Forum

Rozmowy wolne i frywolne

nonoxynol 9,a mokre chusteczki dla dzieci...

• Autor: aleczka Data: 2006-11-06 21:47:55

Witam,czy Ktoś zna powód dla którego do nasączania dziecięcych mokrych chusteczek(takich do pupy,buzi...)używa się składnika globulek dopochwowych i prezerwatyw,a mianowicie Nonoxynolu 9(środek plemnikobójczy)?Czy to nie jest dziwne??

• Autor: lidia Data: 2006-11-06 22:01:00

coś podobnego, nie wiedziałam, to jest bardzo dziwne!!! dlaczego dla małych dzieci akurat plemnikobójcze?

• Autor: Malena Data: 2006-11-06 22:26:02

Aleczko, jakich ty uzywasz chusteczek? Jestem mama 7 miesiecznego malca i uzywam roznych chusteczek i w ich skladzie nie ma nonoxynolu 9. Wymienie, ze sa to chusteczki firm: Bübchen, Pampers, Penaten, Babylove, Baby Smile ( ze Schlecker). Moze powinnas zmienic marke i wtedy nie bedzie problemu. Z tego co sie orientuje to ten srodek jest bakteriobojczy i moze w tym celu zostal jednym ze skladnikow chusteczek. Jednak wydaje mi sie, ze jest on dodawany do chusteczek do higieny intymnej dla kobiet. Przyczytaj dokladnie czy te chusteczki mogo byc naprawde uzywane przez dzieci. Pozdrawiam.

• Autor: aleczka Data: 2006-11-07 08:27:16

Są to husteczki dla dzieci firmy Harper Hygenics....a z tego co wiem ten nonoxylen jest środkiem właśnie o tym działaniu nie o innym.....dziwne,ale cóż...w tych czasach już nic nie powinno dziwić:-)

• Autor: Malena Data: 2006-11-07 08:44:33

To ja proponuje zmiane firmy, na bardziej przyjazna dziecku.

• Autor: asiaff Data: 2006-11-07 08:53:26

Ja używam chysteczek firmy CLEANIC o nazwie Dzidziuś a składają sie z alantoiny-o właściwościach łagodzących podrażnienia i lanoliny o działaniu nawilżającym.Używałam różnych chysteczek i te są naprawde bardzo dobre,ładnie pachną i cena też jest stosunkowo niska 13zł za dwie paczki.

• Autor: Malena Data: 2006-11-07 09:31:26

To wlasnie firma podana przez Aleczke produkuje chusteczki Cleanic Dzidzius. Sprawdz sklad tych chusteczek a prawdopodobnie znajdziesz tam nonoxynol 9.

• Autor: aleczka Data: 2006-11-07 09:51:52

A czy wiesz,że ta właśnie firma produkuje husteczki których używasz?Harper Higienics jest producentem husteczek "Dzidziuś"....A czy na opakowaniu w składzie nie ma tego nono...?

• Autor: asiaff Data: 2006-11-07 17:57:50

Wyciągłam chusteczki jeszcze raz i juz pisze co tam w skladzie jest:AQUA,PROPYLENIE GLYCOL,PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL,PHENOXYETHANOL,METHYLPARABEN,ETHYLPARABEN,PROPYLPARABEN,BUTYLPARABEN,PARFUM,PEG-7GLYCERYL COCOATE,CETYLPYRIDINIUM CHLORIDE,LANOLIN,ALLANTOIN,CITRIC ACED i to by bylo na tyle.Może to chodzi tez o rodzaj chusteczek,ja mam w zielonym opakowaniu i nie ma w składzie tego nono-coś tam.

• Autor: marcia 2003 Data: 2006-11-07 21:38:55

TO niemozliwe zeby taki sklad  jak  nonoxynol zawieraly chusteczki dla bobasów.Moze to dla kobiet? Bardziej prawdopodobne.

• Autor: Malena Data: 2006-11-07 21:45:00

Ja przestudiowalam sklad wsyzstkich chusteczek u nas dostepnych inie w nich tego skladnika. Za to znalazlam jeden rodzaj do higieny intymniej dla kobiet z tym srodkiem. Nie byl to produkty o dobrych notowaniach. Nie moge uwiezyc, ze dodaja ten srodek do produktow dla dzieci. Rozumiem rumianek, pantenol, aloes ale nie srodek bakteriobojczy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu