Forum

Kuchenne porady

Ananas jak go pokroic

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-05-18 18:17:37

    Moi drodzy chcialabym sie dowiedziec jak pokroic ananas aby jak najmniej z niego zniszczyc(chodzi mi oczywiscie o swiezy ananas),bo nie zawsze mi sie to udaje.Dziekuje z gory za wszelkie propozycje

  • Autor: emerytka Data: 2007-05-18 18:33:42

    ja zawsze kroilam ananasa na cwiartki(takiego ze skora i "piuropuszem"),a nastepnie delikatnie z takiej cwiartki odkrawalam miąższ ,nastepnie sam miąższ kroiłam na cząsteczki,układłam je z powrotem na skorce i tak podawałam.....pozdrawiam P.S. dobrze jest oczywiście z takiej cwiartki miąższu wykroić górna ,twardą część....

  • Autor: Olina Data: 2007-05-18 18:35:07

    Ananasa przekrój w zdłuz,wytnij twardy "głab" a potem na ładne plasterki

  • Autor: kasia.terlecka Data: 2007-05-18 19:09:40

    A ja najpierw skrajam skorke z gory na dol nastepnie kroje plastry i z kazdego plasterka usuwam za pomoca noza lub okraglej foremki ta twarda czesc wtedy uzyskuje takie plastry jak z puszki.

  • Autor: jasia Data: 2007-05-18 23:06:25

    Tak samo traktuje tego..... ananasa

  • Autor: mint Data: 2007-05-18 23:34:08

    Polecam zajrzec tutaj:
    http://www.youtube.com/watch?v=S1RsbCefOKk&mode=related&search= moze sie dlugo otwierac, moze byc reklama
    http://www.howtocutapineapple.com/ = przegladac do dolu strone
    http://www.theitaliantaste.com/italian-cooking/dessert/dolci_al_cucchiaio/dolci_cu_004_pineapple_and_kiwi_salad.shtml = mozna tak wykroic i wykorzystac polowki

  • Autor: mint Data: 2007-05-19 00:09:16

    I jeszcze jedna propozycja:
    http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t-49-625/Pineapple-Boat.asp

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-05-19 02:11:56

    Bardzo wam wszystkim dziekuje za propozycje.

  • Autor: Iglosik Data: 2007-06-01 20:27:14

    Wybieramy owoc jednolicie wybarwiony bez plam. Nie może być zbyt miękki ale również zbyt twardy. Najlepsze są ananasy firmy "DOLE" lub "SWEET" są one bardzo słodkie i mają silny wyrazisty smak. Często na etykietce przy górnych liściach jest napis "premium sweet".
    Ananasa obieramy w sposób następujący: Odcinamy górne liście i spód, stawiamy anansa na gładkiej powierzchni i ostrym nożem ścinamy dookoła skórkę, następnie przekrawamy owoc na cztery ćwiartki (od góry) i z każdej wzdłuż wycinamy rdzeń (niejadalny) potem kroimy na kawałki. Mpżemy również zrobić z łupin miseczki i podać w nich sałatkę z kurczaka z ananasem i kukurydzą. Bardzo często na etykietkach przy owocach jest instrukcja obrazkowa jak go prawidłowo obrać. POZDRO!.

Przejdź do pełnej wersji serwisu