Forum

Gawędy o jedzeniu

wariacje piernikowe

  • Autor: holly Data: 2006-11-07 08:44:24

    Ciasto na piernik jest, ale co dalej... Jakie bakalie wybrać, czym przełożyć, jakie masy, czym polać wierzch?
    Jakie Waszym zdaniem są najlepsze połączenia?

    Ja planuję w tym roku zrobić:
    1) piernik z masą marcepanową (uwielbiam takie kostki domino które mozna kupić w sklepie - jest tam warstwa piernika, dżemu i marcepanu - zrobię to samo ;)
    2) pierniczki na opłatku (tzn. norymberskie)
    3) piernik z bakaliami bez żadnej masy

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 08:56:50

    Oooo! Jak fajnie, że poruszyłaś temat "przekładania" piernika różnościami, bo ja właśnie zastanawiam się nad tym. Jestem totalnym "pierwszakiem" w temacie mas. W zeszłym roku zrobiłam jakąś masę, która trochę mi się "rozłaziła" na boki, ale była dośc smaczna. Niestety nie mogę sobie przypomnieć z czyjego przepisu korzystałam. Postanowiłam, że w tym roku wypróbuje jakąś nową. Dodatkowo zawsze smaruję też powidłami śliwkowymi. Czyli najpierw spód piernika, powidła, warstwa piernika, masa i wierzch piernika.
    Liczę na to, że dzięki Twojemu wątkowi znajdę jakiś fajny przepis na masę do przekładania piernika :-)

  • Autor: holly Data: 2006-11-07 09:06:48

    witaj smakosiu. nowy dzień, a my znów o pierniku
    ja jestem zupełną amatorką jeśli chodzi o masy itd, bo nigdy jak dotąd nie przkadałam piernika, nawet dżemem.

  • Autor: ewu Data: 2006-11-07 09:23:07

    Ja dziś chciałam zrobić piernik dojrzewający 4 tyg, myślę że to chyba już dobry czas
    Dzięki Smakosi, która tak pięknie opisywała o swojej nowej tradycji
    Z połowy zrobię ciasto przełożone własnymi powidłami śliwkowymi a druga pójdzie na pierniczki
    już się nie mogę doczekać
    cieplutkie pozdrowionka

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 09:34:00

    Ciesze się Ewu, że przypadkiem zachęciłam Cię do piernikowego "szleństwa". Mnie w zeszłym roku skusił opis Marinika a potem podskakiwałam z radości, jak się okazało, że był wychwalany przez rodzinę (oczywiście piernik a nie Marinik) :-D. Z racji tej, że swoje odleżał wszyscy traktowali go z "szacuneczkiem" - taki zacny staruszek :-D
    Ja i Grażynka przyłączyłyśmy się do planu Holly i będziemy robić ciasto w tym samym terminie co Ona czyli ok. 17-go. To już niedługo! Zerknij na plan Holly - może się przyłączysz?

  • Autor: ewu Data: 2006-11-07 09:38:34

    Wobec tego ja poczekam do 17 u razem będziemy piernikowaćnawet nie wiesz jak się cieszę z tego piernikowego "szaleństwa"mam nawet naczynie kamionkowe od babci na ten piernik :) żeby było mu wygodnie leżakować w końcu to "ktoś" niezwykle wyjątkowy

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 09:39:56

  • Autor: ewu Data: 2006-11-07 09:42:37

    Może jeszcze ktoś się dołączy do piernikowania
     napiszemy dziennik z życia pierników co Ty na to Smakosiu?

  • Autor: Wiola1 Data: 2006-11-07 09:46:02

    Ja też mam zaplanowane robienie piernika wg Holly 17-go, nawet mam odnotowane w kalendarzu

  • Autor: ewu Data: 2006-11-07 09:47:04

    No to świetnie czyli mamy nową tradycję w WŻ

  • Autor: holly Data: 2006-11-07 09:53:40

    amatorzy piernika łączmy się

  • Autor: messua27 Data: 2006-11-07 09:54:48

    No to ja też się dołączam i 17 - tego Pirenik rano i w południe , Piernik będzie pachniał cudnie , Piernik też na podwieczorek , pirenik tylko na mym stole ... ale będzie super...

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 10:01:48

    Użytkownik messua27 napisał w wiadomości:
    > No to ja też się dołączam i 17 - tego Pirenik rano i w południe , Piernik
    > będzie pachniał cudnie , Piernik też na podwieczorek , pirenik tylko na mym
    > stole ... ale będzie super...

    Messua, brawooo!!!

  • Autor: messua27 Data: 2006-11-07 10:30:07

    No własnie tylko który piernik zrobić chodzi mi o ten dojrzewający`, ja mam jeden przepis który robi się z zsiadłym mleczkiem, pychta ale który przepis polecacie?

