Forum

Kuchenne porady

Środek do konserwacji

  • Autor: aga9999 Data: 2007-05-11 08:55:17

    Hej w przepisie na marynowane kurki pojawil sie nastepujacy skladnik: srodek do konserwacji??? Czy ktos moze mi wyjasnic o co chodzi?
    Bo osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalam.
    Niestety autor mi raczej nie odpowie. Przepis znajduje sie poki co tutaj

  • Autor: lidka74 Data: 2007-05-11 09:07:55

    To chyba chodzi o ocet.Pozdrawiam.

  • Autor: aga9999 Data: 2007-05-11 09:11:04

    No ale w przepisie wystepuje ocet..
    Zastanawiam sie wlasnie, czy mozna pominac tego konserwanta.. co nie zmienia faktu ze jestem ciekawa co toto jest... ;-)

  • Autor: lidka74 Data: 2007-05-11 09:36:11

    Jest ocet rzeczywiście, czytałm i nie zauważyłam tego octu [muszę chyba iść do okulisty ] A już poważnie nie wiem co to jest , ale myśle ze mogłabys tak jak piszesz pominąc ten środek konserwujący bo jego i tak jest mała ilość, a ocet swoje zrobi.Może ktoś jeszcze się wypowie i będzie wiedział, pozdrawiam.

  • Autor: Mari Data: 2007-05-13 22:11:41

    Polskiej nazwy srodka konserwujacego niestety nie znam, ale tutaj,w Czechach jest kilka rodzajow, najbardziej znany jest srodek o nazwie "Deko",sprzedawany w takich malutkich torebeczkach jak proszek do pieczenia,uzywa sie go przy konserwowaniu np.ogorkow czy innych warzyw,niezaleznie od soli i octu. Prawde mowiac nigdy go nie uzywalam wiec nie wiem jaki jest smak ogorkow przygotowanych z tym srodkiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu