wymyśliłam, że porobię sobie porcje rosołowe tz: umyte surowe mięsko i odpowiednia porcja obranych, umytych i pokrojonych warzyw zamrożone razem. gdy będę chciała zrobić rosół to wrzucę taką zamrożoną paczkę do garnka, zaleję wodą i ugotuję. myślicie, że się to dobry pomysł?
nie mam pojecia, ja bym sie obawiala ze warzywa "przejda" za bardzo zapachem miesa ale na punkcie zapachow jestem troche przewrazliwiona, mysle ze najlepiej bedzie jak wyprobujesz a potem napiszesz co z tego wsyzlo pozdrawiam
Potwierdzam, ze powinno wyjsc ok. Na pierwszy raz sprobuj nie za duzo tych porcji zebys nie byla potem rozczarowana gdyby jednak nie wyszlo tak jak sobie wymyslilas! A moze porobisz male paczuszki z jarzynami do rosolu i male paczuszki z miesem rosolowym? Powodzenia.
Fajny pomysł!Mysle jednak,że w praktyce powinnaś z takiego pakietu najpierw wyjac i ugotować mięso,zwłaszcza wołowe,a dopiero gdy ono zmięknie dorzucić warzywa.
Możesz spróbować,ale......ja racze radziłabym zamrozić mięso i jarzyny osobno,ja tak robię ,ale twój wybor. Ataki dobry rosół nalepszy ze sweżych warzyw o które niestety w zienie nie łatwo:)
Potwierdzam - zamrozić możesz spokojnie i porcje mięsa rosołowego, i warzywa do rosołu, ale... popakuj je w oddzielne woreczki - nie razem! Nie jest wskazane ze względów higienicznych (i względów bezpieczeństwa), aby pakować w jedno opakowanie mięso i warzywa. Potem z łatwością włożysz do wody porcję mięsa i porcję warzyw - no i otrzymasz smaczny rosołek. Pozdrawiam :)))
a mnie mama zawsze uczyła, że kuraka przed gotowaniem na nim rosołu należy rozmrozić, bo będzie mętny... czy to nieprawda? bo ja jednak zawsze rozmrażam, a autorka tematu chce zamrożone wrzucać do gara :)
wymyśliłam, że porobię sobie porcje rosołowe tz: umyte surowe mięsko i odpowiednia porcja obranych, umytych i pokrojonych warzyw zamrożone razem.
gdy będę chciała zrobić rosół to wrzucę taką zamrożoną paczkę do garnka, zaleję wodą i ugotuję. myślicie, że się to dobry pomysł?
nie mam pojecia, ja bym sie obawiala ze warzywa "przejda" za bardzo zapachem miesa ale na punkcie zapachow jestem troche przewrazliwiona, mysle ze najlepiej bedzie jak wyprobujesz a potem napiszesz co z tego wsyzlo pozdrawiam
Sądzę, że możesz śmiało porobić takie porcje.
Ja też myślę, że śmiało możesz sobie takie porcje razem zamrozić.
Potwierdzam, ze powinno wyjsc ok. Na pierwszy raz sprobuj nie za duzo tych porcji zebys nie byla potem rozczarowana gdyby jednak nie wyszlo tak jak sobie wymyslilas! A moze porobisz male paczuszki z jarzynami do rosolu i male paczuszki z miesem rosolowym? Powodzenia.
zeby nie ryzykowac tez bym tak zrobila. osobno mieso i osobno warzywa. tez bardzo porecznie i tak jakos estetyczniej ;)
Fajny pomysł!Mysle jednak,że w praktyce powinnaś z takiego pakietu najpierw wyjac i ugotować mięso,zwłaszcza wołowe,a dopiero gdy ono zmięknie dorzucić warzywa.
Możesz spróbować,ale......ja racze radziłabym zamrozić mięso i jarzyny osobno,ja tak robię ,ale twój wybor.
Ataki dobry rosół nalepszy ze sweżych warzyw o które niestety w zienie nie łatwo:)
Potwierdzam - zamrozić możesz spokojnie i porcje mięsa rosołowego, i warzywa do rosołu, ale... popakuj je w oddzielne woreczki - nie razem! Nie jest wskazane ze względów higienicznych (i względów bezpieczeństwa), aby pakować w jedno opakowanie mięso i warzywa. Potem z łatwością włożysz do wody porcję mięsa i porcję warzyw - no i otrzymasz smaczny rosołek. Pozdrawiam :)))
a mnie mama zawsze uczyła, że kuraka przed gotowaniem na nim rosołu należy rozmrozić, bo będzie mętny... czy to nieprawda? bo ja jednak zawsze rozmrażam, a autorka tematu chce zamrożone wrzucać do gara :)
Hejka, ja czesto wrzocam zamrozone i jest ok.Tylko wkladam do wrzacej wody. A miesko i jarzynke tez bym osobno mrozila.
oo, to chyba tez zacznę tak robić i nie będę się bawić z rozmrażaniem mięsa ;-)