  • Autor: holly Data: 2006-11-07 11:06:11

    my robimy ten http://wielkiezarcie.com/przepis20411.html
    ale opowiedz coś o twoim przepisie :)

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 10:00:43

    Ewu, to dopiero pomysł!

  • Autor: ewu Data: 2006-11-07 10:10:49

    Cieszę się że Ci się podoba
    to będą na pewno nadzwyczaj pyszne pierniki oo bogatym życiu wewnętrzym ni emożna tego nie opisać prawda?

  • Autor: Rzymianka Data: 2006-11-07 19:01:03

    Ja też będę piekła piernik staropolski, jak co roku , a on jest najlepszy z domowymi powidlami śliwkowymi.Ja powidla podgrzewam,dodaję do nich tabliczkę gorzkiej czekolady i średnio rozrdrobnione orzechy laskowe. Pozdrawiam !

  • Autor: holly Data: 2006-11-07 19:45:41

    o właśnie Rzymianko! mam pytanie - czy ty smarujesz piernik powidłami w dniu upieczenia piernika?
    pytam się Ciebie jako szczęśliwej posiadaczki książki kucharskiej z tym przepisem ;)

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 20:03:38

    No ładnie Holly, wyjęłaś mi to pytanie z ust :-) Właśnie miałam się zapytać w którym momencie smaruje się piernik powidłami albo kremem...? A gdzie można kupić tę masę marcepanową?

  • Autor: holly Data: 2006-11-07 20:44:23

    masę mam zamiar zrobić sama
    prawdopodobnie z przepisu z http://www.torunskiepierniki.pl/przepisy/index.php (przepis "Śląski piernik z marcepanem" )

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 20:55:04

    Przeczytałam to, ale musze przyznać, że jak dla mnie to zbyt duże wyzwaie :-) Chyba skuszę się na krem kawowy. Tylko teraz czekam na podpowiedź kiedy trzeba nim wysmarowac to nasze upieczone "cudo" :-)

  • Autor: Iinnkkaa Data: 2006-11-08 16:04:47

    Rzymianko, i ja wykorzystam Twój pomysł na masę do piernika. Chetnie przyłączę sie do smakoszy tego piernika. A wiec zaczynamy 17 XI piątek!

  • Autor: 555 Data: 2006-11-08 20:26:37

    ja do tego piernika dodaje nastepujace bakalie: 1 szklanke posiekanych orzechów włoskich; 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze; 1/2 szklanki rodzynek.. a w tym roku moze rzeczywiscie dodam do powidel rozpuszczona czekolade..? mniam..

  • Autor: gosik Data: 2006-11-08 20:31:06

    Ho, ho, ho - widzę, że rozpętałaś całkiem smaczną i pouczającą dyskusję!!! Tyle się naczytałam już o tym słynnym pierniku, że niniejszym postanowiłam dołączyć do grona "pierniczących" 17-ego Co do masy nie mam jeszcze sprecyzowanych planów, ale te powidła z czekoladą przemawiają do mojej wyobraźni.
    Napiszcie tylko proszę kiedy go przekładać, czy zaraz po upieczeniu???? Z góry dzięki Polecam również piernik marchwiowy - jest w moich przepisach. Świetny jest również piernik z jogurtem naturalnym (albo maślanka), jeszcze nie zdążyłam go wklepać!!!
    Pozdrawiam!!!

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-08 21:23:19

    Co do przekładania piernika masą lub powidłami, albo też jednym i drugim, to Marinik napisał, że robi się to na samym końcu. Czyli, że najpierw, po upieczeniu zawijamy piernik i pozostawiamy do zmieknięcia a na koniec smarujemy go. Jednak ciągle nie mam co do tego 100% pewności (sorry Marinik). Coś mi chodzi po głowie, że trzeba go posmarowac po upieczeniu i wystudzeniu żeby z pomocą np. powideł lepiej miękł. Nie mam pojęcia czemu mi to przyszło do głowy... Męczy mnie ta myśl i tyle. Muszę znaleźć jakiś przepis w którym bedzie o tym wyraźnie napisane.

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-08 21:31:08

    Jest! Znalazłam odpowiedź! Marinik miał rację (ukłony Mistrzu :-) ). Ostatecznie wychodzi na to, że kiedy piernik zmięknie (ok. 10 dni), to dopiero wtedy przekładamy go powidłami czy kremem. No to teraz mogę spać spokojnie ;-)

  • Autor: holly Data: 2006-11-08 21:33:48

    skąd to wiesz smakosiu ;)

  • Autor: holly Data: 2006-11-08 21:32:10

    czyli mamy 2 wersje: przekładnie powidłami po upieczeniu albo po upieczeniu i leżakowaniu
    ja robiłam ten piernik bez masy, to nie wiem co dalej, bo na święta chcę jednak go przełożyć dżemem
    na logikę - to mi wychodzi żeby posmarować go po upieczeniu, zeby przez czas leżenia mógł nasiąknąć też tymi powidłami...

Przejdź do pełnej wersji serwisu