I co??Nie zrobię dziś ciasta z rabarbarem??Nie drukowałam wcześniej przepisu,bo wiedziałam,że w każdej chwili mogę to zrobić,a tu masz czarna dziura.W wyszukiwarce jest trochę przepisów,ale nie ma tego,którego szukam.Nie wiem kto był autorem,pamiętam tylko,że były zdjęcia m.in.rabarbaru gotującego się w garnuszku.Może ktoś posiada ten przepis??Proszę o przepis,bo inaczej "kołtun mi się wykręci".
1,5 kg rabarbaru 40 dkg cukru ( można dać 35 dag ,ale nie mniej , bo będzie za kwaśny) 1 budyń śmietankowy rodzinny na 1l mleka , lub 2 budynie na 1/2 l(razem na 1 l )
1-2 łyżki bułki tartej lub ( jeszcze lepiej ) pokruszonych biszkoptów .
dzień wcześniej pokroić rabarbar w kostkę , zasypać cukrem i zostawić co najmniej na 12 godzin , najlepiej na noc . Po tym czasie odcedzić -a na soku ugotować budyń ,nie dodając juz cukru. Do jeszcze ciepłego budyniu dodać rabarbar , wymieszać i nadzienie gotowe .
Następnie tłuszcz posiekać z mąką , dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na pół . Wyłożyć jedna część do formy,posypać bułką tartą , następnie dajemy rabarbar i na wierzch drugą część ciasta. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować .
----------------- Tyle przepis - a ode mnie : ciasto pychotka !!
I co??Nie zrobię dziś ciasta z rabarbarem??Nie drukowałam wcześniej przepisu,bo wiedziałam,że w każdej chwili mogę to zrobić,a tu masz czarna dziura.W wyszukiwarce jest trochę przepisów,ale nie ma tego,którego szukam.Nie wiem kto był autorem,pamiętam tylko,że były zdjęcia m.in.rabarbaru gotującego się w garnuszku.Może ktoś posiada ten przepis??Proszę o przepis,bo inaczej "kołtun mi się wykręci".
Jesli chodzi o przepis Alidab (a tak sadze) to chyba go nie ma :((
Przepis alidab - mam nadzieję ,ze nie będzie mi miała za złe ,że go tutaj podaje :
Placek z rabarbarem
Ciasto :
3 szklanki mąki
1 margaryna lub masło
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki dobrej kwaśnej śmietany
Nadzienie :
1,5 kg rabarbaru
40 dkg cukru ( można dać 35 dag ,ale nie mniej , bo będzie za kwaśny)
1 budyń śmietankowy rodzinny na 1l mleka , lub 2 budynie na 1/2 l(razem na 1 l )
1-2 łyżki bułki tartej lub ( jeszcze lepiej ) pokruszonych biszkoptów .
dzień wcześniej pokroić rabarbar w kostkę , zasypać cukrem i zostawić co najmniej na 12 godzin , najlepiej na noc .
Po tym czasie odcedzić -a na soku ugotować budyń ,nie dodając juz cukru.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodać rabarbar , wymieszać i nadzienie gotowe .
Następnie tłuszcz posiekać z mąką , dodać resztę składników i zarobić ciasto.
Podzielić na pół . Wyłożyć jedna część do formy,posypać bułką tartą , następnie dajemy rabarbar i na wierzch drugą część ciasta.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować .
-----------------
Tyle przepis - a ode mnie : ciasto pychotka !!
Eleczku,jesteś wielka.To jest właśnie to.Dzięki,dzięki,dzięki.Precz z kołtunem.
Ja też bardzo proszę, /to był przepis Alidab,/ juz nawet kupiłam rabarbar. Zniknąl nawet z ulubionych.
Dzieki Elek, jestes jak zwykle niezawodna. Własnie o to ciasto chodziło. JESTEŚ WIELKA !!!!!!!
Cała przyjemność po mojej stronie !! Jak co - to jestem do usług w miarę moich mozliwości !!