Forum

Gawędy o jedzeniu

Kuchnia czeska

• Autor: Mari Data: 2007-05-20 11:00:14

Zastanawiam sie czy wstawic kilkanascie /ew.kilkadziesiat/ przepisow z kuchni czeskiej, nie wiem czy beda mialy wziecie bo zainteresowanie kuchnia czeska
    raczej nie moze rownac sie z wloska czy francuska. Moze poprosze Was o propozycje bo nie wiem od czego zaczac i czy wogole zaczynac.Pozdrawiam.  

• Autor: smakosia Data: 2007-05-20 11:26:36

Mari, zupełnie jest mi obca czeska kuchnia, ale z racji tej, że jest tu wiele osób lubiących poznawać różne smaki (ja też :-) ), to może zaproponuj coś, co sama bardzo lubisz...? Może zaproponuj tutaj na forum i zobaczymy jak się rozwinie temat. A swoją drogą to jestem przekonana, że ten wątek szybko zapełni się prośbami do Ciebie w stylu "Mari proszę o przepis", "wklep to, bo zapowiada się rewelacyjnie" itd. :-D

• Autor: superka Data: 2007-05-20 12:48:26

Smakowało mi jedzenie w Czechach , a bywałam tam wiele razy dawno temu.Co prawda knedlików szybko miałam dosyć, ale mięsa były bardzo smaczne. Może to na początek? Albo to - co Tobie najbardziej smakuje, a nie jest zbyt skomplikowane. Powodzenia!

• Autor: luckystar Data: 2007-05-20 13:37:16

Bardzo lubie "pepikowa" kuchnie i mam to szczescie, ze jedyne 2 restauracje w NY sa wlasnie w dzielnicy gdzie mieszkam.
    Mari klep to wszystko (na raty zeby ci paluszki nie puchly) to moze uda mi sie kiedys zaskoczyc chlopaka corki mojego meza, bo wlasnie Tom jest Czechem i bardzo go lubie to moze kiedys zrobie mu niespodzianke wykorzystujac Twoj przepis.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2007-05-20 14:18:17

Jestem bardzo ciekawa tych przepisów. Lubię eksperymentować.Knedliki robiłam kilka razy .Bardzo nam smakowały.
    Postaraj sie podzielic z nami tymi przepisami.Pozdrawiam

• Autor: Magdal Data: 2007-05-20 15:25:25

Kochaniutka,nawet się nie zastanawiaj.Myślę,że przepisiki będą miały wzięcie.Ja osobiście dobrze wspominam kuchnię czeską.Czekamy!!!

• Autor: makusia Data: 2007-05-20 20:14:55

pwewnie , pewnie czekamy

• Autor: ekkore Data: 2007-05-24 19:53:15

Będą, będą - moja rodzina jest zwolenikiem czeskiej kuchni. Czekam z niecierpliwością

• Autor: malbec Data: 2007-05-25 10:16:06

Mari, nie zastanawiaj się nawet tylko pisz. Jesli Twoje przepisy będą tak doskonałe jak te japońskie, to juz się nie moge doczekać. Miałam problem niedawno bo robiłam knedlika (chociaż wiem, że za nim nie przepadasz) i wyszedł mocno średni. Jak masz jakis wypróbowany przepis to koniecznie go podaj. I jeszcze jedno- jadłam kiedys pyszną kurę w papryce w czechach-nie wiem, czy to narodowe danie, ale było pyszne. I burty w pive (wymawiało się chyba burzty) i to też było ekstra. Prosze, wpisuj to co Ci do głowy przyjdzie, zaślinię zaraz klawiaturę, bo sobie przypomniałam jakie to było dobre. Pozdrawiam cieplutko!

• Autor: Mari Data: 2007-05-26 14:36:26

Malbec, kure w papryce juz wpisalam, z burztami mam klopot bo nie wiem co wybrac, charakterystyczne dla Czech sa takie w occie z cebula ale sa i z piwem, sa na zimno i na cieplo. Wstawiam trzy - z kazdego rodzaju po jednym. Tu kazda rodzina, nie mowiac o gospodach, ma swoj wyprobowany przepis i uwaza ze ten jego jest najlepszy. U mnie w domu nie je sie tego wiec trudno mi podac swoj wlasny przepis, ale chcialas buřta w piwie to go masz! Pozdrawiam.

• Autor: ALINA1112 Data: 2007-05-27 22:53:19

Hej Mari ! Świetne mają knedlićki , palecinki i rewelacja ser (chyba mozaella) smażony jak schabowe kotlety , rozpływa się w ustach , jak znasz przepis to chętnie skożystam i z palecinek też ! Alina

• Autor: Mari Data: 2007-05-28 15:34:49

Alino1112,na tym forum sa juz przepisy na knedliki, nie ma sensu dodawac nastepnego, sa bardzo podobne jesli nie identyczne. Palačinký to polskie nalesniki a poniewaz zaczyna sie sezon truskawek i jagod to podam przepis na palačinky z owocami. Smazony ser jest naprawde wysmienity ale nie kazdy se nadaje sie do smazenia. Przepisy zamieszczam juz dzisiaj. Pozdrawiam.  

• Autor: Baśka Data: 2007-05-29 13:33:54

Twoje przepisy brzmią pysznie.Podobają mi się owoce z miodem,śliwki z kakao.Proste,a takie fikuśne.Wklepuj po kolei,nie śpiesz sie za bardzo,dużo ląduje w ulubionych.Szkoda że do ulubionych nie można wstawić Twoich przepisów  jako całość,posługując się tylko Twoim nickiem.Miałabym tam jeszcze kilka osób, których przepisy w całości przypadły mi do gustu.Basia

Przejdź do pełnej wersji serwisu