Forum

Kuchenne porady

Placki ziemniaczane

• Autor: Paola_r Data: 2007-05-12 15:21:05

Czasem zdarza mi się problem : smażę placki, pierwsza partia OK. Smakowicie chrupiąca. Wrzucam drugą - i totolotek, albo chrupiąca, albo "tłuszcząca". Kapiąca wręcz od tłuszczu.
    Przypuszczam, że chodzi o temperaturę tłuszczu, kłaść kolejną partię w odpowiednim momencie, żeby nie nasiąkały. Jak ten fant ugryźć ? ;)

• Autor: jola Data: 2007-05-12 19:03:53

Spróbuj dodać trochę bułki tartej ,tak pół na pół z mąką.Pozdrawiam.

• Autor: Paola_r Data: 2007-05-13 18:03:54

Nie, to nie to. Ale dzięki. W bułczaną do kotletów też czasem mi wsiąka tłuszcz, pewnie w dodatek bułki do masy plackowej też nasiąknie. A że i placki i kotlety mają "to-nie-zawsze", więc teraz drążę problem. Dotąd nie zwracałam uwagi, kiedy co na tłuszcz wrzucam. Obstawiam temperaturę na patelni.
    Cieplutkie Jolu!

• Autor: smakosia Data: 2007-05-13 18:50:51

Sądzę, że kiedy jest zbyt niska temperatura, to wówczas placki jedynie "pływają" w tłuszczu. Ja nakładając ciasto na patelnię mam zawsze efekt wyraźnego skwierczenia i ostatecznie są chrupiące. Też bym w tym przypadku stawiała na temperaturę tłuszczu.

• Autor: inga_m Data: 2007-05-14 08:01:23

Może faktycznie temperatura smażenia była za niska.. Aby placki i ogólni panierowane rzeczy nie wsiąkały tyle tłuszczu musi być go dużo, musi być bardzo rozgrzany, no i należy wrzucać placuszki małymi partiami, by temperatura się zbytnio nie obniżała. A jak wyciągam jedną serię i dolewam oleju/oliwy, to czekam aż znów się odpowiednio rozgrzeje. Nie wiem czy coś pomogłam takimi "suchymi" informacjami, ale ostatnio miałąm podobny problem z rybą i takich rad udzieliła mi babcia :)

• Autor: smakosia Data: 2007-05-14 08:33:26

Dokładnie tak Robię identycznie.

• Autor: Paola_r Data: 2007-05-14 11:45:15

Dzięki piękne wszystkim ! Myślę, że rację ma babcia Ingi :) Bo pierwsza partia po rozgrzaniu z reguły zawsze jest OK. Chrupiąca i sucha. Problem zdarza się później, bo przez niecierpliwość wrzucam kolejne za szybko. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu