Forum

Kuchenne porady

"Odstawić w ciepłe miejsce" czyli gdzie ?

  • Autor: Karolina_XV Data: 2007-05-11 19:22:23

    Witajcie!
    Na wstępie zaznaczę, że kucharka ze mnie początkująca :) Przymierzam się do upieczenia babki na drożdżach i w każdym przepisie znajduję punkt "odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia". Nic mi nie przychodzi do głowy, kaloryfery nie grzeją, nie wiem gdzie te ciasto odstawić, żeby wyrosło.
    Jak wy to robicie? Macie jakieś sposoby?
    No i jeszcze na koniec mam pytanie co to znaczy "ciepłe" - chodzi mi ile mniej więcej stopni. Ja w domu mam na ogół 23t, a do wyrośnięcia ciasta ile potrzeba?
    Mam taką opcję w piekarniku 50st.,mogłabym tam te ciasto przetrzymać - ale czy to nie będzie za dużo?
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.

  • Autor: Elek Data: 2007-05-11 19:38:15

    Ja najnormalniej zostawiam ciasto przykryte ściereczką w kuchni na stole  i czekam przewidzainy na wyrośnięcie czas.
    Pozdrawiam - Elek

    Ps - powodzenia w pieczeniu :)))))))

  • Autor: Rosa Data: 2007-05-11 19:44:51

    No cóż do piekarnika raczej nie polecam ,może to być koło kuchenki gazowej (na której akurat coś się gotuje)a ja po prostu przykrywam miskę ściereczką i tak zostawiam aż nie wyrośnie,życze powodzenia

  • Autor: aga9999 Data: 2007-05-11 19:56:02

    a ja polecam piekarnik, z zapalona lampka, albo ustaw na 50 stopni przez 5 minut nagrzewaj i wstaw do takiego lekko podgrzanego piekarnika albo kolejny patent wstaw miske z ciastem do wiekszego naczynia wypelnionego ciepla woda.
    a miske z ciastem przykryj folia spozywcza albo sciereczka tak jak ktos wczesniej napisal.
    Powodzenia

  • Autor: leszczynka Data: 2007-05-14 18:53:10

    dokladnie,ja tez uzywam piekarnika,skraca to czas oczekiwania na wyrosniecie ciasta a efekt jest super,tylko trzeba pamietac,ze piekarnik nie moze byc bardziej nagrzany niz 50st.,ciasto trzeba przykryc sciereczka.Ja w ogole poszlam na latwizne i po wyrosnieciu nie wyrabiam poraz drugi,po prostu przygotowane ciasto drozdzowe wkladam do formy,czekam az wyrosnie a potem podwyzszam temp.i pieke.

  • Autor: ilka76 Data: 2007-05-11 21:17:21

    W zimie najlepiej na kaloryfer a w lato odstawiam w miejsce słoneczne.

  • Autor: Karolina_XV Data: 2007-05-15 14:58:31

    Dzięki za porady. Nagrzałam piekarnik i postawiłam na otwartych drzwiczkach. Wyrosło niemożliwie:)

  • Autor: Marsi Data: 2007-05-16 14:55:20

    Ja odstawiam zawsze do komórki w której jest nasz piec. Piec ogrzewa wodę i w komórce zawsze jest przyjemnie ciepło. Ciasto zawsze wyrasta.

  • Autor: bietka Data: 2007-05-16 15:54:23

    Odstawiam np na akwarium-góra nagrzewa się od lamp.Na komputer np. również.Jak grzeje słoneczko to na wyścielony parapet.

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-06 10:07:58

    Wkładam do garnka z ciepłą wodą i czekam aż wypłynie -wtedy wiem że wyrosło.opruszam mąką i formuję
    Pozdrawiam Regina

  • Autor: bergamotka2 Data: 2008-03-07 11:25:34

    Temat przeminął , ale jeśli komuś się przyda rada ...    jak już totalnie nie ma w domu ciepłego miejsca , ciasto drożdżowe umieszczam w mikrofalówce na najmniejszej mocy 30 - 60 sec . , tak rozgrzame przykrywan pokrywką i grubym ręcznikiem

Przejdź do pełnej wersji serwisu