Przepis z najstarszej posiadanej przeze mnie książki kucharskiej
Piernik toruński.
Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia , wlej do niego mocnej wódki sporo i wody, smaż powoli szumując aż będzie gęsty, wlej go do necek, przydaj imbieru białego , goździków, cynamonu, gałek, kubebow, kardymonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych, drobno krajanych , cukru podług upodobania, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do miodu gorącego , miarkując, żeby nie było za nadto korzeni, zmieszaj, skoro miód ostygnie, że tylko letni będzie, wsyp mąki żytniej ile potrzeba, wymieszaj, niech stoi pod nakryciem, aż dobrze wystygnie, potem wyłóż na stół, ugnieć najmocniej, przydając mąki podług potrzeby, potem nakładź cykady krajanej , albo skórek cytrynowych, w cukrze smażonych, znowu przegnieć, i zaraz formuj pierniki wielkie, podług upodobania porobiwszy, można znowu gdzie niegdzie powtykać po wierzchu cykadę krajaną, podzyngowawszy po wierzchu piwem, wsadź do pieca, a jak się nieco upieką, wyjm, znowu podzynguj miodem z piwem przesmażonym i wsadź ostatecznie do pieca
J. DOBKIEWICZ Spiżarnia wiejska obywatelska. WILNO 1838 rok Wszystkie słowa mogę przetłumaczyć
Bahusie będę zobowiązana jak przetłumaczysz, prawie wszystko zrozumiałam , zastanawia mnie jednak że nie ma wcale jajek w przepisie, z góry dziękuje dankarz
Piernik toruński.
Weź miodu przaśnego ile chcesz, włóż do naczynia , wlej do niego mocnej wódki sporo i wody, smaż powoli szumując aż będzie gęsty, wlej go do necek, przydaj imbieru białego , goździków, cynamonu, gałek, kubebow, kardymonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych, drobno krajanych , cukru podług upodobania, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do miodu gorącego , miarkując, żeby nie było za nadto korzeni, zmieszaj, skoro miód ostygnie, że tylko letni będzie, wsyp mąki żytniej ile potrzeba, wymieszaj, niech stoi pod nakryciem, aż dobrze wystygnie, potem wyłóż na stół, ugnieć najmocniej, przydając mąki podług potrzeby, potem nakładź cykady krajanej , albo skórek cytrynowych, w cukrze smażonych, znowu przegnieć, i zaraz formuj pierniki wielkie, podług upodobania porobiwszy, można znowu gdzie niegdzie powtykać po wierzchu cykadę krajaną, podzyngowawszy po wierzchu piwem, wsadź do pieca, a jak się nieco upieką, wyjm, znowu podzynguj miodem z piwem przesmażonym i wsadź ostatecznie do pieca
J. DOBKIEWICZ Spiżarnia wiejska obywatelska. WILNO 1838 rok
Wszystkie słowa mogę przetłumaczyć
Bahus
co to są te necki do których trzeba przelać miód z wódką??
znam to wg strony http://www.torunskiepierniki.pl/opiernikach/index.php przepis pochodzi z 1725roku
polecam tą stronę, dużo informacji o pierniku, jego historii, mnóstwo przepisów
Bahusie będę zobowiązana jak przetłumaczysz, prawie wszystko zrozumiałam , zastanawia mnie jednak że nie ma wcale jajek w przepisie, z góry dziękuje dankarz