Witajcie, Czy zna ktoś z Was przepis na własną oliwę czosnkową? Szukałam przepisu,ale bez skutku. Kiedyś gdzieś czytałam...ale okazuje się,że to nie jest do końca taka prosta sprawa. Jeśli ktoś zna taki przepis..będę wdzięczna ..
A jeśli zależy Ci na wyjątkowo mocnym smaku czosnkowym, to weź proporcje z drugiego przepisu, ale ząbki przeciśnij poprzez praskę i dopiero dodaj do rozgrzanej oliwy. Ja takiej właśnie używam do wytwarzania pieczywa czosnkowego - wystarczy kromkę bułki lekko posmarować taką oliwą i zrumienić na patelni lub w pierkarniku.
Świetny pomysł na pachnący chleb. A ja miedzy czsie kombinowałam tak: Użyć kostek czosnkowych Knorr i zalać to oliwą z oliwek, tylko ciepłą czy zimną? Co myślicie na ten temat?
Jeśli nie mają konserwantów...czemu nie. Tylko tak to idziesz na "łatwiznę", mnie bardziej odpowiada czosnek-praska-rozgrzany olej (do temp. wrzenia).Czyli propozycja Uretana, którą wypróbuję. Ja...
My z mezem "uwielbiamy" chleb moczony w oliwie i robie to na rozne sposoby a wiec jak masz juz oliwe czosnkowa to wtedy mozesz dodac roznych sol, pieprz i ziola wedlug smaku. Ja poniewaz lubimy oliwe z "kopniakiem" dodaje zmiksowana ostra papryke konserwowana w oliwie i czasem tez swiezy drobno posiekany czosnek. Taki chlebek moczony w tych wspanialosciach podaje jako przkaske przed daniami makaronowymi. Niebo w gebie - polecam maryla
oczywiscie, mozesz to zrobic tak jak tu juz ktos napisal wczesniej, ale ja nie gotuje oliwy z czosnkiem. Poprostu rozgniatam zabki swiezego czosnku i zalewam oliwa, odstawiam na 2-3 dni (dluzej nie bo powstaja gazy ktore moga spowodowac jakies tam skutki uboczne) i wtedy mam oliwe "czosnkowa" do ktorej moge dodac prawie wszystko co lubie i "jak leci" a wiec ziola lub tak pisalam wczesniej zmiksowane ostre papryczki. Pestki z dyni, slonecznika i so tylko przyjdzie ci do glowy. Zawsze tez doprawiam sola i pieprzem do smaku. wylewam na male indywidualne spodeczki i podaje z chlebem - moze to byc wloska lub francuska bagetka, wloska ciabata ....ot kazdy chleb. Polecam smacznego!
Dziewczyno, nie powiedziałem, że się lenisz ... Co innego znaczy "lenisz się", a co innego "iść na łatwiznę". No i sprawa konserwantów. Faktycznie, lepiej sie nie odzywać. Pozdrawiam. J.
Użytkownik Janek napisał w wiadomości: > Dziewczyno, nie powiedziałem, że się lenisz ... Co innego znaczy "lenisz > się", a co innego "iść na łatwiznę". No i sprawa > konserwantów.Faktycznie, lepiej sie nie odzywać.Pozdrawiam.J.
ja tylo żartowałam i wiedziałam,ze Ty dajesz dobrą radę:) Opacznie mnie odczytałes:)) Pozdrawiam z uśmiechem:))
Witajcie,
Czy zna ktoś z Was przepis na własną oliwę czosnkową? Szukałam przepisu,ale bez skutku. Kiedyś gdzieś czytałam...ale okazuje się,że to nie jest do końca taka prosta sprawa.
Jeśli ktoś zna taki przepis..będę wdzięczna ..
Zerknij tutaj http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=88032&post=90359
Czytałam właśnie kiedyś,że taka oliwa może się zepsuć..tak jak w tym wątku opisujecie doswiadczenia..
Zerknij tutaj:
wielkiezarcie.com/przepis21255.html
Przepis zachowałam, wykorzystam ,Dziękuję :)
A jeśli zależy Ci na wyjątkowo mocnym smaku czosnkowym, to weź proporcje z drugiego przepisu, ale ząbki przeciśnij poprzez praskę i dopiero dodaj do rozgrzanej oliwy. Ja takiej właśnie używam do wytwarzania pieczywa czosnkowego - wystarczy kromkę bułki lekko posmarować taką oliwą i zrumienić na patelni lub w pierkarniku.
Świetny pomysł na pachnący chleb.
A ja miedzy czsie kombinowałam tak:
Użyć kostek czosnkowych Knorr i zalać to oliwą z oliwek, tylko ciepłą czy zimną?
Co myślicie na ten temat?
Jeśli nie mają konserwantów...czemu nie. Tylko tak to idziesz na "łatwiznę", mnie bardziej odpowiada czosnek-praska-rozgrzany olej (do temp. wrzenia).Czyli propozycja Uretana, którą wypróbuję.
Ja...
Mówisz,ze sie lenie?
:) Wypróbuję ten przepis polecony przez dziewczyny..:)
My z mezem "uwielbiamy" chleb moczony w oliwie i robie to na rozne sposoby a wiec jak masz juz oliwe czosnkowa to wtedy mozesz dodac roznych sol, pieprz i ziola wedlug smaku. Ja poniewaz lubimy oliwe z "kopniakiem" dodaje zmiksowana ostra papryke konserwowana w oliwie i czasem tez swiezy drobno posiekany czosnek. Taki chlebek moczony w tych wspanialosciach podaje jako przkaske przed daniami makaronowymi.
Niebo w gebie - polecam
maryla
A jadłaś chleb moczony w oleju z pestek dyni? Pychota.
Dziewczyny, wiec mżze zdradzicie sekrety jak powstają te wasze oliwy? :) Ja uwielbiam takie oliwy do pizzy.. i chlebek pita też pyszniutki..
oczywiscie, mozesz to zrobic tak jak tu juz ktos napisal wczesniej, ale ja nie gotuje oliwy z czosnkiem. Poprostu rozgniatam zabki swiezego czosnku i zalewam oliwa, odstawiam na 2-3 dni (dluzej nie bo powstaja gazy ktore moga spowodowac jakies tam skutki uboczne) i wtedy mam oliwe "czosnkowa" do ktorej moge dodac prawie wszystko co lubie i "jak leci" a wiec ziola lub tak pisalam wczesniej zmiksowane ostre papryczki. Pestki z dyni, slonecznika i so tylko przyjdzie ci do glowy. Zawsze tez doprawiam sola i pieprzem do smaku. wylewam na male indywidualne spodeczki i podaje z chlebem - moze to byc wloska lub francuska bagetka, wloska ciabata ....ot kazdy chleb. Polecam smacznego!
Dziewczyno, nie powiedziałem, że się lenisz ... Co innego znaczy "lenisz się", a co innego "iść na łatwiznę". No i sprawa konserwantów.
Faktycznie, lepiej sie nie odzywać.
Pozdrawiam.
J.
Użytkownik Janek napisał w wiadomości:
> Dziewczyno, nie powiedziałem, że się lenisz ... Co innego znaczy "lenisz
> się", a co innego "iść na łatwiznę". No i sprawa
> konserwantów.Faktycznie, lepiej sie nie odzywać.Pozdrawiam.J.
ja tylo żartowałam i wiedziałam,ze Ty dajesz dobrą radę:) Opacznie mnie odczytałes:))
Pozdrawiam z uśmiechem:))
Ja...