale nawinąłem temat.
    Janek

• Autor: holly Data: 2006-11-05 20:50:18

po każdym filmie - w napisach - leci spis wszystkich piosenek wykorzystanych w filmie, zresztą to wszystko napewno można znaleźć w internecie również

• Autor: Malena Data: 2006-11-05 21:38:59

A mnie sie ciagle wydawalo, ze to wlasnie "Eternal grace" w filmach puszczaja. Jakos nie moge sobie zadnego filmu z pogrzebem przypomniec.

• Autor: Janek Data: 2006-11-06 11:17:32

Wyskoczę dziś do video-biblioteki i może znajdę jakiś film to podam tytuł, a może będzie tam tytuł pieśni w czołówce filmu...
    Janek

• Autor: malina Data: 2006-11-06 18:04:32

No tak, pamiętam kilka filmów z takim malowniczym kobziarzem w tle pogrzebu.
    Mam wrażenie że jest to Amazing Grace i jeśli tak, to teksty widziałam w necie
    Nie wiem czy wspomniana tu wcześniej Eternal Grace to to samo, ale może nie...

• Autor: Janek Data: 2006-11-06 20:58:19

Dzięki za dobry trop jak dałem Amazing... w google to coś się "wykluwa" ...pusciłem e-ila do "Zajazdu" ..może to będzie to. Dam znać.
    Bużka ...i całej zaangażowanej "społeczności" WŻ.
    Dziękuję Wam Dziewczyny za pomoc.
    Janek

• Autor: Malena Data: 2006-11-06 21:01:38

Janku polecam sie na przyszlosc. Bo wiesz, gdzie diabel nie moze tam babe posle.

• Autor: Malena Data: 2006-11-06 21:16:29

Znalazlam i wyslalam ci mailem. Wprawdzie to niemiecka strona, ale prawie na jej dole jest tekst oryginalny a obok niemieckie tlumaczenie. Mysle, ze i tak ci sie przyda.

Malena.

• Autor: malina Data: 2006-11-06 22:08:44

http://www.free-scores.com/frame-uk.php?url=http://www.bakedbean.co.nz/EPSamples.htm&CATEGORIE=115&TITRE=Electric+Pipes+Home
    Na tej stronie możesz od razu posłuchać czy to jest to. Kliknij tylko na opdpowiednie nuty i na guzik po lewej stronie u góry. Jak masz Winampa to nie będzie problemu.
    A dla porównania ze słowami które może uzyskasz od autora zamieszczę Ci jakieś stare, niewiadomego tłumaczenia

"Tak właśnie rozumiane zbawienie z łaski opiewał John Newton w swym słynnym hymnie Amazing grace:

Cudowna Boża łaska ta,
    Zbawiła z grzechów mnie,
    Zgubiony nędzny byłem ja,
    lecz teraz cieszę się.

Ta łaska wlała Boży strach
    w kamienne serce me
    I wtedy zobaczyłem w łzach,
    Żem na przepaści dnie.

Lecz łaska podźwignęła mnie
    I naprzód wiedzie wciąż
    Przez ciemne i burzliwe dnie,
    Tam gdzie Ojcowski Dom.

O Boże dzięki, dzięki Ci,
    Za cudną łaskę Twą,
    Do nóg Twych padam w kornej czci,
    Niebiosa chwałą brzmią.

Tekst pieśni za: Śpiewnik „Wędrowiec”, Wydawnictwo Słowo Prawdy. Brak miejsca i roku wydania"

• Autor: Janek Data: 2006-11-07 09:16:48

Dziękuję Ci bardzo, to jest ta melodia!!!. Słowa też znalazłem (te same) tylko na innej chyba stronce. Moje słowa, które już mam są bardziej prośbą do Boga i częściowo do pozostajacych ...
    Dziękuję Ci jeszcze raz. Spróbuję swoją wersję poddać osądowi.
    Janek

P.S.
    Znalazłem:
    http://www.iplay.pl/amazing,grace,his,greatest,sacred,performances,elvis,presley,album,mp3,11316.html
    w wykonaniu E. Presleya ale urywek melodi odbiega od nagrania dudziarza szkockiego które mi podałaś.

J.

• Autor: malina Data: 2006-11-07 09:48:04

http://copsinkilts.com/wp/pages.php?p=26

No to na tej stronce chicagowskiego bandu policyjnego masz na dole strony tę melodię w wersji najlepszej. Ja sobie ściągnęłam do swojej playlisty, bo szkoda nie mieć, prawda?

Przejdź do pełnej wersji serwisu