Forum

Kuchenne porady

pańska skórka

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-02 19:42:57

Może ktoś wie jak się robi pańską skórkę (cmentarne cukierki)?

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-02 20:05:41

może jakieś inne propozycje?
    Ten przepis nie ma najlepszych opinni.
    Dlaczego ten przepis to taka wielka tajemnica??

• Autor: malbec Data: 2006-11-03 20:25:53

Wiecie co, mam ten sam problem, albo nie tyle problem co zagadkę w glowie. Znam pańską skórkę z pobytów w stolicy. Mój przyjaciel z Gdańska, skąd ja pochodzę i gdzie nie ma takiego wynalazku, prosil mnie kiedys o przywiezienie albo w miarę mozliwości o zrobienie tego cuda. Szukalam przepisu bezkutecznie. Pewnego razu, wlaśnie w Warszawie kupilam sprzedawane na sztuki francuskie cukierki-nugaty, które skladają się z masy nugatowej (bialko, miód, cukier i orzechy lub migdaly) między dwoma oplatkami. A że wlaśnie szlam z warszawiakiem pod bokiem, poczęstowalam go nugatem. A on mi na to : ojej, pańska skórka! Tylko że z oplatkiem! Tym sposobem w mej glowie zrodzila się idea, że pańska skórka musi być wykonywana z czegoś podobnego co nugat, tylko że jest barwiona na rożne kolory. I bez orzechów. Jakby ktoś znal wytwórcę lub technikę wykonania niech da znać, zaspokoję ciekawość kulinarną!

• Autor: Malena Data: 2006-11-03 22:56:13

Szperalam, szperalam i to znalazlam:

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=2976

pisali tam, ze to nie jest oryginalny przepis, ale moze sie wam przyda.

• Autor: Malena Data: 2006-11-03 23:14:36

A tak w ogole, to ta panska skorka przypomina mi Marshmallows, takie piankowe cukierki, ktore uwielbiaja amerykanie. Zalaczym pare fotek. Mam tez przepis na nie, wiec jesli ktos by chcial, to chetnie go podam.

• Autor: Maddalena Data: 2006-11-04 20:09:17

tez mi sie skojarzylo z Marshmallows:)) chetnie zapoznam sie z przepisem.

• Autor: Malena Data: 2006-11-04 21:24:39

Wlasnie umiescilam przepis:

wielkiezarcie.com/przepis21279.html

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 16:58:11

mi się wydaje że pańska skórka nie ma nic wspólnego z piankami. Jest twarda, a pod wpływem ciepła staje się podobne konsystencją do mamby.

• Autor: holly Data: 2006-11-05 17:32:41

z tego co mówi malbec - może pańska skórka to coś w rodzju nugatu, ale bez orzechów?
    pierwszy raz słyszę o takich cukierkach..

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 17:54:32

nugat robi się z miodu, a w pańskiej skórce go wogóle nie wyczuwałam.
    Straszna tajemnica z tą pańską skórką.

• Autor: holly Data: 2006-11-05 18:12:17

a jaki one mają kolor? są białe?

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 18:23:05

trafiają się całe białe, całe różowe, lub pół na pół biało-różowe. Pakowane są w białe papierki, więc nigdy nie wiadomo co się trafi.

• Autor: holly Data: 2006-11-05 18:28:19

znalazłam w internecie definicję " Pańska Skórka – różowo-biała substancja o konsystencji „krówki”, zawijana w papierek, sprzedawana pod kościołami i na odpustach. Trzymana w koszach przez babcie w chustkach na głowie.

niestety bez przepisu

• Autor: smakosia Data: 2006-11-05 18:31:46

Zerknijcie tutaj http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=24&hm=desery/left

• Autor: holly Data: 2006-11-05 18:36:16

podobno to nie to. ktoś próbował

• Autor: holly Data: 2006-11-05 18:35:26

czytam sobie w internecie o tych cukierkach (pierwsze raz się z tym spotykam) i to rzeczywiście jest jakaś chora tajemnica ;)

• Autor: smakosia Data: 2006-11-05 18:37:05

Mam nadzieję, że ją uzdrowiłam :-) podając powyższy link.

• Autor: holly Data: 2006-11-05 18:38:18

niestety nie smakosiu

• Autor: smakosia Data: 2006-11-05 18:48:32

Kurcze! A taka byłam z siebie dumna, że znalazłam przepis :-D Sama się z siebie uśmiałam :-D :-D...

• Autor: holly Data: 2006-11-05 18:59:56

;))))))))

znalazłam jeszcze takie informacje:
    "zapytałam sprzedawcę o
    przepis. Na co on rzekł, iż przepis ów nabył był za 3000 (trzy tysiące) PLN
    i zdradzić go za nic nie może. A przyciśnięty rzekł, że nie ma tam mleka,
    jajek, jest za to tylko i wyłącznie cukier + nieco krochmalu + nieco
    żelatyny + nieco jakiegoś syropu coby te różowe smugi się zrobiły"

"Pańska skórka znana jest, AFAIK, wyłącznie w Warszawie, a
    przepis przekazywany jest wyłącznie ustnie :)
    Chodzi o takie mega-twarde cudo, biało-różowe, słodkie do obrzydliwości, które
    w miarę mielenia w paszczy staje się coraz bardziej klejące, aż zakleja dokumentnie
    na parę minut :)
    Koniecznie trzeba tego spróbować choć raz. Do kupienia pod każdym większym
    cmentarzem,
    zwykle też na Starówce oraz w okolicach bazaru Różyckiego"

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 19:24:21

tam prawie na 100% jest coś mlecznego (zjadłam ich 8 pierwszego listopada) może śmietana?

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-11-05 20:50:36

A może to "myszki"?W 1974 roku przy ul.Bolesława Prusa we Wrocławiu był prywatny zieleniak pani Winiarskiej.Natknęłam się tam na specjały których nigdy wcześniej nie znałam,m.in "myszki".bByły to gumowate w kosystencji słodycze ,w kolrze białym i różowym,w kszałcie myszopodobnym,o smaku mlecznym,na zewnątrz pudrowe,suche.Po latach sądzę ,iż były zrobione z budyniu ,takiego ugotowanego w połowie porcji mleka (jak dziś gotujemy galaretki do ciast) lub z dodatkiem żelatyny.Nie wykluczam,że budyn ten był nie na mleku ,ale na wodzie...a potem uformowane,może w jakiś foremkach wysypanych mąką (jak tortownice tartą bułką).Na cmentarzach tego u nas nie ma.Wogóle nie widziałm "myszek" nigdzie poza sklepem pani Winiarskiej.

• Autor: Maddalena Data: 2006-11-05 21:18:22

takie myszki produkuje teraz firma Haribo.

• Autor: holly Data: 2006-11-05 20:58:44

mam coś takiego:

2 i 1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżka syropu kukurydzianego
    szczypta soli, aromat waniliowy

mieszasz wszystko na ogniu- do rozpuszczenia składników - od zagotowania kolejne 10 minut na średnim ogniu (musi mieć konstystencję takiej średnio gęstej kuli). odstawić na 1h- potem ubijać przez chwilę - przelać do naczynia. zostawić, potem pokroić

mi się wydaje że to jest raczej przepis na coś w stylu krówek, niestety w życiu  nie jadłam pańskiej skórki, więc tym bardziej trudno mi to oceniać ;)

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 21:25:56

brzmi nawet rozsądnie (adekwatnie do smaku). jak znajdę czas to spróbuję zrobić.

• Autor: Maddalena Data: 2006-11-05 21:20:16

chcialam nadmienic, ze nazwa tychrze cmentarnych przyprawia mnie o gesia skorke:)
    o co chodzi, jakie 3000zl za przepis przekazywany z ust do ust?
    sprawa nadaje sie do Archiwum X:))

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 21:27:44

też próbowałam się dowiedzieć czegoś od sprzedawców ale mówią zgodnie, że to tajemnica wielka i nie powiedzą

• Autor: Wykopalisko Data: 2006-11-05 21:33:44

"Dwudziestokilkuletni Piotrek nie wie, z czego robi się pańską skórkę, ale zarabia na niej od trzech lat. Razem z kolegą na Pradze kupili cztery dziesięciokilogramowe bloki ulepku. - Praga to zagłębie tych cukierków - mówi Piotrek. - Najtrudniej jest trafić do kogoś, kto je produkuje. My mamy znajomości. Młodzi biznesmeni słodkie kawałki przy pomocy młotka i noża podzielili na 4 tys. cukierków i zawinęli w pergamin. Zajęło im to kilka dni. Wynajęli dwóch chłopaków do sprzedawania słodkości. Sami też marzli i sprzedawali łakocie. Wczoraj do godz. 12 nie mieli już połowy. Nie martwią się, że towar zostanie. - Resztę sprzedamy w Zaduszki - planuje Piotrek. Może taniej niż po złotówce, ale i tak się będzie opłacać. Liczy, że razem z kolegą na pańskiej skórce w jeden lub dwa dni na czysto zarobią 2,5 tys. zł. - Szkoda, że ludzie kupują to tylko raz w roku - uśmiecha się Piotrek."

• Autor: holly Data: 2006-11-05 22:39:01

;)) to się nadaje do uwagi w tvn - "historia pańskiej skórki i tajemniczy przepis". może to jest nielegalne? ;))) jakieś zakazane składniki...

• Autor: kucharkalitewska Data: 2006-11-06 06:11:11

Napewno sama produkcja bez zezwolenia Sanepidu jest nielegalna...

Przejdź do pełnej wersji serwisu