Forum

Kuchenne porady

Oliwa czosnkowa

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-04 10:43:00

Witajcie,
    Czy zna ktoś z Was przepis na własną oliwę czosnkową? Szukałam przepisu,ale bez skutku. Kiedyś gdzieś czytałam...ale okazuje się,że to nie jest do końca taka prosta sprawa.
    Jeśli ktoś zna taki przepis..będę wdzięczna ..

• Autor: smakosia Data: 2006-11-04 11:31:55

Zerknij tutaj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=88032&post=90359

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-06 09:00:21

Czytałam właśnie kiedyś,że taka oliwa może się zepsuć..tak jak w tym wątku opisujecie doswiadczenia..

• Autor: Malena Data: 2006-11-04 12:02:54

Zerknij tutaj:

wielkiezarcie.com/przepis21255.html

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-06 09:01:01

Przepis zachowałam, wykorzystam ,Dziękuję :)

• Autor: Uretan Data: 2006-11-04 12:28:45

A jeśli zależy Ci na wyjątkowo mocnym smaku czosnkowym, to weź proporcje z drugiego przepisu, ale ząbki przeciśnij poprzez praskę i dopiero dodaj do rozgrzanej oliwy. Ja takiej właśnie używam do wytwarzania pieczywa czosnkowego - wystarczy kromkę bułki lekko posmarować taką oliwą i zrumienić na patelni lub w pierkarniku.

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-06 09:02:31

Świetny pomysł na pachnący chleb.
    A ja miedzy czsie kombinowałam tak:
    Użyć kostek czosnkowych Knorr i zalać to oliwą z oliwek, tylko ciepłą czy zimną?
    Co myślicie na ten temat?

• Autor: Janek Data: 2006-11-06 11:24:13

Jeśli nie mają konserwantów...czemu nie. Tylko tak to idziesz na "łatwiznę", mnie bardziej odpowiada czosnek-praska-rozgrzany olej (do temp. wrzenia).Czyli propozycja Uretana, którą  wypróbuję.
    Ja...

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-06 23:00:36

Mówisz,ze sie lenie? :) Wypróbuję ten przepis polecony przez dziewczyny..:)

• Autor: luckystar Data: 2006-11-07 01:46:43

My z mezem "uwielbiamy" chleb moczony w oliwie i robie to na rozne sposoby a wiec jak masz juz oliwe czosnkowa to wtedy mozesz dodac roznych sol, pieprz i ziola wedlug smaku. Ja poniewaz lubimy oliwe z "kopniakiem" dodaje zmiksowana ostra papryke konserwowana w oliwie i czasem tez swiezy drobno posiekany czosnek. Taki chlebek moczony w tych wspanialosciach podaje jako przkaske przed daniami makaronowymi.
    Niebo w gebie - polecam
    maryla

• Autor: smakosia Data: 2006-11-07 07:21:18

A jadłaś chleb moczony w oleju z pestek dyni? Pychota.

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-07 08:19:51

Dziewczyny, wiec mżze zdradzicie sekrety jak powstają te wasze oliwy? :) Ja uwielbiam takie oliwy do pizzy.. i chlebek pita też pyszniutki..

• Autor: luckystar Data: 2006-11-07 13:32:28

oczywiscie, mozesz to zrobic tak jak tu juz ktos napisal wczesniej, ale ja nie gotuje oliwy z czosnkiem. Poprostu rozgniatam zabki swiezego czosnku i zalewam oliwa, odstawiam na 2-3 dni (dluzej nie bo powstaja gazy ktore moga spowodowac jakies tam skutki uboczne) i wtedy mam oliwe "czosnkowa" do ktorej moge dodac prawie wszystko co lubie i "jak leci" a wiec ziola lub tak pisalam wczesniej zmiksowane ostre papryczki. Pestki z dyni, slonecznika i so tylko przyjdzie ci do glowy. Zawsze tez doprawiam sola i pieprzem do smaku. wylewam na male indywidualne spodeczki i podaje z chlebem - moze to byc wloska lub francuska bagetka, wloska ciabata ....ot kazdy chleb. Polecam smacznego!

• Autor: Janek Data: 2006-11-07 18:46:08

Dziewczyno, nie powiedziałem, że się lenisz ... Co innego znaczy "lenisz się", a co innego "iść na łatwiznę". No i sprawa konserwantów.
    Faktycznie, lepiej sie nie odzywać.
    Pozdrawiam.
    J.

• Autor: bergamotka Data: 2006-11-07 19:50:05

Użytkownik Janek napisał w wiadomości:
    > Dziewczyno, nie powiedziałem, że się lenisz ... Co innego znaczy "lenisz
    > się", a co innego "iść na łatwiznę". No i sprawa
    > konserwantów.Faktycznie, lepiej sie nie odzywać.Pozdrawiam.J.

ja tylo żartowałam i wiedziałam,ze Ty dajesz dobrą radę:) Opacznie mnie odczytałes:))
    Pozdrawiam z uśmiechem:))

• Autor: Janek Data: 2006-11-07 22:21:52

.......

Ja...

Przejdź do pełnej wersji serwisu