Forum

Kuchenne porady

zielony czosnek

  • Autor: magda.a Data: 2006-11-07 09:16:00

    Witajcie Żarłoczki,
    czytałam dzisiaj przepis na schabowe z czosnkiem, który napisała Sweetya (oczywiście schabowe odmrażają się i dzisiaj będą na obiadek).
    Ale zainspirowały mnie komentarze, z których wynika, że czosnek czasami zielenieje. Zawsze zastanawiało mnie dlaczego tak się dzieje. W tym roku przy korniszonach także mi zzieleniał. I przy ogóreczkach meksykańskich również, ale robiłam na 2 tury i w tej drugiej było ok.
    Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, czy to zależy od gatunku czosnku, czy od tego gdzie rośnie (lub na czym)?
    Pozdrawiam cieplutko w te deszczowe dzionka.

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 09:28:58

    Polski czosnek pozostaje zawsze biały. Jeśli kupujesz importowany np. z Chin, to ten zmienia kolor na taki niebieskawo-zielonkawy. Przekonałam się o tym podając barszcz. Niestety nie wyglądało to zachęcająco :-) Od tej pory zwracam uwagę na to jakiego pochodzenia jest czosnek i kupuję już tylko polski.

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-11-07 10:03:16

    Smakosia ma rację,ja tez kiedys kupiłam taki czosnek i teraz zawsze zwracam uwagę jaki kupuję.Pozdrawiam.

  • Autor: mahika Data: 2012-08-27 19:38:45

    Smakosia, to nie jest prawda :)
    Polski też zmienia kolor.

    http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp63.htm

    A na targach o chinski czosnek trudno.

    Jest zarówno polski, hiszpański, grecki, nawet egipski, a chiński zazwyczaj w marketach.

  • Autor: aventia Data: 2012-08-27 19:13:05

    U mnie właśnie czosnek zzieleniał w ogóreczkach. Nie wygląda to jak pleśń. Powiedzcie mi proszę czy te ogórki będą się jeszcze nadawały do jedzenia?

  • Autor: as Data: 2012-08-27 22:00:39

    Ja słyszałam, że czosnek zielenieje lub robi się niebieski po kontakcie z metalem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu