Forum

Kuchenne porady

lukier

  • Autor: ciotkamatylda Data: 2006-11-01 10:33:36

    poradżcie co zrobić aby lukier na cieście był lśniący a nie matowy...czy dodać trochę masła, bo gdzieś to czytałam..

  • Autor: kasia.terlecka Data: 2006-11-01 11:49:56

    sprobuj mojego lukru moze o taki ci chodzi jest taki chrupiacy i raczej nie matowy... http://wielkiezarcie.com/przepis21053.html

  • Autor: basia19 Data: 2006-11-01 13:01:26

    Tłuszczu dodaje się po to żeby lukier nie pękał, ostatnio cukier puder w sklepach jest do kitu i dlatego wychodzi nijaki lukier (chyba większość cukru jest stara i powtórnie mielona i dlatego wychodzi brzydki lukier) ja ostatnio kupuję cukier puder w biedronce i jak na razie jest on najlepszy, a próbowałaś robić lukier z białka ? (ale przed użyciem białko trzeba sparzyć, bo teraz są różne choróbska wirusy, salmonelle itp.) z białka wychodzi lukier mleczno biały i jest błyszczący, pozdrawiam.

  • Autor: ciotkamatylda Data: 2006-11-01 17:29:40

    dzięki za pomoc...

Przejdź do pełnej wersji serwisu