Witam wszystkich:)Mam pytanie.Fascynuje mnie jak uzyskac mase do ozdób karmelowych?Nie raz w cukierniach widzialam piękne kwiaty, dekoracje wykonane z karmelu i ciekawi mnie jak sie je robi.Można kupić gotowy karmel?.Jak go uzyskac w domowych warunkach?Będę wdzięczna za porady.
Użytkownik gosia5982 napisał w wiadomości: > Witam wszystkich:)Mam pytanie.Fascynuje mnie jak uzyskac mase do ozdób > karmelowych?Nie raz w cukierniach widzialam piękne kwiaty, dekoracje wykonane > z karmelu i ciekawi mnie jak sie je robi.Można kupić gotowy karmel?.Jak go > uzyskac w domowych warunkach?Będę wdzięczna za porady.
http://wielkiezarcie.com/przepis17720.html to przepis Sweety tam jest przepis na karmel, może na woreczku foliowym albo folii aluminiowej możnaby zrobić ozdoby z karmelu?
Witaj. Jako cukiernik (juz niepracujacy w zawodzie) moge powiedziec tyle, ze ozdoby z karmelu przy odrobinie czasu i fantazji sa wykonalne nawet w domowych warunkach. Alidab podeslala ci linki na zrobienie karmelu i prostych ozdob. Kolorystyke figurek uzyskasz poprzez dodanie barwnikow spozywczych. Jesli chcesz robic kwiaty z karmelu i inne dekoracje np. wstazki, powinnas zaopatrzyc sie w lampe o bardzo silnej zarowce (czasem w sklepach specjalistycznych takie lampy sa-ja w domu mialam lampke biurowa ale zarowka byla tak silna, ze przepalila mi klosz) i tacke najlepiej marmurowa-musi byc b. zimne i o idealnie gladkiej powiezchni (chyba ze masz takie blaty w kuchni, byle nie chropowate). Karmel szybko zastyga w lampa pozwala go utrzmac w konsystencji pozwalajacej na formowanie czegokolwiek. Marmur potrzebny jest jako "stolik" do prac - od marmuru karmel latwo odchodzi i sie nie przykleja. W razie pytan pisz do mnie na gg, chetnie pomoge na tyle ile dam rade. Pozdrawiam. Shanna.
Hej a ja widzialam w jednym programie kulinarnym że takie nitki i ozdoby mozna zrobic na bazie karmelu otrzymanego z rozpuszczonej w rondelku landrynki! Pozdrawiam
Użytkownik gosia5982 napisał w wiadomości:
> Witam wszystkich:)Mam pytanie.Fascynuje mnie jak uzyskac mase do ozdób
> karmelowych?Nie raz w cukierniach widzialam piękne kwiaty, dekoracje wykonane
> z karmelu i ciekawi mnie jak sie je robi.Można kupić gotowy karmel?.Jak go
> uzyskac w domowych warunkach?Będę wdzięczna za porady.
Uzytkownik lonia_k skopiowal dokladnie wiadomosc uzytkownika gosia5982.....
A mnie ciekawi w jakim celu ???? :)))
Może też jest ciekaw;)
http://wielkiezarcie.com/przepis17720.html to przepis Sweety tam jest przepis na karmel, może na woreczku foliowym albo folii aluminiowej możnaby zrobić ozdoby z karmelu?
Nie potrafię robić takich dekoracji ale bardzo mi sie podobają i udało mi się znależć rózne strony dotyczące tego tematu ( niektóre trzeba przetłumaczyć).
Może chociaż przybliżę Ci temat... :))
http://www.nennaki.it/html/decorare_con_il_caramello.html
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19426
Witaj. Jako cukiernik (juz niepracujacy w zawodzie) moge powiedziec tyle, ze ozdoby z karmelu przy odrobinie czasu i fantazji sa wykonalne nawet w domowych warunkach. Alidab podeslala ci linki na zrobienie karmelu i prostych ozdob. Kolorystyke figurek uzyskasz poprzez dodanie barwnikow spozywczych.
Jesli chcesz robic kwiaty z karmelu i inne dekoracje np. wstazki, powinnas zaopatrzyc sie w lampe o bardzo silnej zarowce (czasem w sklepach specjalistycznych takie lampy sa-ja w domu mialam lampke biurowa ale zarowka byla tak silna, ze przepalila mi klosz) i tacke najlepiej marmurowa-musi byc b. zimne i o idealnie gladkiej powiezchni (chyba ze masz takie blaty w kuchni, byle nie chropowate). Karmel szybko zastyga w lampa pozwala go utrzmac w konsystencji pozwalajacej na formowanie czegokolwiek. Marmur potrzebny jest jako "stolik" do prac - od marmuru karmel latwo odchodzi i sie nie przykleja.
W razie pytan pisz do mnie na gg, chetnie pomoge na tyle ile dam rade.
Pozdrawiam. Shanna.
Hej a ja widzialam w jednym programie kulinarnym że takie nitki i ozdoby mozna zrobic na bazie karmelu otrzymanego z rozpuszczonej w rondelku landrynki!
Pozdrawiam