Moi drodzy chcialabym sie dowiedziec jak pokroic ananas aby jak najmniej z niego zniszczyc(chodzi mi oczywiscie o swiezy ananas),bo nie zawsze mi sie to udaje.Dziekuje z gory za wszelkie propozycje
ja zawsze kroilam ananasa na cwiartki(takiego ze skora i "piuropuszem"),a nastepnie delikatnie z takiej cwiartki odkrawalam miąższ ,nastepnie sam miąższ kroiłam na cząsteczki,układłam je z powrotem na skorce i tak podawałam.....pozdrawiam P.S. dobrze jest oczywiście z takiej cwiartki miąższu wykroić górna ,twardą część....
A ja najpierw skrajam skorke z gory na dol nastepnie kroje plastry i z kazdego plasterka usuwam za pomoca noza lub okraglej foremki ta twarda czesc wtedy uzyskuje takie plastry jak z puszki.
Wybieramy owoc jednolicie wybarwiony bez plam. Nie może być zbyt miękki ale również zbyt twardy. Najlepsze są ananasy firmy "DOLE" lub "SWEET" są one bardzo słodkie i mają silny wyrazisty smak. Często na etykietce przy górnych liściach jest napis "premium sweet". Ananasa obieramy w sposób następujący: Odcinamy górne liście i spód, stawiamy anansa na gładkiej powierzchni i ostrym nożem ścinamy dookoła skórkę, następnie przekrawamy owoc na cztery ćwiartki (od góry) i z każdej wzdłuż wycinamy rdzeń (niejadalny) potem kroimy na kawałki. Mpżemy również zrobić z łupin miseczki i podać w nich sałatkę z kurczaka z ananasem i kukurydzą. Bardzo często na etykietkach przy owocach jest instrukcja obrazkowa jak go prawidłowo obrać. POZDRO!.
Moi drodzy chcialabym sie dowiedziec jak pokroic ananas aby jak najmniej z niego zniszczyc(chodzi mi oczywiscie o swiezy ananas),bo nie zawsze mi sie to udaje.Dziekuje z gory za wszelkie propozycje
ja zawsze kroilam ananasa na cwiartki(takiego ze skora i "piuropuszem"),a nastepnie delikatnie z takiej cwiartki odkrawalam miąższ ,nastepnie sam miąższ kroiłam na cząsteczki,układłam je z powrotem na skorce i tak podawałam.....pozdrawiam P.S. dobrze jest oczywiście z takiej cwiartki miąższu wykroić górna ,twardą część....
Ananasa przekrój w zdłuz,wytnij twardy "głab" a potem na ładne plasterki
A ja najpierw skrajam skorke z gory na dol nastepnie kroje plastry i z kazdego plasterka usuwam za pomoca noza lub okraglej foremki ta twarda czesc wtedy uzyskuje takie plastry jak z puszki.
Tak samo traktuje tego..... ananasa
Polecam zajrzec tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=S1RsbCefOKk&mode=related&search= moze sie dlugo otwierac, moze byc reklama
http://www.howtocutapineapple.com/ = przegladac do dolu strone
http://www.theitaliantaste.com/italian-cooking/dessert/dolci_al_cucchiaio/dolci_cu_004_pineapple_and_kiwi_salad.shtml = mozna tak wykroic i wykorzystac polowki
I jeszcze jedna propozycja:
http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t-49-625/Pineapple-Boat.asp
Bardzo wam wszystkim dziekuje za propozycje.
Wybieramy owoc jednolicie wybarwiony bez plam. Nie może być zbyt miękki ale również zbyt twardy. Najlepsze są ananasy firmy "DOLE" lub "SWEET" są one bardzo słodkie i mają silny wyrazisty smak. Często na etykietce przy górnych liściach jest napis "premium sweet".
Ananasa obieramy w sposób następujący: Odcinamy górne liście i spód, stawiamy anansa na gładkiej powierzchni i ostrym nożem ścinamy dookoła skórkę, następnie przekrawamy owoc na cztery ćwiartki (od góry) i z każdej wzdłuż wycinamy rdzeń (niejadalny) potem kroimy na kawałki. Mpżemy również zrobić z łupin miseczki i podać w nich sałatkę z kurczaka z ananasem i kukurydzą. Bardzo często na etykietkach przy owocach jest instrukcja obrazkowa jak go prawidłowo obrać. POZDRO!.