Witajcie Żarłoczki, czytałam dzisiaj przepis na schabowe z czosnkiem, który napisała Sweetya (oczywiście schabowe odmrażają się i dzisiaj będą na obiadek). Ale zainspirowały mnie komentarze, z których wynika, że czosnek czasami zielenieje. Zawsze zastanawiało mnie dlaczego tak się dzieje. W tym roku przy korniszonach także mi zzieleniał. I przy ogóreczkach meksykańskich również, ale robiłam na 2 tury i w tej drugiej było ok. Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, czy to zależy od gatunku czosnku, czy od tego gdzie rośnie (lub na czym)? Pozdrawiam cieplutko w te deszczowe dzionka.
Polski czosnek pozostaje zawsze biały. Jeśli kupujesz importowany np. z Chin, to ten zmienia kolor na taki niebieskawo-zielonkawy. Przekonałam się o tym podając barszcz. Niestety nie wyglądało to zachęcająco :-) Od tej pory zwracam uwagę na to jakiego pochodzenia jest czosnek i kupuję już tylko polski.
Witajcie Żarłoczki,
czytałam dzisiaj przepis na schabowe z czosnkiem, który napisała Sweetya (oczywiście schabowe odmrażają się i dzisiaj będą na obiadek).
Ale zainspirowały mnie komentarze, z których wynika, że czosnek czasami zielenieje. Zawsze zastanawiało mnie dlaczego tak się dzieje. W tym roku przy korniszonach także mi zzieleniał. I przy ogóreczkach meksykańskich również, ale robiłam na 2 tury i w tej drugiej było ok.
Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, czy to zależy od gatunku czosnku, czy od tego gdzie rośnie (lub na czym)?
Pozdrawiam cieplutko w te deszczowe dzionka.
Polski czosnek pozostaje zawsze biały. Jeśli kupujesz importowany np. z Chin, to ten zmienia kolor na taki niebieskawo-zielonkawy. Przekonałam się o tym podając barszcz. Niestety nie wyglądało to zachęcająco :-) Od tej pory zwracam uwagę na to jakiego pochodzenia jest czosnek i kupuję już tylko polski.
Smakosia ma rację,ja tez kiedys kupiłam taki czosnek i teraz zawsze zwracam uwagę jaki kupuję.Pozdrawiam.
Smakosia, to nie jest prawda :)
http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp63.htmPolski też zmienia kolor.
A na targach o chinski czosnek trudno.
Jest zarówno polski, hiszpański, grecki, nawet egipski, a chiński zazwyczaj w marketach.
U mnie właśnie czosnek zzieleniał w ogóreczkach. Nie wygląda to jak pleśń. Powiedzcie mi proszę czy te ogórki będą się jeszcze nadawały do jedzenia?
Ja słyszałam, że czosnek zielenieje lub robi się niebieski po kontakcie z metalem.