DZIEN DOBRY,BEDAC W CZECHACH JADLAM COS BARDZO DOBREGO TO SIE NAZYWA CVICKOWA LUB SVICKOVA NIE WIEM CZY DOBRZE ZROZUMIALAM ALE CZY MOZE KTOS AM POJECIE JAK TO UGOTOWAC SZUKALAM ALE CZESKA KUCHNIA NIE JEST U NAS ZBYT POPULARNA I RACZEJ KIEPSKO O SPRAWDZONE PRZEPISY .DZIEKUJE
svickovicka (nad c powinny być "ptaszki" - wtedy będzie cz). Była to svickovicka na smetanie? To szynka w postaci kotleta (bitki - cały kawałek) lub gulaszu w sosie śmietanowo - warzywnym (ze sporą ilością marchewki, wszystko oczywiście zmiksowane) podawane z kleksem bitej śmietany i żurawiną.
Svickova to polędwica. Znalazłam przepis na czeskiej stronie i przetłumaczyłam. Oto on:
POLĘDWICA W ŚMIETANIE.
60 dag polędwicy wołowej, 5 dag wędzonej słoniny, sól, czarny pieprz, 4 dag tłuszczu, 5 dag selera, wywar mięsny ( myślę, że można użyć rosół wołowy w kostce), liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 dag mąki pszennej, 250 ml kwaśnej śmietany, cukier, sok z cytryny.
Polędwicę pozbawić blon, naszpikować kawałkami słoniny, posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Odłożyć w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zrumienić drobno pokrojoną cebulę i podlać wywarem mięsnym. Dodać mięso, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusic w brytfance do miękkości. Miękkie mięso wyjąć, zaprawić mąką i pogotować sos ok. 20 minut. przyprawiony sos przetrzeć przez sito wraz z cebulą i selerem przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, posłodzić do smaku i zakwasić sokiem cytrynowym. Dla uzyskania lepszego koloru do sosu można dodać zkarmelizowany cukier.
Mięso pokroić na plastry i podawać z knedlikiem oraz konfiturą z borówek czerwonych.
dzien dobry, to znowu ja ( faktycznie to wolowina) znalazlam duzo czeskich przepisow ( w oryginale ale nie sa jakos fanatycznie skompl,ikowane):ja zrobilam tak ze w google wrzucilam nazwe czeskiego portalu seznam.cz (ja jeszze znam volny ale tam nie szukalam to nic wiecej nie wiem) i w portalowej wyszukiwarce wrzucilam vareni(po czesku gotowanie) i to tylke ja szperalam po recepty.vareni.cz ale tam pokazuje sie troche wiecej linkow.powodzenia pa
DZIEN DOBRY,BEDAC W CZECHACH JADLAM COS BARDZO DOBREGO TO SIE NAZYWA CVICKOWA LUB SVICKOVA NIE WIEM CZY DOBRZE ZROZUMIALAM ALE CZY MOZE KTOS AM POJECIE JAK TO UGOTOWAC SZUKALAM ALE CZESKA KUCHNIA NIE JEST U NAS ZBYT POPULARNA I RACZEJ KIEPSKO O SPRAWDZONE PRZEPISY .DZIEKUJE
svickovicka (nad c powinny być "ptaszki" - wtedy będzie cz). Była to svickovicka na smetanie? To szynka w postaci kotleta (bitki - cały kawałek) lub gulaszu w sosie śmietanowo - warzywnym (ze sporą ilością marchewki, wszystko oczywiście zmiksowane) podawane z kleksem bitej śmietany i żurawiną.
Svickova to polędwica. Znalazłam przepis na czeskiej stronie i przetłumaczyłam. Oto on:
POLĘDWICA W ŚMIETANIE.
60 dag polędwicy wołowej,
5 dag wędzonej słoniny,
sól, czarny pieprz,
4 dag tłuszczu,
5 dag selera,
wywar mięsny ( myślę, że można użyć rosół wołowy w kostce),
liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
4 dag mąki pszennej,
250 ml kwaśnej śmietany,
cukier, sok z cytryny.
Polędwicę pozbawić blon, naszpikować kawałkami słoniny, posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Odłożyć w ciepłe miejsce.
Na tym samym tłuszczu zrumienić drobno pokrojoną cebulę i podlać wywarem mięsnym. Dodać mięso, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusic w brytfance do miękkości.
Miękkie mięso wyjąć, zaprawić mąką i pogotować sos ok. 20 minut.
przyprawiony sos przetrzeć przez sito wraz z cebulą i selerem przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, posłodzić do smaku i zakwasić sokiem cytrynowym. Dla uzyskania lepszego koloru do sosu można dodać zkarmelizowany cukier.
Mięso pokroić na plastry i podawać z knedlikiem oraz konfiturą z borówek czerwonych.
A z jakiego czeskiego portalu pani korzystala,bo ja dzisiaj troche szukalam ale akurat svickovej w tym wydaniu nie znalazlam.
Na pewno wołowa? Przecież to powinno być mięso wieprzowe
Dziekuje bardzo jak wyprobuje to dam znac czy dobre wyszlo!
Korzystałam z tej stronki www.recepty.ekucharka.cz.
na tę stronkę nie można wejść, sprawdź prawidłowość adresu
Bahus
Mozna wejść przez google wpisując hasło svickova.
Można także wejść przez google,wpisując kucharka.cz
dzien dobry, to znowu ja ( faktycznie to wolowina) znalazlam duzo czeskich przepisow ( w oryginale ale nie sa jakos fanatycznie skompl,ikowane):ja zrobilam tak ze w google wrzucilam nazwe czeskiego portalu seznam.cz (ja jeszze znam volny ale tam nie szukalam to nic wiecej nie wiem) i w portalowej wyszukiwarce wrzucilam vareni(po czesku gotowanie) i to tylke ja szperalam po recepty.vareni.cz ale tam pokazuje sie troche wiecej linkow.powodzenia pa