Forum

Gawędy o jedzeniu

Pomocy!!!

• Autor: mtomy Data: 2007-05-19 09:44:00

hallo,
    mam problem moze mi bedziecie umily pomoc.
    A wiec: wczoraj wymyslilam ze upieke puszek czokoladowy http://wielkiezarcie.com/przepis22445.html.
    Upieklam biszkopt, a do masy rozpuscilam juz maslo z cukrem.
    Dzisiaj chcialm zrobic reszte ale okazalo sie ze nie ma u nas serka czekoladowego ( a moze i jest a ja tylko nie znam bo nigdy mi nie wpadl w oczy) w kazdym badz razie stoje z robota i nie wiem jak mam zrobic krem czekoladowy z rozpuszczonego masla.
    moze ktos ma jakis przepis bez serka czekoladowego ???
    licze na was i czekam
    pa
    m tomy

• Autor: aga9999 Data: 2007-05-19 09:51:11

• 3 jajka
    • 150 g cukru
    • 200 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki kakao
    • 1 kieliszek spirytusu
    Przygotować masę czekoladową. Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem.
    Ostudzić. Masło ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.

Polecam Ci ten krem jest pierwsza klasa. Tylko daj mniej cukru.

Zerknelam wlasnei na przepis. Wiesz, ja bym zrobila krem pianke na bazie smietany kremowki (lub mleka ze sniezka) + galaretka. Bez masla bo za ciezkie bedzie.

• Autor: mtomy Data: 2007-05-19 10:00:49

dziekuje za szybka odpowiedz

ale ja wlasnie ten krem wybralam bo tam nie ma surowych jajek ( ktoorych ze wzgledow zdrowotnych jesc nie moge )
    tak ze niestety tego kremu nie moge zrobic ( a szkoda bo napewno jest bardzo dobry)
    a drugi problem - ja juz mam to maslo z cukrem rozpuszczone tak ze szkoda by bylo wylac wiec potrzebuje cos gdzie to moge wykorzystac
    taki krem pianka tez by mi sie podobal ale mam do tego dodac rozpuszczona czekolade ??? zeby byl czekoladowy

m tomy

• Autor: anna-gu Data: 2007-05-19 10:40:48

A może to:
    0,5 szkl.wody
    5 dag kakao
    2 szkl cukru - gotować 5 min na małym ogniu, mieszając.
    Ostudzić. Utrzeć 2 kostki kasi i po trochu dodawać ostudzoną masę. Na końcu kieliszek spirytusu.

Zależy ile tego masła juz rozpuściłaś, bo można pomniejszyć ilość składników ucieranych albo zrobić więcej masy i zamrozić. Coś może z tego Ci wyjdzie. Pzdrawiam:)

• Autor: aga9999 Data: 2007-05-19 12:19:54

Użytkownik mtomy napisał w wiadomości:
    > dziekuje za szybka odpowiedz ale ja wlasnie ten krem wybralam bo tam nie ma
    > surowych jajek ( ktoorych ze wzgledow zdrowotnych jesc nie moge ) tak ze
    > niestety tego kremu nie moge zrobic ( a szkoda bo napewno jest
    > bardzo dobry) a drugi problem - ja juz mam to maslo z cukrem rozpuszczone tak
    > ze szkoda by bylo wylac wiec potrzebuje cos gdzie to moge wykorzystac taki
    > krem pianka tez by mi sie podobal ale mam do tego dodac rozpuszczona czekolade
    > ??? zeby byl czekoladowy m tomy

Chyba mozesz tak zrobic, ubic smietane dodac ostudzona rozpuszczona czekolade + zelatyna rozpuszczona w odrobinie smietanki (badz melak) a z masla i cukru zrobilabym ciasteczka!!
    np te
    pozdrawiam

• Autor: Elek Data: 2007-05-19 10:50:04

A ja myślę ,że to nie musi być koniecznie serek czekoladowy - myślę ,ze może być też serek waniliowy .
    A jezeli koniecznie chcesz miec o smaku czekoladowym to ja bym dodała rozpuszczoną schłodzoną czekoladę do serka i dalej bym postępowała wg przepisu .
    To moje zdanie - ja bym tak zrobiła .
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w eksperymentowaniu z puszkiem :)))))))))
    Elek

• Autor: Besia28 Data: 2007-05-19 15:22:31

O tym samym pomyślałam Elek Ty masz głowę !!!!!!!

• Autor: Eithel Data: 2007-05-20 14:11:49

a jak nie mozesz znalezc takiego serka to w biedronce jest(mniam,mniam)mam nadzieje ze ciacho wyszlo:)

• Autor: mtomy Data: 2007-05-20 21:41:19

dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi.

ciasto sie udalo, wprawdzie nie bylo to to co chcialam zrobic ale tez bylo bardzo dobre

a zrobilam ta mase tak : sniezke z mlekiem i dotego rozpuszczona czekolada a to  wymieszalam razem z Mouse au chocolat
    wszytko razem  pycha a biszkopt nasaczylam amareti tak ze bylo naprawde bardzo dobre 

dziekuje jescze raz za wasza pomoc 
    pozdrowienia 
    pa 
    m tomy
    ps. Eithel u nas nie ma biedroniki :) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu