Forum

Kuchenne porady

trawa cytrynowa

• Autor: smakosia Data: 2007-05-17 10:06:43

Moi drodzy, moja wiedza o trawie cytrynowej jest tak niewielka, że postanowiłam poprosić Was o jakieś wskazówki w tym temacie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest to temat do działu "Działkomania" i, że stałam się zwyczajnie (na własne życzenie) posiadaczką przyprawy o tej nazwie.Wiem też, że ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej, ale na tym koniec mojej wiedzy. Któregoś razu wymyśliłam sobie, że będę ją używała do ryb, może zup a może do sałatek i tym sposobem trafiła do mojej kuchni. Kiedy wreszcie otworzyłam opakowanie to bardzo mnie zdziwiło, że owa suszona trawa cytrynowa jest tak twarda, iż zaczynam się zastanawiać czy to nie są czasem jakieś drzazgi...? Jak to stosować? Czy mam ją jakoś utrzeć, żeby przyprawić rybę? A może ona nadaje się tylko do gotowania? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

• Autor: gosiak1978 Data: 2007-05-17 10:57:15

We wszystkich przepisach, ktore czytalam lub programach o gotowaniu widzialam jak uzywaja swiezej. Ja kupilam sobie taka przetarta w sloiczku ale osobiscie mi nie podeszla. Podejrzewam ze zadna z nich nie umywa sie do swiezutkiej. Widzialam w azjatyckim sklepie mrozona. Z suszoną jeszcze sie nie spotkalam. Pewnie do salatek nie bardzo bedzie pasowala. Ciekawe

• Autor: gosiak1978 Data: 2007-05-17 10:59:43

Suszona
    Jedna z podstawowych przypraw kuchni tajskiej. Nadaje potrawom odświeżający, cytrynowy smak, pozbawiony kwaśności cytryny.Sposób użycia: Moczyć przed użyciem. Lekko rozgnieść. Dodać do potrawy na początku przyrządzania. Usunąć przed podaniem.

• Autor: Foodlover Data: 2007-05-17 11:02:57

Trawa cytrynowa dodaje potrawom smaku cytrynowego, ale jest o wiele lagodniejsza w smaku jak cytryna. Glownie jest uzywana do potraw poludniowo wschodniej Azji, i to z reguly w formie swiezej, nie suszonej. Dodaje sie ja do wielu potraw, nie sposob podac receptur, gdyz moga to byc dania gorace, salatki, zupy, uzywane w kuchni azjatyckiej, tajskiej, a takze europejskiej. Sa nawet herbaty z trawy cytrynowej, jednym slowem przepisow moge ci podac mase, zalezy tylko od Twojego gustu, budzetu i dostepnosci do produktow kuchni poludniowo-wschodniej Azji. Glownie jest uzywana do dan slodko-kwasnych, ostro-kwasnych, czyli do dan ktore nie sa znane zbyt bardzo Polakom, wiec i takze moze nie beda im smakowac. Ja bywam w Azji poludniowo-wschodniej cztery razy do roku do 13-stu lat, wiec przepisow mam bez liku. Daj prosze znac, czy wolisz potrawe prosta, czy bardziej wolabys zaeksperymentowac. Cos wspomnialas o rybie, nie wiem czy warto zaryzykowac, bo trawa cytrynowa komponuje sie dobrze z rybami ktore sa wlasnie typowe dla krajow azjatyckich , a nie tymi co widuje na polskich polkach.
    Prosze o odpowiedz

• Autor: smakosia Data: 2007-05-17 11:40:30

Bardzo sie cieszę, że zechcieliście podzielić sie ze mną swoją wiedzą. Trochę mnie zniechęciło na samym początku jak przeczytałam, że mam tę trawę moczyć a potem ją usunąć z potrawy. Jakoś nie widzę siebie jak wyłapuję te rozmiękczone drobinki z garnka :-)

Foodlover, Twoja znajomość tej przyprawy jest dla mnie bardzo imponująca. Myślę, że moje możliwości stosowania tej przyprawy stają się bardzo ograniczone z racji tej, że posiadam ją właśnie w postaci suszonej. Druga sprawa, to nie da się ukryć, że dostępność do produktów jest w Polsce bardzo ograniczona więc liczyłam na to, że może będę mogła stosować ją jako eksperyment przy zwykłych (oczywiście wybranych) potrawach. Coś mi się wydaje, że jesteś na naszej WŻ-owej stronie skarbnicą wiedzy w temacie kuchni azjatyckiej :-) Zmartwiło mnie, że tak jak piszesz - przyprawa ta może się marnie komponować z naszymi (dostepnymi w sklepach) rybami. Miałam też nadzieję, że to suszone "cacko" można zastosować przy sałatkach lub wpakować je do zupy, ale najwyraźniej "nici" z tego.
    Korzystając z okazji, że trafiłam na życzliwą osobę :-) poproszę Cię na początek o jakiś przepis, który by bardziej pasował do naszej "przyziemnej", polskiej kuchni abym zapoznała się choć trochę z tą przyprawą i być może w niej rozsmakowała :-) A kto wie...może tak się nią zachwycę, że zacznę Cię "błagać" o jakieś bardziej oryginalne" receptury...? Serdecznie dziękuję za chęć okazania pomocy.

Ps. Bardzo żałuję, że w Polsce jest tak ograniczony rynek w temacie produktów egzotycznych, bo uwielbiam poznawać kuchnie świata. Niestety finansowe ograniczenia też tutaj odgrywają ważną rolę :-)

• Autor: Mari Data: 2007-06-12 20:58:00

Smakosiu, przejrzalam sporo przepisow z uzyciem trawy cytrynowej ale wszystkie /no, prawie wszystkie/ zawieraja swieza trawe albo sluzy ona /w stanie swiezym/
    do dekoracji. Do przygotowania potraw wg tych przepisow trzeba wiele orientalnych skladnikow, nie wiem czy do zdobycia w polskich sklepach.
    Ale mam jeden przepis na kuskus z kurczakiem gdzie wyraznie pisze zeby uzyc trawy suszonej. Jesli jestes zainteresowana daj znac,przepis napisze tutaj bo do swoich przepisow chyba nie ma sensu wkladac, chyba bedzie malo osob zaintersowanych i kuskusem i trawa cytrynowa. Pozdrawiam.

• Autor: gregvip Data: 2007-06-12 14:30:05

Foodlover a czy ja mógłbym dostać kilka przepisów na adres gregvip@go2.pl, jestem miłośnikiem kuchni orientalnej i wszystkiego lubię spróbować.
    Pozdrawiam.

• Autor: smakosia Data: 2007-06-14 22:26:04

Mari, ale mnie ucieszyłaś, że znalazłaś taki przepis. Lubię kuskus i chętnie bym spróbowała tego eksperymentu z trawą cytrynową. Będę Ci bardzo wdzięczna za podanie tej "receptury" :-) Pozdrawiam serdecznie.

• Autor: Mari Data: 2007-06-14 22:40:55

Smakosiu, oto ten przepis:
    1/4 szklanki kusukusu
    suszona trawa cytrynowa
    3 szklanki bulionu z drobiu
    2 cebule
    2 ostre papryczki
    3 zabki czosnku
    4 piersi z kurczaka
    2 male pomidory
    2 lyzeczki masla
    sol i pieprz
    Cytrynowa trawe wlozyc do woreczka z gazy, razem z miesem z kurczaka, cebula, papryczkami i czosnkiem /pokrojonym w plasterki/ wlozyc do bulionu i gotowac tak dlugo az mieso bedzie miekkie. Wyjac mieso i warzywa a wywarem zalac kuskus /w skali 2:1 czyli 1/4 szklanki kuskusu i 1/2 szklanki bulionu/. Pozostawic na 10 minut, nastepnie dodac do kuskusu pokrojone pomidory, maslo oraz sol i pieprz do smaku. Podawac kuskus z ugotowanym miesem z kurczaka oraz salatka.

Przepis ten znalazlam na czeskich stronach internetowych wsrod przepisow na rozne sposoby przygotowania kuskusu,jesli chcesz to postaram sie te strony znalezc ale prawde mowiac nie wiem jak sie tam dostalam ale w historii powinno byc. Pozdrawiam.

• Autor: smakosia Data: 2007-06-14 23:14:47

Ta czeska strona nie jest konieczna, bo najbardziej ucieszyłaś mnie, że wreszcie będę mogła sprawdzić jak smakuje ta cytrynowa trawa, którą mam już od pół roku i ciągle ją omijałam, bo nie wiedziałam jak ją zastosować. Serdecznie dziękuję Ci za pomoc. Zastanawiam się tylko co proporcji - ile dodać tej trawy? Nic to, będę próbowała. To pewnie jest tak jak z solą czy pieprzem - kwestia upodobań. Uściski :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu