350 g mąki 10 g drożdży pół łyżki cukru szczypta soli 100 g śmietany 200 g masła 1 jajo 1 żółtko jabłka bądź brzoskwinie bądź jeszcze inne owoce :)
Mąkę przesiać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść. Uformować kulę i włozyć na noc do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, wykrawać krążki (wielkość ok 10 cm) nakładać na nie np pokrojone jabłuszko i zlepiać tylko po bokach. Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczemi piec na złoto w temp 180 st. Po upieczeniu obsypać obficie cukrem pudrem
Dodam że przepis nie mojego autorstwa, poprostu miałam zapisany gdyż często robię te cipeczki. Przyznam też nie pamiętam kogo był ten przepis, ale chyba Sweetya miała przepis na cipeczki z jabłuszkiem od Eli jeśli się myle to bardzo mi przkro :( Ale zapisując sobie sobie przepisy nie pisałam kogo one są, ale teraz mam nauczkę i będę tak robiła .
-35 dag mąki -1 dag drożdży -pół łyżki cukru -szczypta soli -10 dag śmietany -20 dag masła -1 jajo -1żółtko -jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)- jeśli są bardzo duże -dodatkowo trzeba przekroić je na pół.
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie resztę składników i szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm ,wykrawać krążki (wielkości - ok.10 cm.),wkładać jabłuszko i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony.
Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczem i piec na złoto w temp.180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.(dość obficie) Smacznego!!!!
ZGINął PRZEPIS NA CIPKI BłAGAM O RECEPTURę
350 g mąki
10 g drożdży
pół łyżki cukru
szczypta soli
100 g śmietany
200 g masła
1 jajo
1 żółtko
jabłka bądź brzoskwinie bądź jeszcze inne owoce :)
Mąkę przesiać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść. Uformować kulę i włozyć na noc do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, wykrawać krążki (wielkość ok 10 cm) nakładać na nie np pokrojone jabłuszko i zlepiać tylko po bokach. Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczemi piec na złoto w temp 180 st. Po upieczeniu obsypać obficie cukrem pudrem
Dodam że przepis nie mojego autorstwa, poprostu miałam zapisany gdyż często robię te cipeczki. Przyznam też nie pamiętam kogo był ten przepis, ale chyba Sweetya miała przepis na cipeczki z jabłuszkiem od Eli jeśli się myle to bardzo mi przkro :( Ale zapisując sobie sobie przepisy nie pisałam kogo one są, ale teraz mam nauczkę i będę tak robiła .
Ślicznie dziękuję za wklepanie/przypomnienie tego przepisu.
Mimo mojego gapiostwa, za dużo drożdży wkruszyłam, to i tak wyszły pyszniutkie.
Polecam
http://209.85.135.104/search?q=cache:jhE0d6wm9JYJ:wielkiezarcie.com/przepis23961.html+ciastka+cipeczki&hl=pl&ct=clnk&cd=1&client=opera
autorką jest Sweetya ,to jest adres kopii-mam nadzieję,że się otworzy..
-1 dag drożdży
-pół łyżki cukru
-szczypta soli
-10 dag śmietany
-20 dag masła
-1 jajo
-1żółtko
-jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)-
jeśli są bardzo duże -dodatkowo trzeba przekroić je na pół.
resztę składników i szybko zagnieść.
Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm ,wykrawać krążki
(wielkości - ok.10 cm.),wkładać jabłuszko
i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony.
Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczem
i piec na złoto w temp.180 st.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.(dość obficie)
Smacznego!!!!
wlasnie sie nie otwiera .przykro mi a szkoda