Forum

Kuchenne porady

-Jaka mąka do ciasta???

  • Autor: Martyniak Data: 2006-11-06 13:44:28

    Witam, zauwazyłam, że ciasto np. na bułki lub pizze, wychodzi twarde, i nie chodzi tu o piekarnik, temperaturę... bo próbowałam już wszystkiego. Wydaje mi sie, że jest to wina mąki. (uzywałam wrocławskiej, tortowej,......) ostatnio zxapytałam o to Babci, równiez powiedziała, ze kiedys wszystko wychodziło zupełnie inaczej niz teraz. Może ktoś z Was, wie jaka mąka będzie najlepsza????

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-06 14:08:16

    Może tutaj znajdziesz jakieś informacje http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=179

  • Autor: holly Data: 2006-11-06 14:55:27

    ogólnie mąki dzielimy na chlebowe (pszenna i żytnia) i niechlebowe (kukurydziana, sojowa, jęczmienna, ryżowa itd).
    numer obok - tzn - "typ" mąki - mówi o przetworzeniu - im wyższy nr- tym mąka mniej przetworzona, zawiera więcej otrębów itp ("popiołu na 100kg mąki)
    (dlatego też np. mąka pszenna 1850 - nazywana jest graham - i jest już w miarę ciemna)

    Dokładany podział:
    Mąka pszenna
    450 - tortowa
    500 - krupczatka, wrocławska, poznańska
    550 - luksusowa
    650 - bułkowa
    750 - chlebowa
    850 - chlebowa
    1400 - sitkowa
    1850 - graham
    2000 - razowa
    Mąka żytnia: (ogólny podział na jasne i ciemne)
    580 jasna
    800 żytnia
    1400 sitkowa
    1850 starogardzka
    2000 razowa

    Wykorzystania mąk (znalazłam w inernecie)
    Wykorzystanie podstawowych typów mąk pszennych:·     
        mąka poznańska - typ 500
    polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów,
    ·         mąka krupczatka - typ 500
    polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych,
    ·         mąka wrocławska - typ 500
    polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów,
    ·         mąka luksusowa - typ 550
    polecana do ciast drożdżowych i smażonych, 
    ·         mąka tortowa - typ 450
    polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych,

  • Autor: Rzymianka Data: 2006-11-06 16:28:38

    przeczytaj moją odpowiedź dla Alutki 123, w sprawie ciasta drożdżowego .

  • Autor: Martyniak Data: 2006-11-06 18:07:50

    dziekuje za pomoc

Przejdź do pełnej wersji serwisu