Forum

Pomysł czy Problem?

mam też kilka przepisów :-)

  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:14:11

    Nie wiem jakim cudem ale w moich danych znalazły sie komentarze wystawione do przepisów , a zakładałam nowe konto
    Może jest nadzieja ze jakoś to wróci wszystko do normy .....oby

    ...Bierki ............sałatka kurczakowa.......................................... http://wielkiezarcie.com/przepis17988.html
    ..Jednostki .......wiosenna sałatka z nowalijek .......................... http://wielkiezarcie.com/przepis17121.html
    ..Maleny ..........kotlety mielone w ziemniaczanej kołderce ......... http://wielkiezarcie.com/przepis17702.html
    ..Wkn...............szybkie faworki................................................ http://wielkiezarcie.com/przepis180.html
    Ekkore............przepyszne racuchy........................................ http://wielkiezarcie.com/przepis8069.html,


    Posiadam jeszcze kilka przepisów wydrukowanych ......musze przejrzeć i zobaczyć jakie to ......aby bez sensu nie wklepywać tych samych przepisów kilka razy .....może juz są przez kogoś innego podane.
    póki co pozdrawiam serdecznie
    Krystyna


  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:17:02

    może ktoś mi podpopwie jak skopiować link aby był na niebiesko wrrrrrrrrrrrrrr.....................nie moge sobie z tym poradzić

  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:34:13

    oooooooooo
     czary mary heheheheh nawet nie wiem jak i kiedy????????????

  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:40:24


    Spaghetti con Pesto na 4 lub 5 osób łatwe
    Składniki Przepis
    pół szklanki oliwy z oliwek,
    1 pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski
    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    1 szklanka orzeszków pistacjowych – bez łupinek
    10 liści świeżej szałwi
    1-2 ząbki czosnku,
    1/2 szklanki sera „Parmigiano” – najlepiej świeżo utartego
    1 opakowanie makaronu "Spaghetti".

    Podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka i sól z pieprzem do smaku. Smażyć przez 5-8 minut i odstawić na bok. Pozostałą oliwę z oliwek, orzeszki pistacjowe, szałwię, czosnek i ser włożyć do „blendera” i utrzeć na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na bok.
    Wstawić makaron. Pod koniec gotowania makaronu niewielką część wody odlać do sosu aby go rozrzedzić – ilość w zależności od pożądanej konsystencji sosu (wg mnie powinien być konsystencji budyniu). Odcedzić makaron, odlać wodę z makaronu do naczynia na wypadek gdyby sos potrzebował dodatkowego rozrzedzenia i włożyć makaron z powrotem do garnka.
    Dodać kurczaka i sos. Wymieszać i podawać.

    Zapraszamy na strony Wielkiego Żarcia ( wielkiezarcie.com)

  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:39:33


    GOLONKA W SOSIE PIWNYM

     Składniki Przepis Składniki: *2 średnie golonki *2 marchewki *2 pietruszki *1 seler *0.5 l piwa jasnego *1 kostka rosołowa *4 ząbki czosnku *przyprawy:majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra

     Przygotowanie: Golonki dokładnie umyć. Natrzeć obficie solą i pieprzem, następnie przyprawami. Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Powtykać w golonki. Zalać piwem i odstawić na najalepiej 2h. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka. Golonki powinny być przykryte prawie w całości, jeśli piwa jest za mało dodać wody.Gotować na wolniutkim ogniu przez około 2h, pod koniec dodać pokrojone w słupki warzywka. Pod koniec wyciągnąć mięsko i podsmażyć na patelni, aby miały chrupiącą skórkę. Pozostały wywar gotować na większym ogniu aby wyparował i zgęstniał. Jeśli będzie za rzadki radzę zabielić go odrobiną mąki i ewentualnie śmietaną. Golonki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ziemniaczkami puree. Pyszne!!! UWAGA!!! Golonki naprawdę trzeba gotować 2h, inaczej mięsko ni! e będzie mięciutkie i trzeba pamiętać, aby gotowały sie na wolnym ogniu!! Nie polecam podsmazania golonek na początku przed gotowaniem, ponieważ skóra kurczy się wtedy i całość nie wygląda apetycznie. 

  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:43:55

    List ten został wysłany ze strony Wielkie Żarcie ( wielkiezarcie.com). Nadawcą jest: krysia64 ( pracownia.styl@wp.pl)
    Golonka po hajducku

    Składniki Przepis 4 golonki (ok. 1 kg), 25 dag pieczarek, 3 czerwone papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 2 łyżki smalcu, 1 lyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim golonki. Zapraszamy na strony Wielkiego Żarcia ( wielkiezarcie.com)

  • Autor: krysia64 Data: 2007-05-12 15:45:07

    List ten został wysłany ze strony Wielkie Żarcie ( wielkiezarcie.com). Nadawcą jest: krysia64 ( pracownia.styl@wp.pl)
    Ciasto pijana śliwka

     Składniki Przepis Biszkopt: - 5 jajek - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki mąki pszennej - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku z cytryny Masa: - 25 dag masła - ½ l mleka - ¾ szklanki cukru - 3 żółtka - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - cukier waniliowy Polewa: - 2 gorzkie czekolady (lub deserowe) - 10 dag masła (1/2 kostki) - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki oraz: - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich) - &fra! c12; - 1 szklanki wódki (może być też rum) - ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.) Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min. 1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie! mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła. Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego. Zapraszamy na strony Wielkiego Żarcia ( wielkiezarcie.com)

  • Autor: till Data: 2007-05-12 15:49:42

    Krysiu, myślę, że za kryterium zamieszczania przepisów w tym dziale należy przyjąć czas, w którym danym przepis został na WZ zamieszczony czyli chyba po 8.listopada 2006.
    Te, które były zamieszczone wcześniej nadal są dostępne na WZ...

Przejdź do pełnej wersji serwisu