Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

Niejadki

• Autor: słodka Data: 2006-11-07 19:27:20

Pomóżcie! Moje dzieci jedzą na kolacje codziennie to samo,próbuje im coś wymyślać ,ale w końcu sama to zjadam. A one jedzą to same.Napiszcie co można dać dzieciom na kolacje.

• Autor: Kasia cz Data: 2006-11-07 19:36:26

latwiej byloby cokolwiek doradzic gdybys powiedzaiala co one jadaja.Moje maluchy lubia makaron z jogurtem.Ostatnio zrobilam kolorowe kanapeczki z salata, wedlinka, rzodkiewka.Mala sie dlugo przygladala az wkoncu dala sie namowic na sprobowanie, i teraz czest prosi o taka kanapeczke.Moze salatke z kukurydza, jajkiem,szynka, ogorkiem i majonezem.Moje lubia tez kanapki z salatka z tunczyka, co nigdy bym nie pomyslala:-).

• Autor: Kasia cz Data: 2006-11-07 19:50:57

dzis robilam te placuszki http://wielkiezarcie.com/przepis19227.html. Olenka (1,5roczku) wcinala.Tak mi sie przypomnialo:-)

• Autor: słodka Data: 2006-11-07 20:12:04

aha! jaka ze mnie gapa nie napisałam co one jedzą wogóle. No to tak: kanapki z serem ikeczupem.
    kanapki z nutellą.z pasztetem. a o pomidorze czy ogórku to niechcą słyszeć.
    Chociaż ten starszy zajada sie surówkami, właśnie dzisiaj zrobiłam taką z pora, groszek kukurydza,itp. no to pojadł,ale ten mniejszy znowu tego nie zje,i musiałam mu ugotować jajko.Tak że kazdemu co inne.Dzieki za odpowiedzi.

• Autor: Kasia cz Data: 2006-11-07 20:37:44

a moze by tak sprobowac nalesniki z parowka i serem zoltym?obtoczyc w jajku i bulce tartej, pozniej mozna zagrzac w mikrofali zeby ser sie rozpuscil, to tez mozna polac keczupem.:-)

• Autor: Anulla Data: 2007-06-06 22:41:29

ja czasami też wymyslam cokolwiek aby mała coś zjadła
    może coś takiego;
    jeżeli dzieci sa małe mozna wygladem duzo nadrobić np.
    Powycinać z kromki chleba za pomocą foremek do ciastek rózne krztałty
    obtoczyc je w jajku i piec na patelni jak kotlety
    pózniej można jeszcze poszalecz keczupem

• Autor: ekkore Data: 2006-11-07 21:00:07

To całkiem niezły jadłospis. Nawet jedzą warzywa - u mnie dla syna powoli zaczynają istnieć dopiero teraz. To samo z owocami - już doszły mandarynki, brzoskwinie.

Natomiast córka - nie lubi niczego, podstawowym wyżywieniem jest suchy chleb, może być z ketchupem i jakaś wędlina drobiowa drobno mielona (ale jednolita, bo prawdziwej mielonki nie zje, wszystkie szynki i polędwice też są blee). Jako, że dobrze wygląda - nie przejmuję się, nie chce jeść niech nie je, zgłodnieje to przyjdzie - przy czym słodyczy nie dostanie

• Autor: ekkore Data: 2006-11-07 19:49:40

Nie przejmuj się. dzieci tak mają - są monotematyczne. mój syn ma 11 lat, ale jak ma smaka to nic go nie przekona - potrafi przez tydzień jeść płatki i na śniadanie i na kolacje (gdybym pozwoliła to i na obiad). Albo tosty.

Ale jak chcesz rady - napisz jakie są upodobania smakowe Twoich dzieci

• Autor: Malena Data: 2006-11-07 20:04:18

Z moja corka (7 lat) jest podobnie. rano i wieczor platki, do tego jogurt lub kanapki z nutella. Ostatnio przestalam ja kupowac, gdyz boje sie o jej zeby i wage.

• Autor: madziorek Data: 2006-11-07 21:09:35

Sprobuj im dam platki owsiane na mleku z utartym jablkiem ,mozesz dodac tez cukru. Albo inna wersja platki na mleku z sokiem malinowym.Moj synek sie zajada tym.Powodzenia!!!

• Autor: Malena Data: 2006-11-07 21:32:17

Moze cos z menü mojej corki ci sie przyda:

1. jogurt bananowy: 1 banan miksuje z 1 jogurtem naturalnym dodaje szczypte cynamonu

2. ryz z jablkami

3. mleko z bananem i nutella: banana misuje z 1/2 l mleka i 1 lyzka nutelli i op. cukru waniliowego: porcja na 2 dzieci

4. kremowy tost: tosta podpiekam w tosterze, smaruje maslem, klade na niego plaster salaty,plaster szynki, jajko na twardo pokrojone w plasterki, sole, daje pieprz i na kazdy plaster jajka majonez

a oto zdjecie: dzis robilam tego tosta na kolacje

5. Czasami chlebek w jajku

6. Jajecznica ze szczypiorkiem

7. Omlet

8. Zapiekany krem waniliowy z owocami

• Autor: Milka Data: 2007-05-20 12:42:28

Właśnie, z dziećmi jest różnie. Mój syn ma skończone 11 lat i nagle ni z gruszki ni z pietruszki nie je mięsa, wyjatek robi tylko dla gołąbków hi hi i pierogów. Za to opycha się białym twarogiem ze szczypiorkiem albo rzodkiewką. Przez lata nie tknął kiwi, teraz je nagle lubi. Surówkę do obiadu zje tyle co my z mężem razem wzięci. A jeszcze nie tak dawno to trudno było go namówic, żeby spróbował. Córka jest natomiast jeszcze malutka i na kolacje jada wyłącznie kasze manne . A może twoje dzieci polubią naleśniki? Można je przecież i na słodko i na ostro czasem zrobić, chociaz nie wiem czy na kolację to dobry pomysł? Chyba na śniadanie lepszy he he. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu