Forum

Kuchenne porady

do czego olej lniany?

• Autor: mag141 Data: 2007-05-11 22:36:17

Witam!mam buteleczkę oleju lnianego. Nie wiem jak go wykorzystać, do czego dodawać. Poczytałam trochę i niby nie wolno na nim smażyć!Czyli co z nim zrobić?Pozdrawiam

• Autor: smakosia Data: 2007-05-12 09:56:10

Był kiedyś taki wątek. Może Cię zaciekawi :-) http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=6331&post=6331

• Autor: kalarepka Data: 2007-05-13 19:56:39

Swiezy olej lniany kojarzy mi sie ze Swietami Bozego Narodzenia. W okresie przed Swietami, wlasnie "bije" sie swiezy olej lniany, ....co za zapach........ W dzien Wigilijny zajadalam sie cebula pokrojona, lekko posolona i do tego swiezy olej lniany; moczylo sie chleb w tej "miksturze"........cos nie powtarzalnego, jezeli robilo sie salatke z kiszonej kapusty, to tez uzywalismy oleju lnianego.  A i do wieczerzy  serwowano olej, 1 - 2 lyzek swiezego oleju do talerza z kaspusta, rybe tez smazono na tym oleju, moze i nie nalezy uzywac go do smazenia......ale o tym nie wiedzialam. Taki naprawde "swiezy" olej, zbyt dlugo nie postoi, szybko jelczeje. Teraz go nie uzywam, inne miejsce zamieszkania i inny czas. Zreszta domownicy nie przepadaja za  tym olejem ze wzgledu na specyficzny zapach.

• Autor: Janek Data: 2007-05-14 17:49:13

Ja używam olej lniany do farb artystycznych (jeśli zbyt mocno zaschnie mi tubka), gdy maluję "obrazki". Tylko ten jest zupełnie przeźroczysty  i w malutkich buteleczkach.
    Janek

• Autor: bagarmosen Data: 2007-05-18 11:19:58

ja  natomiast  uzywam  oleju  lnianego  do  salatek  zamiast  smietany  ,nawet  gdy  kupuje  gotowy  z knorra  to dodaje  lniany --mnie  odpowiada smak  i  zapach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu